A Facebook máris vevő lenne a WhatsApp-re - kapott szárnyra a pletyka az amerikai technológiai sajtóban, amelytől az érintettek igyekeztek gyorsan elhatárolódni. Elemzők szerint manapság az egyik legvonzóbb befektetési célpont az üzenetküldő alkalmazást fejlesztő cég, és egyik esélyes kérője valóban a közösségi oldal lehet.
Egyelőre még cáfolják, illetve nem kívánják kommentálni az érintettek, hogy bárminemű tárgyalások is kezdődtek volna a közösségi média királya és a mobilos üzenetküldő alkalmazásával ismertté vált WhatsApp között utóbbi felvásárlásáról. A hírt elsőként vasárnap röppentette fel egy amerikai technológiai portál, a TechCrunch. Egy nappal később a két érintett cég már elő is állt azzal, hogy egyrészt a hivatkozott anyag spekuláció és nem tényszerűen pontos, másrészt nem kívánnak pletykákkal foglalkozni. Ugyanakkor amelyik híresztelésre ilyen gyorsan reagálnak az érintettek, az gyakran később valósággá válik.

Millárdos tétel lehet ■ A pletykát közlő TechCrunchon kívül mások is hisznek a szóban forgó üzletben. Mint ahogy az elkövetkező hónapok IT piaci jóslatait taglaló cikkünkben korábban megírtuk, a CCS Insight is a Facebookot látja a WhatsApp egyik leginkább szóba jöhető kérőjének. A brit piackutató jövőre vonatkozó jóslatai között előkelő helyet foglal el ez a téma. Mint előrejelzik, a WhatsApp lehet a 2013-as év egyik dollármilliárdos felvásárlási célpontja.

Szerintük a mobil alapú üzenetküldést a maga módján forradalmasító vállalkozás „kezére” többen is pályáznak. A Yahoo!-tól kivált két fiatal fejlesztő által alapított startup cég potenciális kérői között nem kisebb nevek várhatók, mint a szóba hozott Facebook, vagy éppen az Amazon.  A Facebook potenciális fenyegetésként tartja számon az egyre népszerűbb alkalmazásnak tartott WhatsApp-ot, amit akkor jobb inkább megvenni. Az Amazon vételi szándéka mögött pedig az áll, hogy az online könyvkereskedő még jobban bele akarja ásni magát a tartalomszolgáltatásba.A WhatsApp lényege: bármiről, bárhonnan, bárhova

Vonzó célpont 
A WhatsApp okostelefonra készült alkalmazása több, mint 100 országban érhető el, és hozzávetőleg napi 100 millió aktív felhasználóval büszkélkedhet. A további terjeszkedés érdekében a cég honlapjának tanúsága szerint a meglévő széles körben használt nyelvek mellett további 28 nyelvre keresnek fejlesztőket. A WhatsApp nem túl naprakész kommunikációja alapján tavaly október végén napi egymilliárd üzenetet küldtek ezen keresztül.

Szakértők szerint a fizetős WhatsApp jól jöhet a Facebooknak a befektetői megnyugtatására, hogy mobil jelenléte még több pénzt termeljen. (Messenger alkalmazása népszerű ugyan, de bevételt nem hoz, mivel ingyenes.) A Facebook mobil bevételei jelenleg a reklámból jönnek, a szegmens részesedése az idei harmadik negyedévben 14 százalék, nagyjából 150 millió dollár volt, ami némileg lecsillapította a befektetői morgolódást.

Nagy számok törvénye ■ A WhatsApp az Apple amerikai App Store-jában a második legnépszerűbb alkalmazás, 99 dollárcentbe kerül. Az androidos Google Play esetében az első év ingyenes, utána ugyancsak 99 dollárcent az ára. A Facebook üzenetküldő alkalmazásának havi letöltési mutatói közel állnak a WhatsApp-éhoz, különbség köztük, hogy a előbbi a tengerentúlon, utóbbi pedig Európában népszerűbb.

Tucatnyi jóslat 2013-ra és a következő évekre
Tavasszal lelövik a Windows Live Messengert

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.