Talán még sokan emlékeznek a 2000-es év üzleti mélyrepülésére, amikor az internetes vállalatok legtöbbjének értéke zuhant óriásit a tőzsdén. Manapság egyre többen tartanak valami hasonlótól a közösségi szolgáltatásokkal kapcsolatban is.
A 2000. március 10-én "kipukkant" dotkom-lufi idején az amerikai NASDAQ tőzsdeindex elérte a 5048,62 pontot, amelyrőlaztán másnaptól kezdve két és fél év alatt folyamatosan a mélybe zuhant. Az azóta eltelt időszakban a padlót 2002. októbere jelentette, amikor 1114,11 ponton állt a mutató. Ezzel majdnem ötödére zsugorodott az indexben szereplő cégek értéke.

A hatalmas bukást az internetes vállalatok papírjainak hirtelen, drasztikus gyengülése okozta: a befektetők között egyfajta pénzügyi pánik söpört végig azzal kapcsolatban, vajon valóban hoznak-e annyi profitot ezek a cégek, mint amennyire saját magukat értékelik. Azóta több mint tíz év telt el, de egyre többen hangoztatják, hogy a történelem bizony valószínűleg megismétli önmagát.

Második felvonás? Az alábbi infografika ahhoz adhat támpontot, hogy mire alapozzák félelmeiket az újabb lufidurranástól tartók. A legfontosabb közösségi szolgáltatók, valamint az azonnali üzenetküldő szolgáltatások legismertebbje található az elemzésben, ahol a rövid történeti összegzés mellett érdemes megnézni az oszlopok végén található szummát. A kézzel fogható bevételeket bizony erősen túllövi mindegyikük értéke...

Az infografika a képre kattintva új ablakban, nagyobb méretben nyílik meg.Forrás: gplus.com

10 éve durrant ki a dotkomlufi
Kaszál a LinkedIn: a közösségi média megeszi a tőzsdét
A 10 milliárd dolláros Zynga is a tőzsdére készül

Tényleg jó ötlet egy 170 kilométeres madzagra emlékeztető okosváros?

Már az idei elő negyedévben belevágnak az 500 milliárd dolláros szaúdi gigaprojektbe, amelynek célja egy egészen futurisztikus új megaváros felépítése lenne.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.
Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.