Néhány napja már már beharangozta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a részletek azonban csak mostanra derültek ki: a Bitport információja szerint pénteken írták alá azt a szerződést, amely alapján a következő egy évben az ULX Kft. mintegy 190 millió forint értékben szállít tisztán nyílt forráskódú szoftvereket a hazai közoktatási és felsőoktatási intézmények számára.
Hirdetés
 
Mint ismeretes, a kormányzat még áprilisban újította meg a Novellel a HuEdu programot, amelynek keretében az amerikai szoftverszállító - kisebb részt nyílt forráskódú - termékeit szerezheti be a hazai iskolák. Az oktatási intézmények emellett természetesen továbbra is választhatják az itthon is legszélesebb körben használt Microsoft szoftvereit, az erről szóló 1,1 milliárd forintos szerződést szintén június elején újította meg a szakminisztérium.

Tiszta szoftverek - többfajta forrásból Az OpenEdu elindításával az NFM azon korábbi ígéretének tett eleget, hogy szeretné lehetővé tenni az oktatási szférában a nyílt forrású (angolul open source) szoftverek terjedését támogatni. Bár az open source szoftverek többnyire ingyenesen, vagy a tulajdonosi szoftverekhez képest töredékáron elérhetők, a bevezetésükhöz, illetve azt követően a technikai támogatáshoz szintén szükség van valamilyen szolgáltató segítségére. Az OpenEdu programban is tulajdonképpen ezeket a támogatási, frissítési és garanciális szolgáltatásokat finanszírozza meg az állam az intézmények helyett.

A Tisztaszoftver programmal ellentétben szerveroperációs rendszert is be lehet szerezni a program keretében, és nem csak a tanárok, hanem a diákok is szabadon használhatják a szoftvereket. Az open source modell sajátosságainak megfelelően a szoftvereket a támogatás megszűnte után is legálisan tovább lehet használni.

Minden feladatra Amint azt Szentiványi Gábortól, az ULX Nyílt Forráskódú Tanácsadó és Disztribúciós Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, másfajta megközelítéssel állították össze a közoktatási intézmények, illetve a felsőoktatás számára kínált szoftvereket. A közoktatásban egy minden szükséges funkciót lefedő, Sulix névre hallgató rendszert kínálnak, amelyet öt éve fejlesztenek kizárólag nyílt forrású szoftverek felhasználásával; a programrendszerhez részletes, 600 oldalas magyar nyelvű dokumentáció is tartozik.

A megoldás funkciói között megtalálhatók a központi fájl- és nyomtatókezelés, levelezés és csoportmunka, emellett speciálisan az általános és középiskolai tanárok és rendszergazdák igényeit is lefedik. A tanárok az tantermi és távoli oktatásban hasznosíthatják a SuliX funkcióit, mint a tanulói képernyők felügyelete, átvétele, korlátozása vagy a tanári képernyő megosztása, de automatizálható a dolgozatírás vagy akár az érettségi is.


A Fedora-alapú Sulixban oktatási szoftverek is helyet kaptak

A SuliX hivatalosan tanúsított érettségi platform, így az évközi munka után az érettségit is ugyanabban a megszokott környezetben lehet letenni. A rendszergazdák pedig automatikus mentési és felügyeleti támogatást használhatnak, sőt nagyszámú felhasználó esetén még klaszterezési funkció is rendelkezésre áll. A központi szerverszolgáltatások mellett a munkaállomásokra is kínálnak az oktatáshoz, illetve a tanuláshoz szoftvereket.

Vállalati szintű termékek A felsőoktatásban ezzel szemben nem specializált termékeket kínálnak, mivel az a tapasztalat, hogy ezekben az intézményekben az informatikai vezetők a vállalati szintű open source termékeket preferálják. Ennek megfelelően az adatközpontokban, illetve az oktatói kabinetekben használható Red Hat szoftvereket kínálják az OpenEdu program keretében, mint a szerver és kliensoldali operációs rendszer, a virtualizációs megoldások és adatbázisszerverek, valamint a tartalomkezelő és csoportmunka megoldások.

Szentiványi Gábor hozzátette: a SuliX progamrendszert már jelenleg is számos általános és középiskola használja, támogatottan 30, nem támogatott formában pedig további 50-70 intézményről tudnak. Az ULX célja, hogy néhány éven belül a hazai oktatási szférában legalább 100 ezren használják az OpenEduban kínált nyílt forrású termékeket.

Kérdésünkre az ULX ügyvezetője hozzátette: a várható érdeklődésre tekintettel a helpdeskjüket "jelentősen felduzzasztották", egyébként pedig a Sulix rendszert direkt úgy tervezték, hogy az szinte teljesen távfelügyelhető, azaz valamilyen probléma esetén a szakemberek távolról is ki tudják javítani a hibákat. Az OpenEdu megoldásai augusztus 15-től érhetők el azok számára, akik jelentkeznek a programba.

Már nem jár ingyen Windows a hallgatóknak
Egyre többen támogatják a nyílt forráskódú szoftvereket


Fogpiszkáló sem lesz az Apple önvezető autójából

Korábbi ambícióinak felhígítását követően úgy tűnik, hogy a vállalat teljesen elkaszálja járműipari projektjét, és a befektetők nagy örömére a mesterséges intelligencia fejlesztésére koncentrál.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.