A részletek csak pénteken váltak ismertté, de már hétfőn elfogadhatja az Országgyűlés a távközlési különadóról is rendelkező jogszabályt. A különadó elviheti a távközlési szektor nyereségének nagy részét, így a tervezett beruházások is leállhatnak.
Az ötmilliárd forint árbevétel fölötti rész 6,5 százalékát kell válságadóként befizetniük a távközlési cégeknek, így van olyan vállalat, amelynek ez a teljes profitját is elviheti, és az sem kizárt, hogy a bevétel jelentősen meghaladja majd a kormányfő által említett 61 milliárd forintot - írja hétfői számában a Népszabadság. Ennek következtében szinte biztos, hogy elmaradnak a honi távközlési fejlesztések: jövőre alig fog növekedni a mobil szélessávú lefedettség, és várhatóan 2012-ben sem indul negyedik generációs mobilinternet-hálózat. A vezetékes oldalon az optikai, valamint következő generációs hálózatok fejlesztése szenvedhet késedelmet – mondták a lapnak ágazati elemzők.

Mint ismeretes, Orbán Viktor miniszterelnök múlt szerdán jelentette be, hogy a kormány a bankadó mellett további válságadókat kíván bevezetni, amelyet a telekommunikációs, az energetikai szektor és a kereskedelmi áruházláncok fizetnek be a költségvetésbe. A távközlés szektor 2010-2012 között évi 61 milliárd forintot fizetne be. A távközlési különadóról is rendelkező jogszabálytervezetet pénteken nyújtották be egyéni képviselői indítványként, de különleges eljárásban már hétfőn elfogadhatja az Országgyűlés a jogszabályt.

Duplájára nő az adófizetési kötelezettség A Népszabadság által megkérdezett szakértők kivétel nélkül arra figyelmeztettek: a válságadó tervezete egyetlen elem csak, ma még nem tudható, milyen más háttérmegállapodások előzték meg az adó bevezetését. A cégek ugyanis kaphatnak olyan kedvezményeket is, melyek előnyét hosszú távon érezhetik. A lap számításai szerint a Magyar Telekomra 40 milliárd, a Telenorra 11-12, a Vodafone-ra 7, a UPC-re pedig 4 milliárd forintos adó jut idén.

A céginformációkat összegyűjtő Opten számításai szerint az ágazat csaknem az egész piacot lefedő 10 legnagyobb szereplője 2009-ben 1233 milliárd forint árbevételt ért el, ehhez képest az elvárt 61 milliárdos adóbefizetés az 5 százalékot is eléri, vagyis az iparűzési adót is jócskán meghaladja. Még nehezebb a cégek helyzete, ha tudjuk, hogy tavaly összesen 84 milliárd forint adózott eredményt értek el; az új adó kivetése nyomán ennek csak 27 százaléka marad a tiszta nyereség, miközben a cégek adófizetési kötelezettsége a duplájára nő.

Az EU is közbeszólhat
Az Európai Unió figyelmét is felkeltették a tervezett különadók: az MTI tudósítása szerint az Európai Bizottság tájékoztatásért fordul a magyar hatóságokhoz a tervezett távközlési válságadóval kapcsolatban; az uniós végrehajtó testület arra keres választ, hogy összhangban van-e ez a terv az EU távközlési szabályaival.

Az Európai Unió érvényes előírásai szerint a távközlési szektorban külön illeték csak azzal a céllal vethető ki, hogy az abból származó bevételeket az ágazat szabályozása során felvetődő költségekre fordítják - emlékeztetett Neelie Kroes informatikai és távközlési EU-biztos szóvivője pénteken Brüsszelben. Jonathan Todd napi sajtótájékoztatóján egy kérdésre válaszolva hozzátette: a magyar terveket még nem ismeri, így azokat nem kívánja kommentálni.

Szeptember végén az EB azért indított szabálysértési eljárást Franciaország és Spanyolország ellen, mert a köztelevízióban kieső hirdetési bevételek pótlására külön illetékkel sújtották a távközlési szolgáltatókat. A bizottság arra is felhívta az érintett országok figyelmét, hogy amennyiben nem tartják magukat az uniós szabályokhoz, az Európai Bírósághoz fordul.

Magyarország fejlődik a szélessáv terén, de nem eléggé
A Telenor nekiugrik a 4G-nek
Nyitrai Zsolt: őszre eldől a Nemzeti Digitális Közmű sorsa


Milliónyi app elutasításával mosdatja magát az Apple

Cupertino részletes jelentést adott arról, mennyit dolgozott tavaly azon, hogy eszközeire ne lehessen káros alkalmazásokat telepíteni. Van azonban olyan helyzet, amikor a sok is kevés lehet.
 
...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.