Az idén is a tavalyival azonos 50 forintos törzsrészvényenkénti osztalékot fizet a Magyar Telekom a 2011-es eredmény után. Erről döntött hétfőn a társaság évi rendes közgyűlése, ahol az is elhangzott, hogy a korábbi évek gyanús szerződései 47 milliárd forintjába kerültek a cégnek.

Ezúttal az átlagosnál kevésbé voltak aktívak a kisrészvényesek a Magyar Telekom hétfői évi rendes közgyűlésén, az évente feltett kérdések egyike azonban ezúttal sem maradt el. Egyikük az évekkel korábban feltárt mintegy 10 milliárd forint értékű gyanús macedón szerződések miatti elhúzódó vizsgálatok végleges "árára" volt kíváncsi. Elhangzott, hogy mindent egybevéve összesen 47 milliárd forintjába került az ügy a Magyar Telekomnak. A decemberben az amerikai tőzsdefelügyelettel (SEC) és igazságügyi minisztériummal (DOJ) történt megállapodással azonban végleg lezártnak tekinthető a dolog, további kifizetés nem várható.

Szerényebb osztalék  A legnagyobb hazai távközlési társaság hétfői közgyűlése megszavazta az osztalékot, amely annyi lett, mint tavaly, vagyis törzsrészvényenként 50 forint. Emlékeztetőül, az azt megelőző években még 70 forint feletti osztaléknak örülhettek a részvényesek. Az ideihez több mint 20 milliárd forintot az eredménytartalékaiból használ fel a cég.

A közgyűlésen, ahol egyébként a részvényesek közel kétharmada képviseltette magát, Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató összegezte a társaság gazdálkodásának a főbb mutatóit. Ennek kapcsán kiemelte a Magyar Telekom eredményei nagyon érzékenyek a belső kereslet változásaira. Erős a korreláció a munkanélküliség alakulásával és a lakosság által elkölthető jövedelemmel. A hazai vezetékes hangpiaccal kapcsolatban kiemelte, hogy az ügyféllemorzsolódást sikerült lelassítani a korábbi 8,8 százalékról 4,9 százalékra, ami egyebek mellett a többes díjcsomagoknak köszönhető. A vezetékes szélessávú piacon a társaság összességében stabilan tartja 37 százalékos részesedését, az optikában és a kábelpiacon növekedett.

Interaktív áttörés  A bő 3,2 milliós digitális televíziós piacon alig lemaradva a UPC-tól a második legnagyobb hazai szolgáltató volt tavaly a Magyar Telekom, mindez a kábelről intenzív mértékben az IPTV-re váltóknak köszönhetően. Az idén az interaktív televíziózásban remél valódi áttörést a cég.

A T-Mobile márka a mobil hang- és szélessávú piacon 45 és 48,7 százalékos részesedéssel első volt tavaly is. Sokat lendít a helyzeten, hogy a múlt év végén az előfizetéses ügyfelek körében az okostelefon-eladások az egy évvel korábbi 40 százalék után már elérték a 80 százalékot.

Idei kilátások  Az elnök-vezérigazgató a 2012-es évről elmondta, a bevételek várhatóan szinten maradnak, legfeljebb kis mértékben, mintegy 2 százalékkal csökkenhetnek, mivel a fogyasztók körében erősödnek a recessziós félelmek. Ugyanakkor pozitívumként ítélte meg a profilbővítést, a bővülő energia-viszonteladások stabilizálhatják, növelhetik a bevételeket. A kamat- és adófizetés, illetve amortizáció előtti eredmény (EBITDA) az idén várhatóan 4-6 százalékkal csökken, a beruházásokra fordítandó összeg viszont marad a tavalyi hozzávetőlegesen 84 milliárd forintos szinten.

Macedónia és a különadó szegezte földhöz a Magyar Telekomot
Kemény, de izgalmas esztendő elé néz a hazai távközlési piac

500 ezer megrendelőnél jár a Starlink űrinternete

Már majdnem másfél ezer holdat állítottak pályára, a rendszer bétatesztjét is lezavarnák a nyár végéig.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.