Legkésőbb szeptember végén nyilvánosságra hozzák a kormányzati infokommunikációs stratégia tervezetét, majd a piaci szereplőkkel folyatott társadalmi vitát követően karácsonyra fogadhatják el a stratégiáról szóló kormányhatározatot.
Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára nyitotta meg csütörtökön az Informatikai Vállalkozások Szövetsége "MENTA 2010 – Sikeres infokommunikáció Magyarország sikerességéért" elnevezésű gárdonyi konferenciáját. Kifejtette: a szakminisztérium az elektronikus hírközlés jogszabályi hátterének uniós jogharmonizációs elemeket tartalmazó megújításában is számít a szakmai szervezetek, piaci szereplők véleményére.

Az államtitkár komoly lehetőséget lát arra, hogy pozitív ösztönzők bevezetésével és a bürokratikus akadályok lebontásával az ágazat a magyar gazdaság, a szolgáltatási szektor motorjává váljon. Ezen az úton teremthető még több munkahely az infokommunikációban, így válnak képessé az informatikai vállalatok újabb foglalkoztatottak, további magasan képzett munkaerő alkalmazására - tette hozzá.

Stratégiai szempontok | A minisztérium az elmúlt hetekben hozzálátott az elektronikus hírközlés jogszabályi hátterének áttekintéséhez, stratégiai szempontokat tükröző felülvizsgálatához, a tavaly elfogadott uniós irányelvek meghonosításának kidolgozásához.

Az átfogó módosításra azért van szükség, hogy Magyarország lépést tudjon tartani a technológiai és piaci fejlődéssel, lehetőség nyíljon az újgenerációs hálózatok beruházás-ösztönzésére, egységesüljenek a frekvenciagazdálkodásra vonatkozó szabályok, kellőképpen érvényesüljenek a fogyasztóvédelemi szempontok és a fogyatékkal élők jogai. A 2003-ban elfogadott elektronikus hírközlésről szóló törvény és végrehajtási rendeletei az elmúlt hét év jogalkalmazási tapasztalatai tükrében is megérettek a módosításra.

A szaktárca számít az iparági szereplők széleskörű, aktív részvételére a jogszabályok megújításában, ezért október folyamán több tematikus konzultációt tart az érdekeltek véleményének megismerése és becsatornázása céljából - jelentette be Nyitrai Zsolt. Vasváriné dr. Menyhárt Éva helyettes államtitkár előadásában a majdani stratégia felépítéséről és a benne foglalt területekről beszélt; mint elmondta, legkésőbb szeptember végére publikussá teszik a társadalmi vitára szánt verziót, és a végleges stratégia kormányhatározat formájában "a karácsonyfa alá" kerülhet.

Bizakodó szereplők | Az IVSZ Menta konferenciáján az idén minden eddiginél több, mintegy 300 hazai informatikai és telekommunikációs vállalat felsővezetője vett részt; a fokozott figyelem minden bizonnyal annak tudható be, hogy a közigazgatás informatikai költései terén az elmúlt időszakban érzékelhető visszafogás után az iparág szereplői is felfokozott várakozással tekintenek arra, hogy a következő négy évben melyek lesznek a kormányzati területek az infokommunikációs prioritások.

Nyitrai Zsolt államtitkár a kinevezését követően, júniusban még arról beszélt, hogy nyáron kiadnak egy "Fehér PDF-et" az előző kormányzat hibás lépéseiről és szeptember közepére elkészül az infokommunikációs stratégia. A Bitport által megkérdezett cégvezetők így csalódottsággal vették tudomásul, hogy a Fehér Könyvet még mindig nem tették közzé, illetve a vitairat hiányában kissé egyoldalúvá váltak a délelőtti kormányzati előadások. Ugyanakkor továbbra is bizakodóak, mivel amennyiben még az idén elkészül, ez lehet az első olyan átfogó infokommunikációs stratégia, amely alapján a teljes kormányzati ciklusra kirajzolódhatnak a fejlesztési irányok.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól egyelőre nem kaptunk választ, hogy a közeljövőben tervezik-e a Fehér Könyv megjelentetését.

Kínos tévedéssel promózza csetbotját a Google

Az OpenAI ChatGPT-je ellen harcba induló Bardot népszerűsítő rövid videóba pont olyasmi került, ami miatt egyelőre érdemes fokozott óvatossággal kezelni az algoritmusok generálta szövegeket.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.
Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.