Lehet morogni azon, hogy még mindig nincs vége a válságnak, és persze lehet nagyokat is álmodni, mondván, hogy most már fellendülőben van a piac. Az IDC vezető elemzőjével a hardverpiac legfrissebb számai mögé néztünk: az eddigi eredmények és a lehetőségek is felemásak.
Bár már 2010-ben is szó volt arról, hogy megkezdődött a kilábalás a válságból, a Magyarországon eladott PC-k darabszámát tekintve ez annyiban igaz, hogy nem csökkent tovább. Összességében kicsit több mint 1 százalékos növekedéssel zárt a tavalyi év ebből a szempontból. A 2008-as szintre mindenesetre még mindig nem sikerült visszakapaszkodni, az 556 ezer körüli darabszámmal jócskán az "utolsó jó év" 600 ezret meghaladó eredménye alatt maradt a piac. Az IDC legfrissebb adatai szerint az idei év is eléggé köhögősen indul.

Régi gépet nem dobunk ki Arról mindenki más és más véleményt fogalmaz meg, hogyan változnak a vállalati informatikai költségvetések idén, az viszont tény, hogy a válság egyik hagyatéka a jóval költséghatékonyabb gondolkodás. Fauszt Gábor, az IDC Magyarországi Kft. vezető elemzője szerint az eddigi átlagos 2 éves élettartam helyett a cégek már 4-5 évre tervezik a beszerzett PC-k használatát, és a notebookok lecserélési ciklusát is inkább 3-4 évre tervezik előre.


A komponensek olcsók, ám év végére hiány várható, amit nehéz lesz pótolni...

Az irodákban akár egy átlagos Pentium 4-es processzorral szerelt gépen is vígan elfut a Windows XP, rajta az Office és valamilyen böngésző, ezért sokan várnak a gépcserével az utolsó pillanatig. A vállalati rendszerek fejlődése szintén nem tesz jót a PC-piacnak, hiszen ezek jó része szervereken, vagy újabb esetekben a felhőben fut, és a kliens-oldalon nincs szükség erős hardverre.

Foltozgatás magasfokon Fauszt Gábor szerint a régi gépeket az elmúlt években inkább megpróbálták komponensek cseréjével vagy hozzáadásával feljavítani, például memóriabővítések, vagy nagyobb háttértárak formájában. Ennek mértékéről viszont nehéz pontos statisztikákat készíteni, mivel ezen a téren a disztribútorok és viszonteladók nem riportolnak darabszámokat, csak összebevétel alapú forgalmat. Ráadásul az elmúlt évben több termékcsoport árszintje erősen csökkent, így a memóriáké, merevlemezeké, vagy épp a monitoroké, ezért a forgalom alapján még nehezebb darabszámra következtetni.

A komponensek terén egyébként az is jellemző, hogy a nagyobb értékű termékek piaca rohamosan csökken. Monitorokból például 2007 környékén körülbelül félmillió darab fogyott itthon egy év alatt, míg az idei előrejelzés alapján már csak 250-300 ezret sikerül eladni az országban. A merevlemezek piacát főként a külső megoldások tartják szinten, hiszen a notebookok általában karcsú tárkapacitását viszonylag olcsón lehet USB-s tárolókkal felturbózni.

Van persze pár olyan terület, amik jó értelemben szinte a komponens-piac csótányaiként funkcionálnak, és nem árthat nekik se válság, se semmi egyéb: pendrive-okból, egerekből, billentyűzetekből gyakorlatilag folyamatosan, egyenletes számban fogy.


A billentyűzet vagy az egér fogyóeszköz, és mindig költeni fogunk rájuk

Asztal helyett laptoptáska A vállalatoknál használt asztali gépek mellett az otthoni, "épített PC-k" piaca is megsínylette a válságot, de másrészt a notebookok egyre nagyobb részesedése tesz be a torony-monstrumoknak. Ehhez kapcsolódóan szintén folyamatosan csökken például a különálló grafikus vezérlők forgalma, ahol legfőképpen már csak az igényes (és szüleik által fizetőképesnek számító) játékosok költenek újabb eszközökre.

A grafikus kártyák másik nagy felhasználói csoportja a multimédia-felhasználóké, ők azonban szintén egyre többen hagynak fel a különálló kártyák vásárlásával, hiszen az Intel és az AMD is azon igyekszik, hogy processzoraival és alaplapra integrált grafikus chipjeivel a HD-videózáshoz és egyéb multimédiás alkalmazásokhoz ne legyen szükség extra hardverre. Egy átlagos noteszgép ma már vígan játssza a nagy felbontású filmeket, és a felhasználók legtöbbje hardveres erőforrások terén nem is vágyik többre.

