A statisztikák szerint ezen a héten regisztrál az ötszázmilliomodik Facebook felhasználó: kritikák jönnek, biztonsági aggályok mennek, a nép mégis tódul a közösségi oldalra, még ha kissé lassuló ütemben is.
Andrew Noyes, a Facebook szóvivője jelentette be, hogy ezen a héten minden bizonnyal átlépik a bűvös félmilliárdos határt. Bár az új felhasználók érkezésének üteme némelyest lassult az utóbbi hónapokban, az oldal látogatottsága folyamatosan növekszik. Bár már keringenek pletykák arról, hogy valamilyen publikus ünneplést is kanyarítanak az eseménynek, a szóvivő ennek tényét nem erősítette meg.

Felemás ünnep | A mostani mérföldkő egy olyan hónapot koronázhat meg, amely önmagában nem volt igazán a Facebook legjobbja. A közösségi portál használatát figyelő Inside Facebook szerint például kifejezetten erőset fékezett az eddig robogó sikervonat: míg májusban csak az Egyesült Államokból 7,8 millióan regisztráltak, júniusra ugyaninnen már csak alig 321 ezer új tagról tudnak. Bár a nyárra egyébként is visszaesést jósoltak, hiszen a nyaralás és az utazások nem éppen a virtuális tevékenységeknek kedveznek, ekkora ütemvesztésre talán senki sem számított, főleg azután, hogy épp március végén érkeztek az első hírek arról, hogy a Facebook az amerikai felhasználók körében megelőzte a Google-t a látogatottsági adatok szerint.

Ha a nyár kevés egy ilyen mértékű lassuláshoz, akkor mi lehet a valódi ok? Az elemzők egy része máris azon spekulál, hogy a kezdeti varázs gyorsan megkopik a felhasználók egy részénél: egy részük a biztonsági problémáktól retten meg, mások egész egyszerűen "kikopnak" a közösségi világból, egész egyszerűen azért, mert az első lelkesedésből elkövetett regisztráció után számukra nem igazán tartogat sok mindent a szolgáltatás.

Persze a legújabb adatok alapján még mindig nem szabad temetni a Facebookot, hiszen a felhasználók száma még mindig növekszik, csupán a növekedés aránya csökkent, ráadásul ez az arány is csupán egy hónap "termése", és csak amerikai felhasználók adataiból ered. A folyamatos lokalizáció miatt a világ több részén, például hazánkban is még most kezd igazán felfutni a facebookolás, és őszre még a legborúlátóbb elemzők is azt várják, hogy újra gyorsulni fog a felhasználói bázis növekedése.

Célkeresztben | "Félmilliárd felhasználó hatalmas eredmény, bárhogy is nézzük, a Facebook mára egyértelműen az első számú közösségi szolgáltatás, ám az eredmények mellett egyre több a veszély és a kockázat" - figyelmeztet Dan Olds, a Gabriel Consulting Group elemzője. A szakértő a veszélyeket három csoportra bontotta, szerinte mindhárommal kapcsolatban nagyon oda kell figyelniük a Facebook stratégáinak.

Elsőként ott a régóta köztudatban lévő biztonsági problémák témaköre. A személyes adatok védelmével kapcsolatos cikkek, kritikák és támadások kereszttüzébe került a szolgáltatás, és egyelőre nincs határozott út, amely kivezethet innen. Másrészt ott vannak a versenytársak, akik számára egyértelműen a Facebook az első számú ellenség. Az állítólagosan készülő Google Me mellett megannyi trónkövetelő faragja saját szolgáltatásait a műhelyekben, amelyek mindegyike a jelenlegi vezérnél akar szebb, jobb, okosabb, biztonságosabb, vagy épp nagyobb funkcionalitású lenni.

Harmadrészt pedig ott az "unalomfaktor", amelyet mostanában kezdenek más szakmabeliek is fontosnak tartani. Amikor a Facebook elindult, maga a közösség, az újdonság ereje volt vonzó, később a közösségi alkalmazások, játékok özöne jelentette a nagy varázslatot, ám a felhasználók egy része ráun a Farmville kertje kapálására és a Mafia Wars klánjaik növelésére, ezért szép lassan visszaáll a pár naponta vagy épp hetente pár perces "csekkolásra", majd egyszer csak azt veszi észre, hogy olyan nagyon nincs is szüksége erre a Facebook nevű valamire. Épp ezért van szükség a folyamatos új szórakoztatási lehetőségekre, friss ötletekre, amivel "ébren tartható" ez a hatalmas felhasználói bázis.

Robot hajókból álló hadosztályt tesztel az amerikai haditengerészet

A Csendes-óceánon vasárnap kezdődött az a nemzetközi haditengerészeti gyakorlat, amelynek során a legénység nélküli hajók alkalmazásáról is értékes tapasztalatokat gyűjtenének.
 
Hiába jelennek meg százszámra tanácsok, best bractice-ek, trendek, pozitív változásokat mutató elemzések az adatvédelemről, az adatokkal kapcsolatos kockázatok továbbra sem enyhültek.

a melléklet támogatója a Tech Data

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.