Néhány napja már már beharangozta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a részletek azonban csak mostanra derültek ki: a Bitport információja szerint pénteken írták alá azt a szerződést, amely alapján a következő egy évben az ULX Kft. mintegy 190 millió forint értékben szállít tisztán nyílt forráskódú szoftvereket a hazai közoktatási és felsőoktatási intézmények számára.
Mint ismeretes, a kormányzat még áprilisban újította meg a Novellel a HuEdu programot, amelynek keretében az amerikai szoftverszállító - kisebb részt nyílt forráskódú - termékeit szerezheti be a hazai iskolák. Az oktatási intézmények emellett természetesen továbbra is választhatják az itthon is legszélesebb körben használt Microsoft szoftvereit, az erről szóló 1,1 milliárd forintos szerződést szintén június elején újította meg a szakminisztérium.

Tiszta szoftverek - többfajta forrásból Az OpenEdu elindításával az NFM azon korábbi ígéretének tett eleget, hogy szeretné lehetővé tenni az oktatási szférában a nyílt forrású (angolul open source) szoftverek terjedését támogatni. Bár az open source szoftverek többnyire ingyenesen, vagy a tulajdonosi szoftverekhez képest töredékáron elérhetők, a bevezetésükhöz, illetve azt követően a technikai támogatáshoz szintén szükség van valamilyen szolgáltató segítségére. Az OpenEdu programban is tulajdonképpen ezeket a támogatási, frissítési és garanciális szolgáltatásokat finanszírozza meg az állam az intézmények helyett.

A Tisztaszoftver programmal ellentétben szerveroperációs rendszert is be lehet szerezni a program keretében, és nem csak a tanárok, hanem a diákok is szabadon használhatják a szoftvereket. Az open source modell sajátosságainak megfelelően a szoftvereket a támogatás megszűnte után is legálisan tovább lehet használni.

Minden feladatra Amint azt Szentiványi Gábortól, az ULX Nyílt Forráskódú Tanácsadó és Disztribúciós Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, másfajta megközelítéssel állították össze a közoktatási intézmények, illetve a felsőoktatás számára kínált szoftvereket. A közoktatásban egy minden szükséges funkciót lefedő, Sulix névre hallgató rendszert kínálnak, amelyet öt éve fejlesztenek kizárólag nyílt forrású szoftverek felhasználásával; a programrendszerhez részletes, 600 oldalas magyar nyelvű dokumentáció is tartozik.

A megoldás funkciói között megtalálhatók a központi fájl- és nyomtatókezelés, levelezés és csoportmunka, emellett speciálisan az általános és középiskolai tanárok és rendszergazdák igényeit is lefedik. A tanárok az tantermi és távoli oktatásban hasznosíthatják a SuliX funkcióit, mint a tanulói képernyők felügyelete, átvétele, korlátozása vagy a tanári képernyő megosztása, de automatizálható a dolgozatírás vagy akár az érettségi is.


A Fedora-alapú Sulixban oktatási szoftverek is helyet kaptak

A SuliX hivatalosan tanúsított érettségi platform, így az évközi munka után az érettségit is ugyanabban a megszokott környezetben lehet letenni. A rendszergazdák pedig automatikus mentési és felügyeleti támogatást használhatnak, sőt nagyszámú felhasználó esetén még klaszterezési funkció is rendelkezésre áll. A központi szerverszolgáltatások mellett a munkaállomásokra is kínálnak az oktatáshoz, illetve a tanuláshoz szoftvereket.

Vállalati szintű termékek A felsőoktatásban ezzel szemben nem specializált termékeket kínálnak, mivel az a tapasztalat, hogy ezekben az intézményekben az informatikai vezetők a vállalati szintű open source termékeket preferálják. Ennek megfelelően az adatközpontokban, illetve az oktatói kabinetekben használható Red Hat szoftvereket kínálják az OpenEdu program keretében, mint a szerver és kliensoldali operációs rendszer, a virtualizációs megoldások és adatbázisszerverek, valamint a tartalomkezelő és csoportmunka megoldások.

Szentiványi Gábor hozzátette: a SuliX progamrendszert már jelenleg is számos általános és középiskola használja, támogatottan 30, nem támogatott formában pedig további 50-70 intézményről tudnak. Az ULX célja, hogy néhány éven belül a hazai oktatási szférában legalább 100 ezren használják az OpenEduban kínált nyílt forrású termékeket.

Kérdésünkre az ULX ügyvezetője hozzátette: a várható érdeklődésre tekintettel a helpdeskjüket "jelentősen felduzzasztották", egyébként pedig a Sulix rendszert direkt úgy tervezték, hogy az szinte teljesen távfelügyelhető, azaz valamilyen probléma esetén a szakemberek távolról is ki tudják javítani a hibákat. Az OpenEdu megoldásai augusztus 15-től érhetők el azok számára, akik jelentkeznek a programba.

Már nem jár ingyen Windows a hallgatóknak
Egyre többen támogatják a nyílt forráskódú szoftvereket


Tényleg jó ötlet egy 170 kilométeres madzagra emlékeztető okosváros?

Már az idei elő negyedévben belevágnak az 500 milliárd dolláros szaúdi gigaprojektbe, amelynek célja egy egészen futurisztikus új megaváros felépítése lenne.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.
Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.