Már közel félmillió kilométert tettek meg baleset nélkül a Google májusban forgalomba engedett sofőr nélküli autói az Egyesült Államokban. Mostanra kijelenthető, hogy a robot autók biztonságosabban közlekednek, mint az átlag vezető.
Immár több mint 300 ezer mérföldet (482 ezer kilométer) tettek meg a Google által kifejlesztett, sofőr nélküli navigációs rendszerrel ellátott Toyota Prius autói mindenféle baleset nélkül - jelentette be az amerikai informatikai óriáscég kedden. A projekt során korábban ugyan már történtek kisebb balesetek, de akkor minden esetben sofőr ült a volán mögött.

A kísérlet már a mostani szakaszban is azt mutatja, hogy a "robotok" biztonságosan vezetnek, mint az emberek: a statisztikák szerint az átlagos amerikai kocsitulajdonos évente 16 550 mérföldet vezet, és tízévente, 165 ezer mérföldenként történik vele egy baleset.Kamerák és radarok  Amint arról korábban már a Bitport is beszámolt, a Google speciális autói a tetőre és a hűtőrácsra szerelt kamerák és radarok segítségével érzékelik a többi járművet, gyalogost vagy forgalmi akadályt, míg a navigációt a Google Maps szoftverrel végzik. Ezek körül egy virtuális pufferzónát jelölnek ki, amelyet a bemutatók szerint legalább ugyanolyan hatékonyan elkerülnek, mint az emberek.

Chris Urmson, a Google autós projektjének fejlesztési vezetője blogposztjában kiemelte, hogy már eddig is számos különböző körülmény között tesztelték az autókat, de a közeljövőben további trükkös helyzetekben is ki szeretnék próbálni a robot pilóták tudását, így például havon vagy időszakos útlezárások közepette.

Európai autó már csak robotfékkel lehet kiváló 
Forgalomba engedték a Google sofőr nélküli autóját 

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.