Az idei év végére a PC-k 42 százalékán Windows 7 dolgozik majd a Gartner szerint: idén 100-ból 94 új gépre a Microsoft aktuális rendszerét telepítették. Ez lehet viszont a "hagyományos Windows" utolsó diadalmenete, új idők jönnek.
A Gartner egyik legfrissebb elemzése gyakorlatilag azt a szlogent is használhatná: ha új PC, akkor Windows 7. Az eladott új számítógépeknek csupán 6 százalékán fut valamilyen más operációs rendszer, így rohamosan növekszik a jelenlegi legfrissebb Windows részesedése.

Mindenki másképp csinálja Földrajzi szempontból a siker két fő motorja az Egyesült Államok és Ázsia, ahol Anette Jump, a Gartner kutatási igazgatója szerint 2010 negyedik negyedévétől kezdve turbó módba kapcsolt a Windows 7. A szakértő szerint ekkor kezdtek igazán költekezésbe a vállalatok is, akik az elhúzódó válság után a régebbi Windows verziókat cserélték le az aktuálisra.

Európa már nem teljesít ennyire jól az elemzés szerint: itt az óvatosabb gazdasági mutatók kihatnak a céges költésre is. Közel-Keleten és Afrikában politikai okokból, Japánban pedig a katasztrófák következményeképpen nem növekszik jelentősen a Windows 7 bázis, ám az amerikai és ázsiai eladások még így is erősen meglökik az összesített eredményt.


Az idei évre az elemző vállalat közel 635 millió Windows 7 alapú új PC eladását várja, így abszolút Microsoft-dominancia jellemző 2011-re. Az erőnyerő mögött azért vannak sikerek mások háza táján is, az Apple Mac OS eladásai is nőnek idén. 208-ben az új gépek 3,3 százalékán futott az almás vállalat operációs rendszere, tavaly már 4 százalék volt a Mac OS aránya, idén pedig 4,5 százalékot jósol a Gartner. 2015-re ráadásul 5,2 százalékig tornászhatja fel részesedését a Mac OS, főként a fejlődő országoknak köszönhetően.

A Linux továbbra is marginális szinten van jelen a PC-piacon, idén is megmarad 2 százalék alatt a "pingvines gépek" aránya. Érdekes módon az alapvetően ingyenes szoftverrel kapcsolatban a legnagyobb visszatartó erő az, hogy komoly többletköltséggel jár a windowsos számítógépeket Linux alapúra migrálni. A konzumer piacon szintén elbukott a rendszer, mivel az utolsó mentsvárat jelentő olcsó netbookok piaca eleve a padlóra került, és ezeken a gépeken is egyre kisebb az előre telepített Linux aránya.

Csalódást keltő rekord a Microsoftnál
A WebOS fellazítja a Microsoft és a HP kapcsolatát
Még ősszel megérkezhet a Windows 8 bétája

Az utolsó mohikán Érdekes azonban az a pár soros kitekintés, amelyben a kutatás azt vizsgálja, milyen lesz a következő Windows verziók sikere. A Gartner szerint a virtualizált és cloud alapú rendszerek ugyanis leginkább a Microsoft operációs rendszerének részesedését kannibalizálják majd.

Főként a nagyvállalatok döntenek úgy az elkövetkező években, hogy valamilyen alternatív megoldást alkalmaznak majd a kliensgépek számára, amely a hagyományos operációs rendszerek arányának visszaesésével jár majd. Ezen kívül 2012-ben már jelentős lesz az a fejlesztési irány, hogy az üzleti szoftverek több mint fele lesz független az operációs rendszerektől.

A konzumer piacon már meg is haladta ezt az arányt a sokplatformos szoftverek és alkalmazások száma, ráadásul itt az olyan alternatív rendszerek is árnyalják majd az összképet, mint a netbook kategóriában érkező Chrome OS.

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.