A PwC friss jelentése szerint 2010 a felvásárlások éve lesz a technológiai szektorban. Ugyanők állítják, hogy idén sem nő az akvizíciós kedv. Az ellentmondást régiós és szektorhoz köthető eltérések magyarázzák.
Miközben a szaksajtó éppen az Oracle és a Sun egybekelésének részleteit taglalja, a PricewaterhouseCoopers (PwC) tanácsadócég úgy látja, idén lényegesen komolyabb teret kapnak a felvásárlások és összeolvadások. Jóllehet az említett, 7,4 milliárd amerikai dolláros óriásfrigy 2009-ben köttetett, de a technológiai szektor egészét nézve, az ilyen üzletek volumene megközelítőleg a felére esett vissza az előző évhez viszonyítva.

18 hónap diéta után | A körülbelül másfél éves dagályperiódusnak az emelkedő részvényárfolyamok és az alacsony szinten lévő betéti kamatok vetnek véget. A technológiai vállalatoknak így újra megvan az akvizícióhoz szükséges mozgástere. A PwC szakértői a BusinessWeeknek adott nyilatkozatukban 15 milliárd eurós (21,2 milliárd USD és durván 4000 milliárd forint) nagyságrendre becsülték az elkövetkező egy év összeolvadási és felvásárlási ügyleteit. Ezek egy jó része már előkészítve várja a rövid időn belül esedékes bejelentést.

Hozzátették azt is, hogy minden nagyobb szereplő megpróbál majd széles termékportfoliót nyújtani, ezért minden lehetőséget megragadnak, hogy új részpiacokra léphessenek. Különösen igaz ez a hardvergyártókra, aki nagyon agresszíven próbálnak betörni a szolgáltatások piacára. Mi csak annyival egészítenénk ezt ki, hogy ezek a folyamatok nem új keletűek, a teljes portfolió kiépítése és a szolgáltatások erősítése évek óta napirenden van az IT szektorban.

Jönnek sorozatban | Az akvizíciós kedv feltámadására nem kizárólag a neves tanácsadócég nyilatkozatából következtethetünk. Az utóbbi hetekben érezhetően megszaporodtak az ilyen jellegű bejelentések. A teljesség igénye nélkül álljon itt pár példa:

  • - A Gartner elemzőcég az előző év végén gyors egymásutánban két vetélytársát is bekebelezte. A Burton Group 54 millió dollárba, az AMR Research 63-ba került. (2009. december 30.)
  • - Gyors felvásárlással nyitotta az évet az Oracle is. A Silver Creek Systems megvásárlása elsősorban az adatminőség (data quality) témakörében erősítheti a céget. (2010. január 4.)
  • - Nem volt pihenés a közösségi médiában sem. A Twitter-alkalmazásokat készítő Seesmic a Ping.fm céget azért vette meg, mert utóbbi technológiájával a felhasználó akár 30 közösségi oldalra is üzenhet egyszerre. (2010. január 4.)
  • - A mobil reklámozás területén működő Quattro Wireless céget több mint negyedmillió dollárért ölelte magához az Apple, ezzel téve lépéseket a Google mobilpiaci terjeszkedése ellen. (2010. január 5.)
  • - Az Avnet Inc. megvásárolta a kínai Vanda Group informatikai céget, valamint a vietnami piacon is egy helyi disztribútor akvizíciójával próbál erős startpozíciót fogni. (január 20.)

Szintén a PwC hozta nyilvánosságra még január elején, hogy 2009 harmadik negyedévében miként alakultak a magyarországi felvásárlások. Eszerint az előző évhez képest darabszámban jó 20 százalékos esést tapasztaltak, ráadásul a kiszemelt vállalatok nagy részénél az éves forgalom nem érte el a 10 milliárd forintot.

Erős hazai aktivitás | Ugyanakkor a megvalósult egyesülések mögött minden harmadik esetben magyar tőke állt. A külföldi befektetők visszaszorulását azzal magyarázza a tanácsadócég, hogy a multinacionális cégek a globális átszervezés hatására részben vagy egészében megszabadultak itteni érdekeltségeiktől, így azok hazai vállalkozókhoz kerülhettek. Nem ritka, hogy az új tulajdonosok az eladó cég egykori menedzsmentjéhez tartoztak.

2010-re vonatkozóan itthon nem vár fellendülést a PwC, sőt történelmi akvizíciós mélypontot jósol a teljes piac tekintetében. Azt azért megemlíti a jelentésében, hogy a nemzetközi vállalatok átszervezései folytatódni fognak, így Magyarországon sem maradunk felvásárlások nélkül.

Visszafelé sült el a gépágyú: behatolástesztelő segítségével fertőz a szupervírus

A Palo Alto Networks elemzői szerint a kártevőt szinte minden vírusirtó átengedte a VirusTotal tesztjén.
 
Hiába jelennek meg százszámra tanácsok, best bractice-ek, trendek, pozitív változásokat mutató elemzések az adatvédelemről, az adatokkal kapcsolatos kockázatok továbbra sem enyhültek.

a melléklet támogatója a Tech Data

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.