Egy mintaprojekt keretében idén 20 ezer okos mérőt szerelnek fel az ország 550 településén. A tudatosabb energiafelhasználást lehetővé tévő országos smart metering rendszert várhatóan az évtized végéig vezetik be.
Az ellenőrizhetőbb mérési rendszer bevezetését előkészítő mintaprojekt keretében idén nyáron 20 ezer intelligens elektromos mérőórát szerelnek fel szerelnek fel 12 ezer háztartásban és kisvállalkozásnál az ország 550 településén, amit további 3 ezer gázóra, ezer víz- és ezer távhőmérőóra cseréje követ majd - jelentették be a magyarországi villamosenergia-elosztó társaságok a héten.

Az okos mérés (angol kifejezéssel smart metering) előnye, hogy a fogyasztók a folyamatosan rögzített adatokat a kijelzőn vagy az interneten pontosan nyomon követhetik, és tudatosabb energiafelhasználással megtakarítást érhetnek el. Az új rendszer ugyanakkor a szolgáltatók számára is előnyös, egyebek mellett távleolvasással és -vezérléssel is csökkenthetik költségeiket. Az okoskészülékek a hibabejelentések ellenőrzésében és a hiba pontos helyének megtalálásában is segítenek. 

Smart metering rendszert már a világ, köztük az Európai Unió számos országában használnak vagy próbáltak ki, az EU célja, hogy 2020-ig mindenhol bevezessék a rendszert. Az okos mérés mellett a fenntartható energia rendszert szolgálja az energiaelosztók által kialakítandó okos hálózat is, amely költséghatékonyan integrálja a hozzá csatlakozó fogyasztók magatartását és működését. A smart metering piac bővülésében a távközlési és informatikai cégek is nagy fantáziát látnak, nem véletlen, hogy többek között olyan nagy cégek is vesznek részt a különböző európai pilotokban, mint a Deutsche Telekom vagy az SAP.
 

A smart metering piac várható bővülése Európában 2020-ig (forrás: GTM Research)

Országos rendszer az évtized végére  A magyarországi villamosenergia-elosztók - az EDF Démász Hálózati Kft., az Elmű Hálózati Kft., az Émász Hálózati Kft. és az E.On Hálózat cégcsoport - az uniós és a hazai szabályozással összhangban kezdték el az új mérési rendszer bevezetését előkészítő projekt megvalósítását. A mintaprojekt 1 milliárd forintra becsült költségét a villamosenergia-elosztó társaságok állják. A tervek szerint körülbelül 2014-ben kezdhetnék el az országos rendszer bevezetését, ami egészen 2020-ig tartana.

Az önkéntes mintaprojektbe bevont fogyasztók listáját úgy állítják össze, hogy az a lehető legjobban reprezentálja az országos fogyasztási szokásokat - ismertették a sajtótájékoztatón a társaságok szakértői. A fogyasztási adatokat ősztől gyűjtik. A projekt elején, illetve a végén 12 ezer fogyasztót közvélemény-kutatás formájában is megkeresnek. A programba bevont ügyfeleknek a jövő év elején új tarifacsomagot is ajánlanak, ami szintén lehetőséget nyújt költségeik csökkentésére.

A tapasztalatokat egy év után összegzik. Elemzés készül arról, hogy az okos mérők használata mennyire alakította át a fogyasztási szokásokat, és átlagosan mekkora költségmegtakarítást értek el vele. Várhatóan 2014 tavaszára készül el a záró jelentés, amely segít abban a döntésben, hogy Magyarország milyen formában, illetve mértékben vezesse be az okos mérést. A Magyar Energia Hivatal reményei szerint a mintaprojektben a  valamennyi smart metering modell tesztelésére sor kerül majd, és a mintaprojekteket minél több iparágra 
kiterjesztik majd.

Februárban már a Magyar Telekom és az E.ON is bejelentette, hogy az év elején közös smart metering mintaprojektet indítottak, melynek keretében új műszaki rendszert helyeztek üzembe Szolnokon. Ennek a rendszernek a célja a közüzemi fogyasztás mérése és az elszámolás folyamat-optimalizálása. A 2012 első felében, valós felhasználói környezetben megvalósuló program első fázisának célja elsősorban a technológiai megoldások tesztelése. Ezt olyan újszerű, kiegészítő funkciók vizsgálata követi majd, amelyek a fogyasztók és az energiaszolgáltatók számára is hasznos tapasztalatokkal, információkkal szolgálhatnak.

Átveszik az irányítást az intelligens eszközök
Egyre több gép beszél egymással mobilon

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.