Egy hétfői ítéletével a Fővárosi Bíróság ideiglenesen megtiltotta a frekvencia-árverésen nyertes MPVI Mobil Zrt-nek, hogy éljen frekvenciahasználati jogával. A lépéssel az idei indulás kerülhet veszélybe.

A Népszabadság adott hírt róla elsőként, hogy a Fővárosi Bíróság ideiglenes intézkedésként megtiltotta 900 MHz-es árverésen nyertes állami konzorciumnak, az MPVI Mobil Zrt.-nek, hogy az gyakorolhassa a pályázaton elnyert jogait. Az intézkedés csak ideiglenes, és lehet, hogy csak a július 9-re kiírt újabb tárgyalási fordulóig lesz érvényben. Mindenesetre a mostani döntés értelmében a negyedik mobilszolgáltató egyelőre nem használhatja az elnyert frekvenciát és a piacon lévő szolgáltatókkal sem köthet megállapodást arról, hogy saját hálózatának kiépítéséig milyen feltételekkel használhatja a többike infrastruktúráját.

Meglepetések és tuti befutó  Az új frekvenciacsomag pályázatának története persze eddig sem volt meglepetésektől mentes. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Hivatala még tavaly nyáron hirdetett nemzetközi árverést a 900 megahertzes frekvenciasávon nyújtható rádiótávközlési szolgáltatáshoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultságra, ami nagyon leegyszerűsítve a negyedik mobilszolgáltató belépésének lehetőségét jelentette. A meghosszabbított határidő lejártáig összesen hat jelentkezés futott be: a három meglévő telkócég mellett egy vietnami, egy román szolgáltató, valamint egy magyar állami konzorcium érdeklődött.

Ezt követően már lehetett sejteni, hogy a Magyar Posta, a Magyar Villamos Művek és az MFB Invest alkotta trió nem indul rossz helyzetből a versenyen. Az NMHH előbb a két külföldi új jelentkezőtől tagadta meg a licitálás jogát különböző formai és egyéb indokokra hivatkozva, majd idén januárban győztesnek hirdette ki az állami csoportot. Ezzel egy időben a három már piacon lévő szereplő is kapott frekvenciablokkokat, ám a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone a frekvenciatartomány másik feléért együttvéve ennek több mint a háromszorosát fizette. A hatóság illetékesei szerint az aránytalanság tudatos volt az új szereplő piacra lépésének megkönnyítésére. Az állami konzorciumnak a januári döntés értelmében egy éven belül kell elkezdenie a hálózat építését, 2014 végére pedig már el kell érnie a harmincezer lakosúnál nagyobb hazai településeket.

Fel, támadunk!  A pályázat eredményét a három piaci versenytárs azonnal megtámadta, első körben magánál a médiahatóságnál, a hivatal azonban példás gyorsaságról téve tanubizonyságot, a napok alatt lefolytatott másodfokú eljárásban is ugyanarra az eredményre jutott. A Magyar Telekom a hírre azonnal reagálva jelentette be, hogy bírósághoz fordul jogorvoslatért, és így tett a Telenor is.

A szolgáltatók az kérték a beadványukban, hogy a bíróság függessze fel az árverés végrehajtását, mivel az eredmény a hatályos jogszabályokkal ellentétes eljárás alapján született. Első fokon ezt a bíróság elutasította, az NMHH pedig ezt követően kiadta a frekvenciahasználati engedélyt. A szolgáltatók fellebbeztek a döntés ellen, és a hétfői határozattal a bíróság úgy döntött, az állami cég ideiglenesen nem gyakorolhatja az árverésen elnyert jogait. Amennyiben a július 9-re kiírt tárgyalási napon is érvényben marad ez a döntés, az azt jelentené, hogy vélhetően szeptemberben lehet újabb fordulat az ügyben. Ez pedig nagyon kellemetlenül érintené az állami konzorciumot, amelynek a szerződés értelmében egy éven belül el kell indítania a szolgáltatást.

Megtámadták a frekvenciatender eredményét
Mihez kezdenek a mobilszolgáltatók az elnyert frekvenciákkal?
 

500 ezer megrendelőnél jár a Starlink űrinternete

Már majdnem másfél ezer holdat állítottak pályára, a rendszer bétatesztjét is lezavarnák a nyár végéig.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.