A Google évek óta rakétázik, a Microsoft-birodalom pedig lassan a tönk szélére kerül. Vagy mégsem? Nézzük, hogy teljesített a két vállalat az elmúlt években!

A Microsoft csak küszködik a keresőpiacon a Google elleni versenyben, a táblagépek mezőnyében a kanyarban sincs az Apple-höz képest, riválisai pedig elnéző mosollyal szemlélik, amit az okostelefonok területén művel. A hasonló közhelyek alapján sokan hiszik, hogy a Google teljesen ránőtt a Microsoft nyakára, és a villámgyorsan terjeszkedő vállalat lassan már pénzügyi teljesítményét tekintve is lehagyja a szoftveróriást. A számok azonban más képet festenek: bár a Google valóban döbbenetes ütemű növekedést produkált bő egy évtizeddel ezelőtti indulása óta, piaci súlya egyelőre jóval elmarad a Microsofté mögött.

Az elmúlt nyolc évben a két vállalat bevételei között legalább 30 milliárd dollár volt a különbség, ami több, mint a Google eddigi legmagasabb, 2010-es forgalma. A Google profitja következetesebben növekszik, de a Microsoft is masszívan nyereséges. Ennek alapját ráadásul a Windows és az Office termékek jelentik, amelyekhez a jövőben is biztos bevételek (SharePoint, Dynamics CRM) járulnak majd az üzleti alkalmazások területén. A Google bármilyen látványosan is fejlődik, annyi biztosnak tűnik, hogy még jó darabig nem érheti utol egyik legfontosabb versenytársát.

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.