A notebookok megeszik a PC-t A "mobil PC-k" térhódítása persze nem újdonság, hiszen 2007 második felében történt meg az, hogy az eladott notebookok darabszáma meghaladta az asztali PC-két, és az olló azóta is egyre nagyobbra nyílik: tavaly az eladott számítógépek 77-78 százaléka volt notebook.

Fauszt Gábor szerint, bár várható még némi visszaesés, az asztali PC-k aránya lassacskán beáll a jelenlegi szintre, hiszen a vállalatok egy részénél még mindig jobban megéri a "helyhez kötött kollégák" számára ilyet venni, és persze a fiatal, erőgépekre vágyó, játékos réteg sem vált notebookra.

Az asztali PC-piac egyébként 60-70 százalékban vállalati végfelhasználókra épül, cégek és kormányzati intézmények veszik a toronyházakba "csomagolt" eszközök legtöbbjét. Itt még egy kicsit elhúzódik az asztali gépek haláltusája, mivel egy átlagos bankfiókban vagy postahivatalban dolgozó alkalmazott PC-jét a legnagyobb valószínűséggel valamilyen vékonykliensre cserélik majd, amikor a szerver- illetve felhő-alapú háttér rendelkezésre áll.

Elkeseredett akciók Az sem csoda, ha mostanában egyre durvább áresésekről, akciókról értesülünk a reklámújságokból és óriásplakátokról. Százezer forint alatti notebookok, hatvanezer forintos netbookok ugranak rá a gyanútlan vásárlóközönségre, ami ráadásul nem az általános piaci trend miatt alakult így, inkább a tavaly év végén felhalmozott készletek és a kifejezetten gyenge fogyás miatti dobozhalmot próbálják leapasztani a kereskedők.


"Hihetetlen áresés! Azonnal elvihető! Csak most, ajándékkal!"

Jelenleg az árfolyam is épp kedvező ahhoz, hogy valamelyest lejjebb kerüljenek az árak, de Fauszt Gábor szerint a durván túlsrófolt készleteket talán csak harmadáron lehetne valahogy kiszórni. A notebookok terén ezért látható egy óvatos eltolódás a prémium termékek irányába, ám ez csalóka. Nem arról van ugyanis szó, hogy ezekből vesznek többet az emberek: az alsó kategória nem fogy, még a hihetetlenül lecsupaszított árszint mellett sem. A váráslóközönség épp a hitelek törlesztését és egyéb napi gondokat próbálja kigazdálkodni, így sokszor a lehető legakciósabb ajánlatok is süket fülekre találnak.

Árcunami és készletrengés Aki viszont most talált egy kevés elkölthető pénzt, mostanában járhat jól az alsó kategóriás notebookok és netbookok terén. Nyárig érdemes forgatni az akciós újságokat és nézegetni a neten meghirdetett akciókat, a harmadik negyedévtől ugyanis nagy eséllyel újra drágul minden. Ekkorra gyűrűzik be ugyanis a japán katasztrófák által okozott alkatrész-kiesés, amely a PC-k és notebookok terén árnövekedést, a komponensek több területén pedig hiányt okozhat.

Az IDC-s előrejelzések szerint például nyár végétől nagyon nehéz lesz 2,5 hüvelykes (tehát például notebookba való) merevlemezeket felhajtani. A notebookgyártók ugyanis már jó előre lefoglalták a gyártásukhoz szükséges mennyiségeket, az alkatrészellátás akadozása miatt viszont ez a legtöbb márka esetében azt jelenti, hogy ezen felül szinte egyáltalán nem marad készlet a komponenseket árusító boltok számára.

Felemás első negyedév 2011 első negyedéve a hazai piacon nem produkált kiemelkedő számokat. Az asztali PC-k piaca valamelyest nőni tudott, ám az 1,8 százalékos emelkedés még nem ok az eufóriára, ráadásul hordozható számítógépekből 14 százalékkal kevesebbet adtak el.

Ez a visszaesés is főként a karácsonyról bent ragadt készletek miatt alakult így, hiszen az IDC a disztribútorok által behozott mennyiséget méri: a csordultig lévő raktárakba értelemszerűen jóval kevesebbet rendeltek a nagykerek. A notebook-netbook arány azonban billenni kezdett, a közel 94 ezer eladott hordozható PC-nek majdnem 30 százalékát már a mininoteszek tették ki.

A tabletek megeszik a PC-piacot
Magyarország fejlődik a szélessáv terén... de nem eléggé
A vártnál lassabb ütemben talál magára a PC-piac

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.