Az Apple indirekt módon egyre nagyobb szeletet hasít ki magának a céges és kormányzati számítógép-beszerzésekből, szinte egymagában aratva le a piac növekményét – jósolja a Forrester piackutató.
A Forrester idei és a jövő évre vonatkozó előrejelzéseit foglalja össze a Global Tech Market Outlook For 2012 And 2013 címen közzétett tanulmány, amely ebben az esztendőben 5 százalékos bővülést jósol a technológiai világpiacon, több mint 2100 milliárd dollárra taksálva a teljes költést. Az összeállítás egyik legérdekesebb megállapítása a személyi számítógépek és a kapcsolódó eszközök területét érinti: eszerint a vállalati piacon is az Apple rendelkezik a leginkább újszerű, "bomlasztó" (disruptive) hatású jelenléttel.

Lássuk a számokat! A dolog azért lehet meglepő, mert a cég jellemzően a konzumer technológiák állóvizét kavargatja, és a vállalati felhasználást az időnként felbukkanó, óvatos kísérletek ellenére sem vette közvetlenül célba. A Forrester adatai szerint az Apple a válság sújtotta 2008-ban és 2009-ben is 2-2 millárd dollárt keresett ebben a szegmensben, ami a PC-beszerzések 2010-es megindulásával és az iPad táblagép megjelenésével 6 milliárdra nőtt. Bár ez eltörpül a Microsoft-Intel páros fémjelezte eladásokhoz képest, a Wintelnek is nevezett formáció csak 2011-re kapaszkodott vissza a válság előtti, 71 milliárdos szintre.

9 és 10 milliárd
dollár értékben kelhetnek el idén Macek illetve iPad táblagépek a vállalati szegmensben.
Az Apple eredményei ezzel szemben 2011-ben is jóval túlszárnyalták a vállalati piac növekedésének ütemét, hiszen a Mac és az iPad termékek ekkor már külön-külön is 6 milliárdot hoztak a konyhára. A menetelés ráadásul tovább folytatódik: a Forrester idén rendre 9 és 10, jövőre pedig 12 és 16 milliárd dolláros értékesítéssel számol a Mac PC-k és az iPad tabletek vállalati beszerzéseiben. A Wintel PC-k és táblák forgalma ezzel szemben csökken, hiszen 2012-ben 69 milliárd, 2013-ban pedig 68 milliárd dollárra rúg majd.

Alulról jövő kezdeményezés Ez azt jelenti, hogy az Apple teljesítménye a jövő év végére már eléri a Windows alapú számítógépek forgalmának több mint 40 százalékát, az éves növekedés pedig számszerűen is majdnem lefedi az összes piaci költés 5,6, illetve 9,2 százalékos gyarapodását. Persze nagyszabású vállalati Apple-telepítésekről eddig sem hallottunk, és a Forrester is mással magyarázza a tendenciát, hiszen maga az Apple még formálisan sem támogatja különösebben a szóban forgó céges offenzívát, termékeinek vállalati adaptációjáról pedig nem állnak rendelkezésre értékelhető adatok.

A megoldást a piackutató az "informatika konzumerizációja", illetve a "hozd a saját eszközöd (BYOD)" néven emlegetett trendekben látja: az alkalmazottak egyre nagyobb részben vásárolnak iPhone-okat, iPadeket vagy MacBookokat, amelyeket a vállalati informatika is egyre nagyobb arányban kénytelen támogatni. Bár a folyamatnak nyilvánvaló előnyei és hátrányai vannak, abban már a legtöbben egyetértenek, hogy azt nem lehet, sőt nem is igazán érdemes leállítani, ennek egyik legnagyobb nyertese pedig már most is az Apple – a Forrester szerint a jelenség pontos dimenzióival valószínűleg maga a gyártó sincs teljesen tisztában.

Rendszergazda, engedj be! Konzumer eszközök a cégnél
Az IBM és a Dell is a konzumerizációtól védene

Az előrejelzéssel kapcsolatban érdemes megvizsgálni a Microsoft helyzetét is, mivel első pillantásra könnyen úgy tűnhet, hogy az Apple előretörésének legnagyobb vesztese a Windows gyártója. Ez nem, vagy nem teljesen igaz. Egyrészt a Microsoft szoftvergyártó, így a új hardverértékesítések csak részben állnak kapcsolatban az eladott licencek számával, másrészt a konzumerizáció biztonsági, jogi vagy költségvonzatai egyaránt fékező erőt jelentenek a microsoftos elkötelezettségű informatika esetében. A Windows 7 eladásai egyébként a legutóbbi negyedévben 5 százalékkal növekedtek, az Office 2010 pedig továbbra is igen jól fogyott a vállalati piacon.

Milliónyi app elutasításával mosdatja magát az Apple

Cupertino részletes jelentést adott arról, mennyit dolgozott tavaly azon, hogy eszközeire ne lehessen káros alkalmazásokat telepíteni. Van azonban olyan helyzet, amikor a sok is kevés lehet.
 
...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.