Az idei év végére a PC-k 42 százalékán Windows 7 dolgozik majd a Gartner szerint: idén 100-ból 94 új gépre a Microsoft aktuális rendszerét telepítették. Ez lehet viszont a "hagyományos Windows" utolsó diadalmenete, új idők jönnek.
A Gartner egyik legfrissebb elemzése gyakorlatilag azt a szlogent is használhatná: ha új PC, akkor Windows 7. Az eladott új számítógépeknek csupán 6 százalékán fut valamilyen más operációs rendszer, így rohamosan növekszik a jelenlegi legfrissebb Windows részesedése.

Mindenki másképp csinálja Földrajzi szempontból a siker két fő motorja az Egyesült Államok és Ázsia, ahol Anette Jump, a Gartner kutatási igazgatója szerint 2010 negyedik negyedévétől kezdve turbó módba kapcsolt a Windows 7. A szakértő szerint ekkor kezdtek igazán költekezésbe a vállalatok is, akik az elhúzódó válság után a régebbi Windows verziókat cserélték le az aktuálisra.

Európa már nem teljesít ennyire jól az elemzés szerint: itt az óvatosabb gazdasági mutatók kihatnak a céges költésre is. Közel-Keleten és Afrikában politikai okokból, Japánban pedig a katasztrófák következményeképpen nem növekszik jelentősen a Windows 7 bázis, ám az amerikai és ázsiai eladások még így is erősen meglökik az összesített eredményt.


Az idei évre az elemző vállalat közel 635 millió Windows 7 alapú új PC eladását várja, így abszolút Microsoft-dominancia jellemző 2011-re. Az erőnyerő mögött azért vannak sikerek mások háza táján is, az Apple Mac OS eladásai is nőnek idén. 208-ben az új gépek 3,3 százalékán futott az almás vállalat operációs rendszere, tavaly már 4 százalék volt a Mac OS aránya, idén pedig 4,5 százalékot jósol a Gartner. 2015-re ráadásul 5,2 százalékig tornászhatja fel részesedését a Mac OS, főként a fejlődő országoknak köszönhetően.

A Linux továbbra is marginális szinten van jelen a PC-piacon, idén is megmarad 2 százalék alatt a "pingvines gépek" aránya. Érdekes módon az alapvetően ingyenes szoftverrel kapcsolatban a legnagyobb visszatartó erő az, hogy komoly többletköltséggel jár a windowsos számítógépeket Linux alapúra migrálni. A konzumer piacon szintén elbukott a rendszer, mivel az utolsó mentsvárat jelentő olcsó netbookok piaca eleve a padlóra került, és ezeken a gépeken is egyre kisebb az előre telepített Linux aránya.

Csalódást keltő rekord a Microsoftnál
A WebOS fellazítja a Microsoft és a HP kapcsolatát
Még ősszel megérkezhet a Windows 8 bétája

Az utolsó mohikán Érdekes azonban az a pár soros kitekintés, amelyben a kutatás azt vizsgálja, milyen lesz a következő Windows verziók sikere. A Gartner szerint a virtualizált és cloud alapú rendszerek ugyanis leginkább a Microsoft operációs rendszerének részesedését kannibalizálják majd.

Főként a nagyvállalatok döntenek úgy az elkövetkező években, hogy valamilyen alternatív megoldást alkalmaznak majd a kliensgépek számára, amely a hagyományos operációs rendszerek arányának visszaesésével jár majd. Ezen kívül 2012-ben már jelentős lesz az a fejlesztési irány, hogy az üzleti szoftverek több mint fele lesz független az operációs rendszerektől.

A konzumer piacon már meg is haladta ezt az arányt a sokplatformos szoftverek és alkalmazások száma, ráadásul itt az olyan alternatív rendszerek is árnyalják majd az összképet, mint a netbook kategóriában érkező Chrome OS.

Iráni és orosz hekkerek zsonglőrködnek az amerikai választók adataival

Erős aktivitásba kezdtek az amerikai választások előtt külföldi csoportok - állítja az FBI. Az irániak például demokrata szavazóknak küldtek hamisított levelet.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.