A végéhez közeledik Brüsszel és a Google jó ideje fennálló jogvitája, hírek szerint a felek eljutottak a "kölcsönös megértésig". Ez praktikusan azt jelenti, hogy a Google jelentős változtatásokra hajlandó üzleti gyakorlatában, csakhogy elkerülje a nagyösszegű büntetéseket és a hosszadalmas pereket, mint amikkel a kilencvenes években a Microsoftnak kellett szembesülnie.
Néhány napon belül nyilvánosságra kerülhet az Európai Unió és az amerikai keresőóriás között fennálló jogvita lezárásának a mikéntje – értesült a Financial Times. Ha így lesz, ezzel végre pontot lehet tenni a hónapok óta húzódó adok-kapokra Brüsszel és a Google között, miután a brit üzleti napilap tudni véli, hogy az amerikai cég épp az unió által tavasszal bejelentett határidő lejárta előtt ajánlotta fel "rendezési tervét" az ügyben. 

A versenypiaci szabályok megszegése miatt már számtalan vállalat nyújtott be panaszt a keresőóriás ellen Brüsszelnél, vagy az egyes tagországok helyi hatóságainál. A legtöbb vád Németországban fogalmazódott meg. Mint néhány hónapja a Bitport is megírta, az év elején egy hónap alatt három antitröszt-támadást kapott, ebből egyet a Microsoft, egyet az Euro-Cities AG térképszolgáltató, egyet pedig két médiakiadó indított. A kiadók vádja az volt, hogy a Google jogtalanul jelenít meg máshonnan származó hírrészleteket a Google News oldalon. A Microsoft a Google hirdetési szolgáltatásai előtt elfogadandó szerződések versenyellenes mivoltát kifogásolta, az Euro-Cities pedig a Google Maps ingyenességében látja a hibát, ami így ellehetetleníti a konkurencia fizetős megoldásait.

Nagy a tét  A brüsszeli illetékesek a panaszokat hosszasan vizsgálták az elmúlt hónapokban. Egyebek mellett arra voltak kíváncsiak, hogy vajon igaz-e, hogy a Google a keresőeredményekben a konkurensek rovására a saját termékeit helyezi-e előtérbe? Valóban engedély nélkül másol be tartalmakat más weboldalakról, továbbá hogy erőfölényével visszaélve ráveszi a hirdetőket, hogy ne használják más keresőrendszer reklámszolgáltatásait, illetve szolgáltatási szerződéseivel lényegében röghöz köti a hirdetőket, hogy azok ne vigyék át kampányaikat a Google riválisaihoz? A tét nagy, hiszen felmérések szerint a Google uralja az európai keresőpiac 90 százalékát, miközben részesedése az amerikai piacon csak 60 százalékos. 

A Financial Times értesülése szerint azután következett be áttörés a jogvitában, hogy a Google az általa tett engedményeket nemcsak a számítógép alapú keresésekre vállalta be, hanem a mobileszközökre is. Ugyanakkor az ügynek még várhatóan nem lesz azonnal vége, mert a brüsszeli illetékesek külön eljárásban kívánják a továbbiakban azt vizsgálni, hogy a Google versenyellenes magatartást tanúsított-e androidos mobitelefonos és táblagépes operációs rendszerével. 

A vitás ügyek lezárásával kapcsolatban további részleteket egyik fél sem kívánt nyilvánosságra hozni, de az egyik uniós szóvivő jelezte a New York Times-nak, hogy a brüsszeli bizottság jó alapnak tekinti a Google megegyezéses javaslatait a további tárgyalások folytatásához. 

Máshol is szemet szúr  A Google többfrontos harcot vív, a versenyszabályok feltételezett megsértése miatt trösztellenes vizsgálatok folynak ellene Dél-Koreában, Indiában, Nagy-Britanniában. Mindeközben perek várnak rá az AdWords üzleti gyakorlatával kapcsolatban Franciaországtól az Egyesült Államokig.

Brüsszel versenyjogi biztosa, Joaquin Almunia pragmatistának tartja magát, aki igyekszik mielőbb megállapodásra jutni abban a technológiai szektorban, amelyben a cégek és a termékek gyorsabban fejlődnek, mint ahogy a hatóságok reagálni tudnak az ügyeikre. Szakértők ugyanakkor tanulságként azt is megjegyzik, hogy többet érhet egy megállapodás, mint a kirótt büntetések, amire épp a Microsoft lehet a példa. Hiába vetettek ki annak idején a redmondi óriásra komoly pénzbírságokat, ezeknek vajmi kevés hatásuk lett a cég pénzügyi teljesítményére.  

Európai antitröszt vádak a Google ellen
Egyesíti a felhasználók adatait a Google

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.