2016-ban 3,4 milliárdan rendelkezünk majd interneteléréssel, és éves szinten zettabájtokban mérhető forgalmat generálunk, jobbára vezeték nélküli hálózatokat használva - derül ki egy friss kutatásból.
A márciusi Mobile World Congress keretében már néhány adatot felfedett a Cisco a minden évben, így idén is elkészített VNI, azaz Visual Networking Index elnevezésű felmérésének eredményeiből, de az előrejelzést teljes egészében csak most hozták nyilvánosságra. ,

18-szorosára
növekszik öt év alatt a mobil eszközökön generált forgalom.
Az IP-alapú adatfogalom nemzetközi szintű előrejelzésére és elemzésére létrehozott kutatás legújabb kiadása a 2011–2016 közötti időszakra vonatkozik, és számszerűsíti a nyilvános és magánhálózatok várható forgalmát, beleértve az internet, a felügyelt IP-hálózatok és a lakossági és üzleti felhasználók által generált mobil adatforgalmat.

Totális mobilizálás  Nem túlzottan meglepő, hogy legdinamikusabban a világ mobil adatforgalma fog növekedni az elkövetkező esztendőkben. Az előttünk álló szűk öt év során a jelenlegi tizennyolcszorosára nő ez az érték, azaz 2016-ra eléri az évi 130 exabájtot. Ez az adatforgalom 33 milliárd DVD-n tárolható adatmennyiségnek felel meg. A mobil adatforgalom drasztikus növekedését részben a mobilinternet-kapcsolattal rendelkező eszközök ugrásszerű terjedése okozza – ezek száma az előrejelzések szerint 2016-ra meghaladja majd a Föld lakosságának akkori - várhatóan 7,3 milliárdos - létszámát.

A Cisco számításai szerint a 2011–2016 közötti időszakban a globális mobil adatforgalom a globális vezetékes adatforgalom háromszorosára nő, miközben a cloud alapú szolgáltatások által generált adatforgalom 2011 és 2016 között a huszonnyolcszorosára bővül. 

Zettabájtok kora  A teljes adatforgalom négy év múlva várhatóan 1,3 zettabájt lesz (egy zettabájt megfelel egytrilliárd bájtnak vagy egybillió gigabájtnak). 2015 és 2016 között 330 exabájtos növekedés várható, ami csaknem megegyezik a 2011-ben világszerte generált teljes IP-forgalommal (369 exabájt). Várhatóan 2016 lesz az éve annak is, amikor a világ internetforgalmának több mint fele már wi-fi kapcsolaton keresztül bonyolódik.

Szűkebb régiónkban, Közép- és Kelet-Európában ugyanezen időszak alatt gyorsabban, az ötszörösére növekszik az adatforgalom, ami egyben azt is jelenti, hogy a 2005-ös állapothoz képest 2016-ban 87-szer nagyobb internetes terheléssel lehet számolni. A térségben a mobil adatforgalom 2011-hez viszonyítva 85 százalékos átlagos éves növekedés mellett 22-szeresére nő 2016-ra. Ez háromszor gyorsabb, mint a teljes IP forgalom bővülése, és 11-szer nagyobb, mint a régió teljes 2005-ös internetes forgalma.

Szolgáltatási portfólió  Idén az előrejelzés egy új kiegészítő tanulmánnyal is gazdagodott. A VNI Service Adoption Forecast a nemzetközi és regionális lakossági és üzleti mobilszolgáltatások növekedési ütemével foglalkozik. A lenti ábrán jól látszik, hogy elsősorban a mobil levelezés és a helymeghatározásra épülő szolgáltatások (LBS) területén várható jelentős növekedés az elkövetkezőkben.

Üzleti mobil szolgáltatások világpiaca (millió felhasználó)Wifi hálózatokra terelik a mobilforgalmat az adatrobbanás miatt
Robbanás előtt áll a nyilvános Wi-Fi hotspotok terjedése

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.