Nagyobb növekedést ért el tavaly az ötven leggyorsabban növekvő régiós technológiai cég 2008-hoz képest. A Deloitte listájára ez alkalommal 10 magyar vállalat fért fel.
A Deloitte immár hagyományosan minden évben összeállítja rangsorát Közép-Európa ötven leggyorsabban fejlődő technológiai vállalatáról. A 11. alkalommal meghirdetett, tíz ország vállalatait felvonultató „Technology Fast 50” versenyen ismét jól szerepeltek a magyar cégek, a lista ötödét adják a hazai technológiai vállalatok. Idén ismét az internetes portált üzemeltető lengyel Netmedia szerezte meg az első helyet 15 005 százalékos növekedési ütemmel. A Rising Stars kategóriában egy internetes sportoldalt üzemeltető cseh vállalkozás, a LiveSport győzött.

Az idei Fast 50 ranglistán szereplő vállalatok átlagos növekedési üteme 967 százalék volt, ami javulás a 2009-es 933 százalékhoz képest, sőt az utóbbi 11 év harmadik legjobb eredménye. A helyezettek között továbbra is a szoftveripari cégek vannak jelen a legnagyobb számban, őket követték az internetes vállalkozások, valamint a telekommunikáció és hálózatépítés, valamint a számítógépek, illetve perifériák területén működő vállalkozások. A hat leggyorsabban fejlődő vállalkozás közül négy ezúttal is az internetes vállalkozások közül került ki.

Hiányzó utánpótlás A hazai vállalkozások közül a legjobb eredményt az internetes megoldások építésével és technológiával kapcsolatos tanácsadással foglalkozó Viala Kft. érte el, amely egyedüliként került be Top10-be 1071 százalékos növekedéssel (9.).

Az ötvenes rangsor első felében megtalálható még a hazai RacioNet Zrt. (11.), amelynek fő profilja a hardverbeszerzés és informatikai tanácsadás, továbbá a tartalomkezelő rendszerekkel, webes informatikai megoldásokkal foglalkozó Active Vision Kft (12.) is. Szintén a lista első felében foglal el pozíciót az AITIA Zrt. (16.), amely beszédfelismerő alkalmazások, szimulációs és  telekommunikációs rendszerek fejlesztésével foglalkozik, de bekerült a legjobb hazai cégek közé a NET Média Zrt. médiavállalkozás is (22.). A Rising Star kategóriába idén nem fért be egy magyar vállalkozás sem.

Kovács Domonkos, a Deloitte Zrt. pénzügyi tanácsadás üzletágának igazgatója a díjak keddi átadását megelőzően elmondta: a listán szereplő cégek 967 százalékos átlagos növekedési üteme bíztató, mert a térségben a technológiai szektor különösen megszenvedte a válság hatásait az elmúlt évben, de úgy tűnik, vannak olyan réspiacok, ahol nem torpant meg a fejlődés üteme. Ezzel együtt az idei  toplistán szereplő cégek összesített árbevétele elmarad a tavalyitól.

A Deloitte szakértője úgy véli: a lista alapján az látszik, hogy a következő években azok a technológiai vállalkozások érhetik el a legnagyobb növekedést, amelyek a felhő alapú számítástechnikával (cloud computing), illetve az energiahatékonysággal összefüggő tevékenységet folytatnak.


A 2010-es közép-európai Technology Fast 50 ranglista hazai vállalatai

Deloitte Fast 50

Deloitte Fast 50


Optimista cégvezetők
A ranglistához kapcsolódóan a Deloitte felmérést végzett a listán szereplő cégek vezetői körében is: eszerint az iparágon belül számos vállalkozás volt kénytelen visszafogni a költekezést, az új munkaerő felvételét és a beruházásokat. A cégvezetők szerint a minőségi munkaerő lehet a növekedés fő mozgatórugója: mivel a piacon egyre inkább hiánycikknek számít a szakképzett munkaerő, így egyre nagyobb figyelmet fordítanak az alkalmazottak képességeinek fejlesztésére.

A felmérés szerint a cégvezetők nagy többsége, 81 százaléka optimista az idei kilátásokkal kapcsolatban: a válaszadók többsége 11-50 százalék közötti növekedésre számít 2010-ben.

Az USA már a kínai drónokat is biztonsági kockázatnak tartja

Az amerikai-kínai vámháború és a Huaweire zúduló kormányzati-vállalati össztűz közepette szinte mínuszos hír, hogy az USA belbiztonsági minisztériuma figyelmeztetést adott ki a kínai gyártású drónokkal kapcsolatban is.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.