A Goldenblog 2010 verseny most jutott el az informatikai blogokig, megszületett az idei top 10 lista, amelybe az általános témákon kívül biztonsági, programozási kérdésekkel, valamint aktuális témákkal foglalkozó blogok kerültek.
A 2005 óta minden évben megrendezett Goldenblog informatikai kategóriájában a zsüri kommentárjai szerint kisebb szórásból lehetett válogatni, az informatikával foglalkozó blogok közül kevesebb került reflektorfénybe a néhány évvel ezelőtti állapothoz képest. Ennek ellenére a múlt hétre ismét összeállt egy ötvenes lista, amelyek szereplői közül megszületett az első tíz helyezett.

Többféle témában | A győztes a Tsabeeka blog, melynek készítője, Balogh Csaba civilben is informatikával foglalkozó újságíró, tanácsadó, valamint a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékén is tanít. A nyertes, aki annak idején a gyorsan elhíresült "SÜN!" mémet is kitalálta, e blogjában az internetes világ híreit kommentálja, kitekintve a mobilitás és a média felé. A második helyezett egy "keményen" szakmai blog, C és Java programozásról ír Tajti Ákos, aki hallgató és demonstrátor a Debreceni Egyetem informatikai karán.

Népszerű témák népszerű blogokat eredményeznek, ez ismét bebizonyosodott: a negyedik helyen az Appleblognak bizonyára nem kell kétségbeesetten keresgélnie témát és olvasót sem, hiszen Steve Jobs furcsa megnyilatkozásai, az Antennagate vagy épp a tablet-őrület miatt sokan kíváncsiak az almás vállalattal kapcsolatos tartalmakra. Az ötödik helyen pedig az ASVA.info áll, amely az elmúlt hetek-hónapok hazai torrentrazziái és egyéb szerzői jogokkal kapcsolatos hírei kapcsán gyakran felbukkant, mint első számú hírforrás.

Természetesen vannak örök témák is: az Antivírus blog régóta szereplője a szcénának, és itt sem kell attól félni, hogy kifogynának a kapcsolódó hírek. A tippek és trükkök pedig mindig kedvelt keresési témák voltak, így az általános számítástechnikai mesterfogásokat felsoroló Numlock Holmes vagy Hogyan? mellett felbukkan a WordPress ingyenes webes tartalomszerkesztő csínját-bínját tanítgató WP-suli is. Meg kell még említeni egyik, kevésbé üzleti-informatikai témájú kedvencemet: a Rossz PC játékok videóit és leírásait remélhetőleg nem figyelik a játékgyártók, mivel akkor nem lenne miről írni ebben a szarkasztikus blogban.

Hogy mi az oka a kommentárokban említett csökkenésnek az IT-blogok számát tekintve, csupán találgatni lehet: a techbloggerek egy része idő és támogatás híján áll le a folyamatos frissítésekkel, mások pedig a blogos szabadúszás tapasztalataira építve ugyanezt a tevékenységet már hivatalosan, valamilyen cég alkalmazottjaként kamatoztatják tovább. Ennek ellenére igényes, jól használható IT-blogokra szükség van, és ahogy látható, utánpótlás is akad.

Itt az ellenzéki összefogás az Amazon úthengerével szemben

A Google új szolgáltatása közvetlenül kapcsolja össze a keresést a vásárlási lehetőséggel, amivel nem csak a felhasználói igényekre reagál, de megpróbálja maga mellé gyűjteni az Amazontől rettegő kereskedelmi láncokat is.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.