Legkésőbb szeptember végén nyilvánosságra hozzák a kormányzati infokommunikációs stratégia tervezetét, majd a piaci szereplőkkel folyatott társadalmi vitát követően karácsonyra fogadhatják el a stratégiáról szóló kormányhatározatot.
Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára nyitotta meg csütörtökön az Informatikai Vállalkozások Szövetsége "MENTA 2010 – Sikeres infokommunikáció Magyarország sikerességéért" elnevezésű gárdonyi konferenciáját. Kifejtette: a szakminisztérium az elektronikus hírközlés jogszabályi hátterének uniós jogharmonizációs elemeket tartalmazó megújításában is számít a szakmai szervezetek, piaci szereplők véleményére.

Az államtitkár komoly lehetőséget lát arra, hogy pozitív ösztönzők bevezetésével és a bürokratikus akadályok lebontásával az ágazat a magyar gazdaság, a szolgáltatási szektor motorjává váljon. Ezen az úton teremthető még több munkahely az infokommunikációban, így válnak képessé az informatikai vállalatok újabb foglalkoztatottak, további magasan képzett munkaerő alkalmazására - tette hozzá.

Stratégiai szempontok | A minisztérium az elmúlt hetekben hozzálátott az elektronikus hírközlés jogszabályi hátterének áttekintéséhez, stratégiai szempontokat tükröző felülvizsgálatához, a tavaly elfogadott uniós irányelvek meghonosításának kidolgozásához.

Az átfogó módosításra azért van szükség, hogy Magyarország lépést tudjon tartani a technológiai és piaci fejlődéssel, lehetőség nyíljon az újgenerációs hálózatok beruházás-ösztönzésére, egységesüljenek a frekvenciagazdálkodásra vonatkozó szabályok, kellőképpen érvényesüljenek a fogyasztóvédelemi szempontok és a fogyatékkal élők jogai. A 2003-ban elfogadott elektronikus hírközlésről szóló törvény és végrehajtási rendeletei az elmúlt hét év jogalkalmazási tapasztalatai tükrében is megérettek a módosításra.

A szaktárca számít az iparági szereplők széleskörű, aktív részvételére a jogszabályok megújításában, ezért október folyamán több tematikus konzultációt tart az érdekeltek véleményének megismerése és becsatornázása céljából - jelentette be Nyitrai Zsolt. Vasváriné dr. Menyhárt Éva helyettes államtitkár előadásában a majdani stratégia felépítéséről és a benne foglalt területekről beszélt; mint elmondta, legkésőbb szeptember végére publikussá teszik a társadalmi vitára szánt verziót, és a végleges stratégia kormányhatározat formájában "a karácsonyfa alá" kerülhet.

Bizakodó szereplők | Az IVSZ Menta konferenciáján az idén minden eddiginél több, mintegy 300 hazai informatikai és telekommunikációs vállalat felsővezetője vett részt; a fokozott figyelem minden bizonnyal annak tudható be, hogy a közigazgatás informatikai költései terén az elmúlt időszakban érzékelhető visszafogás után az iparág szereplői is felfokozott várakozással tekintenek arra, hogy a következő négy évben melyek lesznek a kormányzati területek az infokommunikációs prioritások.

Nyitrai Zsolt államtitkár a kinevezését követően, júniusban még arról beszélt, hogy nyáron kiadnak egy "Fehér PDF-et" az előző kormányzat hibás lépéseiről és szeptember közepére elkészül az infokommunikációs stratégia. A Bitport által megkérdezett cégvezetők így csalódottsággal vették tudomásul, hogy a Fehér Könyvet még mindig nem tették közzé, illetve a vitairat hiányában kissé egyoldalúvá váltak a délelőtti kormányzati előadások. Ugyanakkor továbbra is bizakodóak, mivel amennyiben még az idén elkészül, ez lehet az első olyan átfogó infokommunikációs stratégia, amely alapján a teljes kormányzati ciklusra kirajzolódhatnak a fejlesztési irányok.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól egyelőre nem kaptunk választ, hogy a közeljövőben tervezik-e a Fehér Könyv megjelentetését.

Milliónyi app elutasításával mosdatja magát az Apple

Cupertino részletes jelentést adott arról, mennyit dolgozott tavaly azon, hogy eszközeire ne lehessen káros alkalmazásokat telepíteni. Van azonban olyan helyzet, amikor a sok is kevés lehet.
 
...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.