Tavaly az IBM volt a legtöbb szabadalmat jegyző techvállalat, így zsinórban tizenkilencedik éve ül a képzeletbeli dobogó tetején, de ennél is figyelemre méltóbb az ázsiai vállalatok nyomulása.
Hirdetés
 
Bár az IBM több ezer szabadalmat adott el a Google-nek, 2011-ben is simán megőrizte, sőt tovább növelte hatalmas portfólióját. Az Egyesült Államokban egyetlen esztendő alatt benyújtott 6180 tétel új rekordot jelent, nem csoda, hogy a vállalat már tizenkilenc éve folyamatosan vezeti az aktuális toplistát. Az IBM tavaly 6 milliárd dollárt ölt kutatás-fejlesztési tevékenységébe, a nagy csomó oltalom mögött 8 ezer dolgozója áll 37 országból. A cég összesen körülbelül 70 ezer szabadalommal rendelkezik, amelyek közül 34 ezer jelenleg is aktív.

Kétarcú rendszer Az USA-ban 224 505 kérelmet nyújtottak be az elmúlt tizenkét hónap során, ami 5 százalékos éves növekedést jelent. A hatalmas szám természetesen azzal is magyarázható, hogy az amerikai szabadalmi rendszeren tulajdonképpen bármi keresztülmehet, és az eljárásoknak különösebb anyagi vonzata sincs. A technológiai szektorban ezzel együtt figyelemre méltó trend, hogy az ázsiai cégek is magas fokozatra kapcsoltak: nyolcan képviseltetik magukat az első tízben, az első ötvenben pedig huszonöten.

A Microsoft a hatodik, az Intel pedig a tizenhatodik helyre csúszott vissza, míg a dél-koreai Samsung a maga 4894 darab szabadalmával már-már megközelítette az IBM-et. Úgy tűnik tehát, hogy Ázsiában felvették a kesztyűt, és rohamléptekkel építik ki saját arzenáljukat, hogy hatékonyabban kezelhessék az utóbbi időben (is) igen gyakori jogi támadásokat.

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.