A parlament informatikai és távközlési albizottságának döntése miatt a kormány visszavonta a nemzeti infokommunikációs stratégia elkészítésére kiírt pályázatot.
Baja Ferenc infokomminkációért felelős kormánybiztos kedden bejelentette, hogy a kormány visszavonja azt az év elején kiírt, 30 millió forintos közbeszerzést, amelyben a nyertes pályázónak két szakaszban kellett volna felmérni az infokommunikáció jelenlegi helyzetét, majd stratégiát alkotnia az elkövetkező öt évre. A döntés hátterében az áll, hogy az illetékes parlamenti albizottság fele, bár szintén támogatta egy ilyen stratégia megalkotását, a közbeszerzést elutasította.

Van a szónak pár(t)ja
| Nyitrai Zsolt, a Fidesz szakpolitikusa azt nehezményezte, hogy a leköszönő kormány akar stratégiát alkotni, ezzel mintegy megkötve a következő kezét. Ezért javasolta, hogy a kormány vonja vissza a közbeszerzést.

Baja Ferenc ezzel szemben úgy látta, csak az új kormánynak kedvezne az, ha az előkészítési fázis már tavasszal megtörténne. A kormánybiztos hozzátette, a Bajnai-kormány csak a társadalmi, szakmai szervezetekkel és a pártokkal kialakított, konszenzusos stratégiát tartja elfogadhatónak. Végül felajánlotta, hogy a bizottság is vegyen részt a közbeszerzési eljárásban.

A nyolctagú albizottság minden tagja támogatta az infokommunikációs stratégia elkészítését, de négy képviselő ellenezte a pályázatot. Így a téma zárásaként egyhangú igennel szavaztak arról, hogy máshogy készüljön el a nemzeti stratégia.

Az akcióterv a lényeg | Az iparági szereplőket tömörítő Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke szerint a lényeg valójában a novemberben elfogadott IKT-akcióterv következetes végrehajtásában rejlene.

 

A hazai GDP és az IKT szektor növekedése 2001-2008 között, valamint az IKT szektor
részesedése a GDP növekedésében (forrás: KSH, EITO)

 

Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter még tavaly november elején jelentette be, hogy a kormány az Új Magyarország Fejlesztési Terv operatív programjain belüli átcsoportosításokkal mintegy 70 milliárd forint friss forrást biztosít az infokommunikációs szektor iparpolitikai akciótervének megvalósításához; ebből a legnagyobb összeget a szélessávú fejlesztésekhez elnyerhető támogatások adják.

A Bajnai-kormány szeptember elején fogadta el az IVSZ bevonásával elkészített infokommunikációs iparpolitikai akciótervet. A programok megvalósítása azonban mindeddig nem igazán indult el, pedig az akcióterv megvalósításához legalább 2-3 évre lehet szükség. Az IVSZ-nek ezért más civil szervezetekhez hasonlóan kiemelt szerepe lesz abban, hogy az akciótervet a kormányokon átívelve végre is hajtsák – hangsúlyozta Keresztesi János elnök.

Milliónyi app elutasításával mosdatja magát az Apple

Cupertino részletes jelentést adott arról, mennyit dolgozott tavaly azon, hogy eszközeire ne lehessen káros alkalmazásokat telepíteni. Van azonban olyan helyzet, amikor a sok is kevés lehet.
 
...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.