Az IBM Watson névre keresztelt megoldása három napig játszott az amerikai Jeopardy kvízjáték két bajnokával, és utcahossznyi előnnyel győzte le emberi ellenfeleit.
1997-ben az IBM Deep Blue számítógépe egy hat játszmából álló mérkőzésen 3,5-2,5 arányban legyőzte Garri Kaszparovot, az aktuális sakkvilágbajnokot. Ez az eredmény kétségtelenül mérföldkő volt a számítástechnikában, hiszen egy régóta élő kérdésre adott választ: a gép képes lehet-e valaha legyőzni az embert a sakkjátékban. Persze a Deep Blue lényegében csak brutális számítási kapacitása segítségével győzött, ezért a mesterséges intelligencia történetében a körítés ellenére sem volt szó semmilyen mérföldkőről. Az IBM azonban tizennégy évvel később ebből a szempontból is nagyot alkotott: idén februárban egy összetett kvízjátékban küldte harcba Watson nevű számítógépét, és ismét diadalmaskodott a humán bajnokok felett.

Deep Blue 2.0 A Watson tulajdonképpen egy összetett szoftver és egy nagy sebességű számítógépfürt kombinációja, maga a szoftver a DeepQA nevű elemzőmotorra alapul. A Jeopardy vetélkedőben - ami hasonlít a nálunk is sikeres Mindent vagy semmit című játékra - a Watson szövegfájlként kapta a kérdéseket. Igaz, hogy emiatt beszéd- vagy képfelismeréssel nem kellett megküzdenie, de a játék rejtvényeiben olyan komplex nyelvi megoldásokkal szembesült, mint a mögöttes jelentés, az irónia, vagy a szójáték. Ezek értelmezésével az emberi elme kitűnően boldogul, de a számítógépek alapvetően nem tudnak velük mit kezdeni, vagyis a számítási sebesség és a rendelkezésre álló adattár önmagában még kevés volna az üdvösséghez.

Az IBM rendszere lehetséges válaszokat megbízhatóságuk szerint állította sorrendbe, és pár másodpercen belül akkor jelölte meg az egyiket, ha az elérte az aktuálisan meghatározott megbízhatósági küszöböt. A gép ellenfelei a Jeopardy amerikai bajnokai, Ken Jennings és Brad Rutter voltak, akiknek ezúttal nem termett sok babér: a játék végére a Watson több mint 77 ezer dollárt gyűjtött, míg Jennings 24 ezerrel, Rutter pedig szűk 22 ezerrel végzett. A győztesnek járó egymillió dolláros díjat az IBM jótékony célra ajánlotta fel.


Watson segít Az IBM első vezérigazgatójáról, Thomas J. Watsonról elnevezett technológia a jövőben többféle probléma megoldásához is segítséget nyújthat. A gép képes rá, hogy egy-egy probléma kapcsán hatalmas mennyiségű adatot vizsgáljon át, majd a lehetséges válaszokat megbízhatóságuk szerint rangsorolva tegyen javaslatot a megoldásra. Ez egyrészt hasznos lehet az egészségügyben a pontosabb diagnózisok felállításában, de hatékonyabbá teheti az önkiszolgáló online ügyfélszolgálati megoldásokat is, vagy új távlatokat nyithat a telefonos segítségnyújtásban.

500 ezer megrendelőnél jár a Starlink űrinternete

Már majdnem másfél ezer holdat állítottak pályára, a rendszer bétatesztjét is lezavarnák a nyár végéig.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.