Júliustól tovább csökkentek a roaming díjak. Ugyancsak vasárnaptól kell megfizetniük a szolgáltatóknak a telefonadót, amelyet az eddigi nyilatkozatok alapján csak részben terhelnek az ügyfelekre.
Az uniós rendelet alapján júliustól csökkentek a külföldön történő mobiltelefonálás (roaming) és mobiltelefonos internetezés díjai: a mobilhívások díja a korábbi percenkénti 35 cent helyett legfeljebb 29 cent lehet, míg az SMS-küldés felső díjhatára a korábbi 11 centről 9-re csökkent.

Az internetezést illetően most vezetett be árplafont az EU: júliustól minden letöltött megabájt után legfeljebb 70 centet számolhatnak fel a szolgáltatók. A rendelet szerint 2014 nyarától tovább csökkennek az árak.

Az uniós jogszabálycsomag a díjkorlátozás mellett más intézkedéseket is tartalmaz: a mobiltársaságok ügyfeleinek például lehetőségük lesz arra, hogy a roamingszolgáltatást más társaságtól, a belföldi szolgáltatástól külön rendeljék meg. Az új szabályok megkönnyítik az új szolgáltatók piacra lépését is, ami az árak további csökkenésével járhat.

Adat: kisebb számlázási egységek  A magyar mobilszolgáltatók az uniós változásoknak megfelelően alakították át tarifáikat júliustól. A T-Mobile új roaming díjcsomagjai megfelelnek az uniós előírásoknak, azaz például a hang hívásindítás díja az Európai Unió tagállamaiból az Európai Unió tagállamaiba percenként 118,6 forintról 106,8 forintra csökken, míg a hívásfogadás ára 37,2 forintról 29,4 forintra mérséklődik. Az SMS küldés díja az Európai Unió tagállamaiból darabonként 37,2 forintról 33,1 forintra esett.

Az adatforgalmazás esetében az EU-ban a számlázási egység 100 kilobájtról 1 kilobájtra változik. Így a Magyar Telekomnál a korábbi 100 kilobájtonkénti 60 forintos díj 1 kilobájtonként 0,2519 forintra csökken. Az MMS küldés díja 330 forintról 257 forintra mérséklődik. A Vodafone Magyarország ügyfelei hasonló díjakat fizethetnek, de az uniós maximumtól eltérően kedvezőbb roaming-szolgáltatást is használhatnak.

A Telenor Magyarország szintén csökkentette a díjakat, de több esetben lefelé kerekítve: így például az 1. zónába indított hívás nem 106,8 forintba, hanem csak 106 forintba kerül, míg az SMS díja nem 33,1 forint, hanem 33.

Részben áthárítják  Az Országgyűlés május közepén határozott a hívásonként és megkezdett percenként júliustól bevezetendő kétforintos telefonadóról. A július 1-től hatályos törvény alapján két forintot kell fizetni a szolgáltatóknak minden elküldött üzenet - SMS és MMS - után is. Magánszemélyeknél havonta az első tíz perc megkezdett beszélgetés adómentes. Az adó összege 2012-ben havonta magánszemélyek után legfeljebb négyszáz, a cégeknél ezernégyszáz forint lehet, 2013-tól pedig hétszáz, illetve kétezer-ötszáz forint a maximum.

A telefonadót először augusztusban kell megfizetniük a távközlési cégeknek, amelyek közül Telenor és Vodafone már korábban közölte, hogy részben áthárítja az adót az ügyfelekre. A Magyar Telekom azt közölte, a törvényi előírásoknak megfelelően fizeti a telefonadót, ám arról, hogy az összeget áthárítja-e a lakosságra, a cég nem nyilatkozott. Árat és díjat eddig nem emelt.

A Telenor a telefonadó bevezetése miatt módosította tarifacsomagjait, az árváltozás július 16-án lép életbe: a lakossági ügyfelek havidíjai nem változnak, míg a sok hívást bonyolító kis- és középvállalati ügyfelek hívásköltségei nem a használat alapján módosulnak. A változások minden tarifacsomagban érintik az SMS-eket, a mobilinternet díjszabás viszont a telefonadó bevezetése kapcsán nem változik. A közlemény szerint összességében az új adóból fakadó többletköltségeknek csak egy része lesz majd érezhető az ügyfelek számára. Például az SMS-ek ára az adó mértékének megfelelően, lakossági ügyfelek esetében nettó 1,96 forinttal nő.

A Telenor szerint a kártyás tarifacsomagok esetében a telefonadó bevezetése a percdíjak nettó 1,4 forintos emelését teszi szükségessé, valamint minden adóköteles hívás után kapcsolási díjat kell fizetni. A kis- és középvállalatoknak szóló tarifacsomagoknál a költségnövekedés határozott összegű lesz, és nem a hívások számán vagy hosszán alapul. A Telenor például a publikus üzleti tarifacsomagok havi alapdíját átlagosan nettó 265 forinttal emeli, és az első perc számlázása nem másodperc-, hanem percalapon történik a jövőben. Az SMS-ek ára az üzleti tarifacsomagok esetén nettó 2 forinttal nő. A vállalaton belül korlátlan belföldi beszélgetést tartalmazó csomagok esetén a csomagban foglalt percek száma havi ezerre, azaz 16,6 órányi ingyenes beszélgetésre korlátozódik.

A telefonadó miatt a virtuális mobilszolgáltató, a Tesco Mobile nem emeli percdíjait legalább 2012. október 1-jéig. A Vodafone pedig azt közölte, hogy bár az új adó terhét megosztja az előfizetőkkel, az emelés minden esetben kisebb lesz, mint a kivetett adó.

Ki jár jól a telefonadóval?
A telkók IT rendszereit is át kell alakítani az új adó miatt

A biztonsági vezetők többsége szerint képtelenek megvédeni szervezetüket

Egy frissen publikált átfogó felmérésben a megkérdezett informatikai biztonságért felelős vezetők kétharmada ismerte be, hogy rendszerük nincs felkészülve egy célzott kibertámadás kezelésére.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.