A finn gyártónál az árbevétel zuhanását a tavalyi utolsó negyedévben sem sikerült megállítani, de legalább a tömeges elbocsátások kezdik éreztetni hatásukat: maradt némi pénz a kasszában.
Kis dolgoknak is lehet örülni. A néhány éve rendkívül nehéz időszakot élő Nokiánál pedig különösen. Így történhetett, hogy a tavalyi utolsó három hónapban produkált 20 százalékos bevételcsökkenés ellenére Stephen Elop, a cég első számú embere magabiztos kommentárban örült annak, hogy hat egymást követő negyedév után végre nem negatív számot lehet látni a profit sorában. A helyzet ennek ellenére még egyáltalán nem rózsás, és a bevételcsökkenés mellett több más kellemetlen részletet is lehet találni a ma nyilvánosságra hozott pénzügyi jelentésben.Halló, van ott valaki?  A cég mobilos üzletágánál például meglehetősen elszomorító számokat találni. 2012 utolsó periódusában mindössze 3,8 milliárd euró folyt be, ami 36 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi bevételnél. A jövő szempontjából kiemelkedő fontosságú okostelefonos szekció ráadásul 55 százalékot zuhant, azaz a Windows Phone-os új modellek egyelőre nem tudják átvenni a stafétát a régebbi, symbianos készülékektől. A Nokia ugyan már lemondott saját operációs rendszeréről, ám az összesen 6,6 millió darab eladott okostelefon közül még mindig minden harmadik ezekből a típusokból talál gazdára. A Microsoft oprendszerével futó Lumia család 4,4 milliós eladása pedig eltörpül a nagypályás vetélytársak számai mellett. A tegnap jelentő Apple például ennek több mint tízszeresét értékesítette ugyanezen időszak alatt.

Ha a teljes 2012-es évet nézzük, akkor a cégcsoportnál még rosszabb eredményeket látunk. Tavaly a Nokia üzemi eredmény szintjén 2,3 milliárd eurós veszteséget hozott össze, míg 2011-ben "csak" mínusz egymilliárdot mutatott ugyanez a sor. Ha ebből kiszűrjük a leépítésekhez, átszervezéshez, felvásárlásokhoz kötődő költségeket valamint egyéb egyszeri tételeket, az eltérés még szembetűnőbb. Tavalyelőtt az üzemi eredmény így 1,8 milliárdos pluszban volt, míg 2012-ben ez 126 millióra olvadt.

A Nokia egyetlen szerencséje, hogy az összesített számokhoz a hálózati eszközökben érdekelt leányvállalata, a Nokia Siemens Networks egyre jobb eredményekkel tud hozzájárulni. Az NSN teljesítményét jól jelzi, hogy a forgalma a tavalyi utolsó negyedévben már meghaladta a teljes mobilos üzletág bevételét, amire néhány évvel ezelőtt nem sokan fogadtak volna. A közel 4 milliárdnyi bevétel 5 százalékos éves növekedést mutat, miközben a negyedéves üzemi eredmény 67-ről 251 millióra nőtt.

Vége a szép hagyománynak ■ A finn cég egy különleges keserű pirulát is tartogatott a bejelentésre: a vezetés közölte, nem kíván osztalékot fizetni részvényeseinek. A Bloomberg információi szerint 1871 óta nem volt példa arra, hogy az anno papíripari cégként induló Nokia ne fizetett volna egy évben osztalékot a befektetőinek. A menedzsment a lépést a vállalat likvid pozíciójának erősítésével indokolta. Mindenesetre a publikált számok és ez utóbbi magyarázat sem nagyon nyugtathatta meg a befektetőket, hiszen a nyilvánosságra kerülés utáni órákban 10 százalékot esett az utóbbi hónapokban egyébként jól teljesítő Nokia-papír.

Nokia: túlélés helyett mégis felemelkedés jön?
Történelmi Apple-rekord után büntettek a befektetők 
 

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.