A szoftverhasználati feltételek elolvasása nem csak azért fontos, hogy egy vizsgálat során a vállalkozásunk ne kerüljön kellemetlen helyzetbe.
"Nem olvastam el a dobozos szoftver licencének feltételeit, mindaddig, míg a dobozt fel nem nyitottam. Ezzel pedig egyértelműen elfogadtam, hogy életem hátralevő részét cselédként töltöm Bill Gates új kúriáján" - mondja Scott Adams népszerű Dilbert figurája, és ezzel figyelmeztet arra, hogy a szoftver felhasználója sokszor nem ismeri, vagy későn ismeri meg azokat rendelkezéseket, melyeket a program használata során be kell tartania.

Amellett, hogy a szoftverszerződések feltételei számos esetben követhetetlenek az átlagos felhasználó számára, a ráutaló magatartással (a szoftver dobozának felnyitásával) történő szerződéskötés vagy a licencfeltételek kattintással való elfogadásának lehetősége tovább növeli annak esélyét, hogy a felhasználó egyszerűen csak használja a szoftvert tekintet nélkül arra, hogy azt hogyan és miként teheti meg a szerződés szerint.

Gondoljunk csak a nemrégiben közölt hírre, miszerint egy webáruház termékeinek vásárlásakor 7500 fogyasztó "adta el a lelkét", mert a kattintással elfogadott szerződés egyik szakasza ekként rendelkezett. Vagy kevésbé abszurd példát említve: sajnos gyakran előfordul, hogy egy weboldalról történő szoftver letöltése során különböző visszásságokkal szembesülünk; vagy szembesülhetnénk, ha elolvasnánk a végfelhasználói licencszerződést (End User Licence Agreement - EULA)!

Ezt azonban jellemzően nem tesszük, csak az „I ACCEPT” vagy „I AGREE” gombra kattintva egyetértünk azzal, amit a textbox tartalmaz (bármi legyen is az), hisz célunk az, hogy a letöltés megtörténjék. Nem gondolunk arra, hogy esetleg engedélyt adtunk személyes adataink felhasználására, nem kívánt alkalmazások telepítésére, marketing anyagok postázására, a telepített szoftver törlésének kizárására vagy akár lelkünk áruba bocsátására.

Magáncélú vagy céges használat? | A jog természetesen nem hagyja válasz nélkül ezeket az eseteket, és rögzíti a lélekeladáshoz vagy szolgaságba döntéshez hasonló (vagy kevésbé felháborítóan) tisztességtelen feltételek alkalmazásának jogkövetkezményeit. Vannak azonban a szoftverlicenceknek olyan rendelkezései is, melyek nem tisztességtelenek, de a felhasználó számára mégsem kívánatosak; még akkor sem, ha - az EULA elolvasásának mellőzése miatt tudtán kívül - elfogadta azokat, és így kötelessé vált betartásukra.

Amikor például "ingyenes" szoftvert telepítünk a céges számítógépünkre, örülünk annak, hogy díjfizetés nélkül használhatjuk a programot, viszont ha a licenc feltételei között az olvasható, hogy kizárólag magáncélú használat esetén nem kell díjat fizetni, a céges használat sérti a szerződés rendelkezéseit, hisz díjfizetés nem történt - még ha az "egyébként ingyenes" szoftvert használja is ugyanaz a felhasználó. (Gyakran előfordul például ez a félreértés a népszerű IrfanView képnézegető esetében.)

Hasonló a helyzet a shareware szoftverekkel is, azaz attól, hogy a szoftverhasználat látszólag a gyártó szándéka szerint történik, valójában csak akkor szerződésszerű, ha minden – akár a felhasználó által önhibájából nem ismert – feltétellel összhangban van. Így ha a szoftver - licence szerint - 30 napig használható díjfizetés nélkül, és ezt követően a felhasználásért díjat kell fizetni, ezt akkor is meg kell tenni, ha 30 nap után látszólag semmi nem akadályozza a tényleges használatot (azaz nem a zavartalan technikai rendelkezésre állás, hanem csak a licenc feltételeinek megfelelő felhasználás tekinthető jogszerűnek).

Átláthatatlan feltételrendszer | Sokszor még kevésbé szembeötlő a mennyiségi szerződések rendelkezéseitől való eltérés, amiatt, hogy e szerződések számos esetben általános szerződési feltételek átláthatatlan rendszeréből állnak össze.

Így például a mennyiségi konstrukcióban megrendelt Microsoft termékeket listázó terméklicenc (mely csak a szerződés adatait, a szoftver megnevezését és darabszámát tartalmazza) nem mondja meg (még akkor sem, ha pontosan elolvassuk), milyen jogosultságok és kötelezettségek illetik a felhasználót például a licencben szereplő Windows Server 2008 Enterprise Edition szoftver használatakor. Ezt a felhasználási feltételeket tartalmazó - a szerződés részét képező - Product Use Rights (PUR) rögzíti, és ebből a hivatkozott esetben kiderül, hogy 1 Windows Server 2008 Enterprise Edition licenc a fizikai szerver operációs rendszerét és az azon található további 4 virtuális számítógép operációs rendszerét is lefedi (azaz 1 licenc 1+4 felhasználást enged).

Az Oracle szoftverek sajátos támogatási feltételeit (adott termékcsoportba tartozó licencekhez azonos szintű támogatást kell rendelni, a csomagon belül nem támogatott szoftverek szerződését meg kell szüntetni) sem a megrendelt termékeket rögzítő dokumentum, hanem az Oracle License and Service Agreement (OLSA) határozza meg.

Nem elég kattintani | Ahhoz tehát, hogy tisztában legyünk a szoftverhasználat során alkalmazandó szabályokkal, nem elég egyszerűen kattintani és telepíteni, hanem érdemes odafigyelni arra, ezt pontosan miért, milyen feltételekkel tesszük.

Ahogyan a fenti példák mutatják, a feltételek nem csak azért fontosak, hogy egy vizsgálat során cégünk ne kerüljön kellemetlen helyzetbe, hanem azért is, mert a szabályok sokszor kedvezőbbek a felhasználó számára, mint azt gondolná. Így a licenc rendelkezéseinek ismerete nagyobb szabadságot, megtakarításokat, költségcsökkentést is eredményezhet.

Bitport Dr. Telek Eszter
Bitport Dr. Telek Eszter
Dr. Telek Eszter a szoftvergazdálkodási tanácsadással foglakozó IPR-Insights szerzői jogi és licencelési vezető tanácsadója, infokommunikációs szakjogász.

A boltosok is ránk uszítják a mesterséges intelligenciát

Egyre több adat gyűlik össze a vásárlók minden lépéséről, amit egyre fejlettebb algoritmusok elemeznek. A kiskereskedelmi MI-eszközök piaca gyorsan növekszik, a gyártók szerint pedig a közösségi előnyökre kell figyelni az egyéni hátrányokkal szemben.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

Sokakban van valami zsigeri félelem az online adatmentéssel és –helyreállítással szemben. Cikkünkből kiderül, mennyire jogosak ezek az aggodalmak.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.