Új fejezetéhez érkezett a böngészőháború. Hiába "sajátította ki" az Internet Explorer 9 bejelentésekor a HTML5 szabványt, a Firefox 4 végleges változatát olyan sebességgel töltik, mintha ajándék járna érte.
Frappáns választ adott az Internet Explorer március 15-i bejelentésére a Mozilla: az egy héttel később kiadott Firefox 4-hez kapcsolódóan egy látványos demonstrációs oldalt készített a fejlesztő, ahol mozgásban látható, a világ mely részén töltik épp le az új böngészőt, és hányan váltottak eddig. Ez még persze nem lenne elég egy szenzációhoz, a számláló azonban iszonyatos sebességgel pörög.


Még nindzsareflexekkel sem tudtuk elkapni a gyorsan lepörgő ötmilliót

Hány millió hány nap alatt? A böngészők háborújának egyik sajátossága, hogy az új verziók kilövésekor minden fejlesztő eszelősen nekiáll mérni a letöltések számát, hogy aztán ezzel promózza saját magát. Az Internet Explorer 9 nyilvánossá tétele után a Microsoft büszkén jelentette be, hogy az első napon 2,3 millióan töltötték le a "web szépségét" hirdető böngészőt - erre csattanós választ adott a Mozilla.

A rég várt, ám enyhén túlhúzott fejlesztési idővel küszködő Firefox 4 egy héttel vetélytársa után rajtolt, és már az első három óra alatt elérte az egymillió letöltést. Az első nap végére már négymillió fölött járt a számláló, amelyet egyébként "élőben" is meg lehet tekinteni a glow.mozilla.org címen - itt egy látványos alkalmazás mutatja, a világ melyik szegletében kattint rá épp valaki a telepítésre, és hogy változnak a letöltési mutatók másodpercenként. A számláló épp cikkünk megírása idején lépi át az ötmilliós határt.

Erőltetett menet után A böngészők folyamatos csatározásában most épp három újdonság küzdelme áll a középpontban. Az Internet Explorer 9-től nagy csodát vár a Microsoft, az új változatnak egy folyamatos lejtmenetet kellene megállítania és visszafordítania. A túl sokáig regnáló IE6 után a lomha és a szabványokat felrúgó hetes verzió durván megnyirbálta a felhasználók számát, és hiába ígért nagy változásokat a nyolcadik generáció, a szimpatizánsok elvándorlása folytatódott - többek között a kényszerből bevezetett böngészőválasztónak köszönhetően. A versenyhatóságok által kötelezővé tett megoldás miatt még többen jöttek rá arra, hogy a frissen telepített Windowshoz nem feltétlenül az azzal érkező Internet Explorert szeretnék használni, sokan ugyanis csak ezután döbbentek rá, hogy más megoldás is létezik.

A Firefox annak idején hatalmas rekordot állított fel a harmadik generációs változat megjelenésekor: akkor egy nap alatt nyolcmillióan töltötték le az új böngészőt. Annak ellenére, hogy a mostani versenyben a Tűzróka újra állva hagyta a Microsoft versenyzőjét, már nem sikerült akkora tömeghisztériát kiváltania, aminek egyik oka valószínűleg a végleges változat túl sokáig húzódó fejlesztgetése. Bétából ugyanis összesen tizet adott ki a Mozilla, mielőtt sikerült az összes biztonsági hibától és egyéb javítanivalótól megszabadítania az új böngészőt, ám időközben bizonyára sokan elfáradtak a várakozásban.

Harmadikként pedig ott figyel a Google böngészője, a Chrome, amelynek viszont egyáltalán nem kell a frissítési sebesség miatt szégyenkeznie. A jóval később induló browser mára már a tizedik változatnál tart, és körülbelül olyasfajta megítélése van, mint pár éve a Firefoxnak: a "dinoszaurusszá váló" versenytársak helyett ezt használja, aki "igazán laza és naprakész netező".

Firefox 4: mi változott?
Internet Explorer 9: hardveres gyorsítással a lejtmenet ellen
HTML5: élet a Flash után [infografika]

Piszkos háború Az első hurrá után, amikor ezek az órák és napok alatt elért milliós számok már nem mutatnak annyit, a fejlesztők bizonyára visszaesnek majd a csatának abba a fázisába, amelyet már a fejlesztés közben folytattak: a böngészők tulajdonságait, egyediségeit ajnározzák majd, magasztalva saját "gyereküket", lesajnálva a többit. Furcsa azonban, hogy a nagy szabványügyi adok-kapok közben oda sem figyelnek arra, mit tud a versenytárs. Az Internet Explorer reklámkampánya például nagyon erősen a HTML5-re, a beépülők nélküli, gyors és korlátlan multimédiás élményre alapoz, ehhez képest a Firefox 4 ugyanúgy tökéletesen kezeli a HTML5-öt...

Épp ezért, ha végre ez a szájkarate is lecsendesül, valószínűleg az összes böngésző beadja a derekát, és elismeri: mindegyikük tud mindent, amit a többi, innentől már csak a másodperc tört részeit számláló "ki a gyorsabb" guruk vitatkoznak majd valamelyik kedvencük érdekében.

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.