Nagy növekedési potenciál rejlik a szolgáltatásként kínált szoftverekben a kelet-európai régióban, ugyanakkor a mostani forgalom alapján fényévekre vagyunk az érettebb piacoktól.
Míg a világgazdaság fokozatos nyomás alatt van az adósságválság és a renyhe fogyasztás miatt, az informatikai ágazatok többsége azért bíztatóan lépeget előre. Különösen igaz ez a cloud technológiára épülő, szolgáltatásként igénybe vehető szoftverekre (SaaS - Software as a Service). A Gartner friss előrejelzése szerint a teljes piac idén várhatóan megközelít a 14,5 milliárd dollárt, ami a 2011-es eredményhez képest 18 százalékos bővülést jelent.

Ez a lendület a következő években is kitarthat, hiszen 2015-re már 22,1 milliárd lehet a szolgáltatók összbevétele a piackutató számításai szerint. Nem csoda, hogy mind a különböző vállalati célszoftverek (például vállalatirányítási rendszerek) területén, mind a szállítók között nagy a helyezkedés a SaaS bővülő tortájánál.

Szoftverszolgáltatásokból származó forgalom régiók szerintÉrett piacok  Régiós bontásban nagy eltéréseket lehet tapasztalni. Elmondható, hogy Észak-Amerika, de különösen az Egyesült Államok vállalatai már igen komoly mértékben támaszkodnak a körülbelül évtizedes múlttal rendelkező SaaS adta lehetőségekre. A világpiac kétharmadát kitevő területen kiemelkedő a szolgáltatásként igénybe vett pénzügyi, levelező, irodai alkalmazások penetrációja. Szintén átlag feletti a webkonferencia megoldások ilyen jellegű használata, amit indokolttá tesz az országon belüli nagy távolság és az amerikai cégek nemzetközi jelenléte.

Nyugat-Európa nagyságrendben körülbelül az USA forgalmának harmadát adja, de már ezekben az országokban is tényként kezelhető a szoftverszolgáltatások felfutása, mivel az amerikai szállítók ezeket a területeket célozták meg elsőként, valamint európai szolgáltatók is egyre nagyobb számban kínálják megoldásaikat.

Keleti blokk  A hazánkat is magában foglaló kelet-európai régi viszont egyelőre nagyon az út elején jár. Az itt generálódó bevételek kerekítési hibának tűnnek a fejlettebb piacok teljesítményéhez képest. Mivel a bázis alacsony volt, az sem sokat jelent, hogy százalékban kifejezve itt mutatható ki az egyik legmagasabb növekedés.

A Gartner szerint Kelet-Európa, a Közel-Kelet és Afrika kicsi, feltörekvő piacai inkább közép és hosszú távon érhetnek be a SaaS szempontjából, hiszen az eladóknak ezeken a területeken előbb az infrastruktúra hiányosságából fakadó problémákat kell megoldaniuk. Szintén nem gyorsítja az adaptációt, hogy zömmel kis létszámú, eltérő nyelvet beszélő országok soráról van szó.

A szökőár sem söpörte el  Ázsia és a Csendes-óceán térsége némiképpen hasonlatos Európához, hiszen itt is fejlett és feltörekvő területek tarkítják az összképet. A távol-keleti régió Japán nélkül is közel egymilliárd dollár értékben áldozhat idén szoftverszolgáltatásra. Kínában és Indiában különösen nagy az érdeklődés pénzügyi, könyvelési megoldásokra, valamint fokozott kereslet látszik az egész régióban vállalatirányítási rendszerekre. Amerikához hasonlóan itt is gyakran váltják ki a helyben telepített megoldásokat bérleti díjért elérhető irodai szoftverekkel, levelezőprogramokkal, ügyfélkapcsolat-kezelő megoldásokkal.

A természeti katasztrófák sorával sújtott Japánt külön elemzi a Gartner előrejelzése. Itt a problémák ellenére sem torpant meg különösebben a cloud alapú szoftverek hódítása. Közel félmilliárd dollárnyi SaaS-sal összefüggő üzletet köthetnek idén a szigetországban, ami 16 százalékos növekedést jelent, azaz alig marad el az összpiaci átlagtól.

Hogy fog kinézni az IT a jövőben?
A Dell is felhőszolgáltatóvá válik
Egyre többen érdeklődnek a felhő alapú ERP iránt

Idő előtt lehúzza a rolót a Google+

Egy újabb hiba 52 millió felhasználó személyes adataihoz engedett hozzáférést, a Google már áprilisban beszántja a sikertelen közösségi oldalt.
 
Minden erőfeszítésük ellenére az adatközpontok üzemeltetői nem tudták meggyőzni a szervezeteket arról, hogy kritikus fontosságú adataikat ki merjék tenni külső szolgáltatókhoz. A hiperkonvergens megoldások kora végleg pontot tett erre.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.