Magyarországon is egyre nyilvánvalóbb, hogy az informatika a modern mezőgazdasági üzemek szerves részévé válik. Ehhez csak az első lépés az, hogy a gazdák egyre intenzívebben használják az internetet információforrásként. Ebben már jól állnak a magyar gazdák – állítja egy felmérés.
A mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatok ma már kiterjedt informatikai háttérrel működnek. 2012-ben Magyarországon az Év CIO-ja kitüntetést például egy élelmiszeripar vállalat informatika vezetője, Ábrahám Péter kapta. Az összetett informatikai rendszerek bevezetéséig azonban hosszú út vezet – legtöbbször az interneten át.

Online média a barázdában A Kleffmann Group 2004 óta készít országos reprezentatív felméréseket a magyar gazdák internethasználati szokásairól. Az idei kutatásból – melyben 2000 gazdát kérdeztek meg – kiderül, hogy jelenleg a magyar gazdák több mint 60 százaléka használja az internetet – ez megfelel a felnőtt lakosság országos átlagának. Körükben az internetpenetráció az utóbbi öt évben közel másfélszeresére, 44 százalékról 62 százalékra nőtt. Érdekes adat, hogy az internetet használó gazdák művelik a magyar szántóföldi terület 85 százalékát.

A kutatás 2008. óta azt is vizsgálja, hogy milyen céllal használják az internetet a gazdálkodók, mely agrár-weboldalakat ismerik, és azokat milyen gyakran látogatják. Ebben sok változás történt az elmúlt években. Az internetet használó gazdálkodók közel háromnegyede napi rendszerességgel böngészik és e-mailezik.

A nethasználatnak többségüknél szakmai céljai is vannak, bár a netezési szokásokban lényeges különbségek vannak a gazdálkodók iskolai végzettsége és a gazdaság mérete függvényében, sőt az egyes régiók között is számottevő különbségek mutatkoznak.

A hatóság az úr Bár az állam által üzemeltetett mezőgazdasági oldalak a legnépszerűbbek, a szabályozási vagy pályázati hírek mögé folyamatosan zárkózik fel a szakmai információk gyűjtése, amiről az Agroinform.hu portál ismertségének növekedése tanúskodik. A netező gazdák többsége a hatósági oldalakat ismeri és rendszeresen látogatja is.

Intelligens mezőgazdaság: vessük el a high-tech gazdálkodás magvait!
Mezőgazdasági integrált informatikai rendszert fejlesztett a Humansoft

A mezőgazdasági információs portálok közül azonban egyelőre az Agroinform az egyetlen, amelynek ismertsége összemérhető a hatósági weboldalakéval. Számszerűsítve: kétharmada ismeri a Vidékfejlesztési Minisztérium honlapját és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal weboldalát, míg az Agroinform.hu agrárportál szántóföldi területre vetítve 60 százalék fölötti ismeretséggel áll a lista harmadik helyén, majd az Agrarkamara.hu és a Mezohir.hu következik, megközelítve az 50 százalék körüli ismertséget.

Valami nagyon félrement rovat: ha nem mosolyogsz, nem is nyomtathatsz

A Canon egyik irodai megoldása egészen sajátos módon próbál jó munkehelyi hangulatot teremteni, ami pont az ilyen ötletek miatt lesz egyre nehezebb dolog.
 
A technológia jó védelmet nyújt – ha a felhasználó is betartja a játékszabályokat.

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.