Bár a magántulajdonban lévő közösségi oldal nem közöl hivatalos adatokat, elemzők biztosra veszik, hogy a látogatószám után a bevételek is exponenciális ugrásnak indulnak.
Az Alexa.com adatai szerint a világ jelenleg második leglátogatottabb oldala sokáig küzdött a közösségi oldalakra jellemző problémával, miszerint nehéz „pénzre váltani” a rengeteg érdeklődő felhasználót. A Facebook vezetői ennek megfelelően évek óta azt mantrázzák, hogy hosszú távú megtérülésben gondolkodnak, és egyelőre a tőzsdére menetel sem aktuális. Természetesen a vállalkozásba tőkét injektáló befektetők előbb-utóbb szeretnék látni invesztíciójuk pozitív hozadékát, így a hat éve működő Facebook türelmi ideje lassan lejár.

A cégről rendszeresen megbízható információkat közlő insidefacebook.com elemzése szerint a közösségi oldal elérkezett a „betakarítási fázishoz”. Már a múlt év közben napvilágot látott 2009-es bevételt is jócskán többnek becsli. Az 550 millió amerikai dollár helyett valószínűbb, hogy a Facebook meghaladta a 600 milliós éves bevételi szintet. 2010-re pedig körülbelül 1,1 milliárdnyi dollárra számíthat a vállalkozás.

Hol a pénz? |  Piaci elemzők, befektetők véleményére alapozva a tavalyi bevételek összetételéről is részletekkel szolgál a cikk írója. Eszerint a Facebook-alkalmazásokat, -oldalakat népszerűsítő, úgynevezett Performance Advertising, valamint a hagyományos brandhirdetések adták a teljesítmény nagy részét. Az előzetes várakozásokhoz képest lényegesen kevesebbet, 50 milliós árbevételt adhatott a Microsofttal évekig folytatott reklámozási együttműködés, amely egyébként januártól meg is szűnt. Százalékos arányban kevés, de jelentős növekedési potenciállal rendelkezik a Facebook-creditek értékesítése. A virtuális fizetőeszköz segítéségével például születésnapi ajándékokat küldhetünk barátainknak, de bizonyos külső csoportok által fejlesztett alkalmazásokban (jellemzően játékokban) is kaphatunk érte, szintén virtuális javakat, kiváltságokat. Ez a szelete a bevételi tortának még nagyon vékony, mindössze 10 millió dollár.

Jó ötlet és megvalósítás, látogatók, profit |  Az iménti, igen leegyszerűsített üzleti modell tökéletesen illik a Facebookra. A második szakaszon nagyjából most lép át a projekt, az elkövetkező években pedig ritkán tapasztalt profitnövekedés elé néz a cég. Az ugyan még idén nem várható, hogy a világméretű vállalatok online portálokon és egyéb médiafelületeken elköltött büdzséjének tetemes része átvándorolna a Facebookra, de az mindenképpen, hogy sok cég fog „kísérleti összegeknél” többet áldozni a közösségi oldalra.

A folyamatot erősíti a Facebook látható törekvése a bevételi lehetőségek bővítésére és azok mind jobb kihasználásra. Ilyenre példa a saját értékesítési csapat állományának agresszív növelése, a különböző helyi ügynökségekkel történő megállapodások elszaporodása, illetve a sokak által emlegetett terv, miszerint az online fizetési piacon is saját megoldásban gondolkodnak. Ez utóbbi odáig fejlődhet, hogy a jövőben Facebook-creditekkel a közösségi oldalon kívül is lehet majd fizetni, illetőleg az sem sci-fi kategória, hogy az elektronikus tranzakciók piacán is trónkövetelőként lép majd fel a PayPal ellenében.

A Facebook-használók számának növekedése

(forrás: guardian.co.uk)

20 milliárd | Az elmondottak alapján a facebookinsider.com elemzője arra a következtetésre jut, hogy a Facebook bevételei, hasonlóan a látogatói szám utóbbi években tapasztalt növekedéséhez, legalább duplázódni fognak éves szinten. Nem nehéz kiszámolni, ha egy ilyen exponenciális növekedési pályát akár csak néhány évig is képes lesz követni a cég, akkor 2014-15 környékén már 20 milliárd amerikai dollár forgalmat bonyolít majd a világ legnépszerűbb közösségi oldala.

Összehasonlításképpen: a világ legnagyobb informatikai vállalata, a HP idén 122,5 milliárdos bevételt tervez, míg a Google tavaly 23,6 milliárd dollárt könyvelhetett el.

 

Visszafelé sült el a gépágyú: behatolástesztelő segítségével fertőz a szupervírus

A Palo Alto Networks elemzői szerint a kártevőt szinte minden vírusirtó átengedte a VirusTotal tesztjén.
 
Hiába jelennek meg százszámra tanácsok, best bractice-ek, trendek, pozitív változásokat mutató elemzések az adatvédelemről, az adatokkal kapcsolatos kockázatok továbbra sem enyhültek.

a melléklet támogatója a Tech Data

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.