A jelek szerint Észak-Korea, az egyik utolsó "információs fekete lyuk" is megkezdte óvatos felzárkózását az információtechnológia világához, ami egyelőre távolról sem jelent politikai enyhülést, de új iPhone-alkalmazásokat mindenképpen.
Hirdetés
 
Az amerikai Computerworld beszámolója szerint az elmúlt hónapokban több mint ezer darab, Észak-Korea számára fenntartott - de sohasem használt - IP-címet regisztrált egy, a phenjani kormányhoz kötődő cég. (A Star Joint Venture részben a thaiföldi Loxley Pacific ellenőrzése alatt áll - utóbbi volt az a vállalat, amelyik 2002-ben segédkezett Észak-Korea első mobiltelefon-hálózatának kiépítésében.) Azon túl, hogy a címeket minden bizonnyal állami, katonai, esetleg vállalati felhasználásra szánják, semmit sem lehet tudni a hagyományosan zárkózott észak-koreai vezetés terveiről. Tény, hogy az ország egyre jobban elszigeteli magát, amin az elsüllyesztett dél-koreai hadihajó ügye sem sokat segített; valószínű, hogy Észak-Korea nem halogathatta tovább az internet felé való közeledést, aminek ez lehet az egyik első lépése. A helyzet azért érdekes, mert a jelenlegi KNDK-ban semmi keresnivalója a világhálónak.

Ha Kim Dzsongil vagy utódai nem rendelkeznek öngyilkos hajlamokkal, akkor Észak-Koreában sohasem lesz sem internet, sem másféle szabad média - fogalmaz Leonid Petrov, a Sidney Egyetem szakértője. A lakosság hatvan éve él csaknem tökéletes karanténban, amit a világhálóhoz való általános hozzáférés azonnal lerombolna. Az észak-koreaiak jelenleg egy tíz éve létesített, országos intranet hálózatra csatlakozhatnak, ami könyvtárak és különböző intézmények oldalait és levelezését köti össze, de a külvilágtól el van vágva. Mindössze néhány ezerre becsülik azoknak a számát, akik egy China Netcom hurok révén valódi internetkapcsolattal rendelkeznek; a diplomaták és vállalatok német műholdas megoldást használnak. Az állami hírügynökség oldala is egy japán szerveren található.

Be- és kiszervezés | Mindezek után meglepőnek tűnik, hogy Észak-Korea mégis folyamatosan fejleszti IT-iparát, és lessan az egyik legvalószerűtlenebb outsourcing-helyszínné válik. Az egyetemeken már évek óta képeznek informatikusokat és szakembereket a számítógép-tudomány területén, és nem egy külföldi vállalat meg is jelent a piacon. Mivel az iparág fejlesztése mögött kormányzati szándék áll, emberi erőforrásból nincs hiány - helyi outsourcing-cégek méretére jellemző, hogy némelyik ezer munkavállalót is foglalkoztat, szemben a fejlődő országokra jellemző, tizedakkora nagyságrenddel. A KNDK-ban megjelenő cégek természetesen nehézségekről is beszámolnak, mint amilyen például a nyelvtudás és a tapasztalat hiánya a  nemzetközi együttműködésben. Ezzel együtt kiemelik, hogy globálisan is versenyképes országról van szó, ami a szakmai tudást és a költségeket illeti.

A Computerworld US beszámolója szerint a legjelentősebb outsourcing-szolgáltatót, a Nosoteket nyugati tőkealapok 2007-ben, Phenjanban hozták létre. A cég vezetője, Volker Eloesser szerint hiába állnak rendelkezésre képzett szoftveresek Észak-Koreában, ha a kommunikációs csatornák hiánya miatt képtelenség együtt dolgozni velük - ezért döntöttek amellett, hogy az országon belül hoznak létre vállalkozást. Eloesser tapasztalata alapján az összes jelentősebb programozási nyelvben, a 3D-s fejlesztésben és modellezésben, vagy a különféle szervertechnológiákban is könnyű észak-koreai szakembereket találni. A Nosotek egyik fő területét a telefonokra írt játékok jelentik, és egyik alkalmazásuk éppen június elején került be a német Apple Store top 10-es mezőnyébe. A szigorú korlátozások persze kellemetlenségekkel is járnak: azokat a fejlesztői tevékenységeket, amelyekhez elengedhetetlen a működő internetkapcsolat, a határ túloldalára, Kínába telepítették.

Gyomor kérdése | A politika természetesen nem csak a koreai fél viselkedését határozza meg. A különféle szankciók miatt amerikai cégek nem üzletelhetnek Észak-Koreában. Máshol, mondjuk az Európai Unióban, már kevésbé szigorúak a szabályok, azonban komoly csorbát szenvedhet az olyan vállalatok megítélése, amelyek kapcsolatba kerülnek a koreai diktatúrával. A Nosotek egyik megrendelője, a berlini Exozet Games például nem aggódik: a cég kereskedelmi vezetője szerint "nem a kormánnyal, hanem nagyszerű emberekkel dolgoznak együtt, akik nem tehetnek róla, hogy diktatúrában élnek."

A bíróságot nehéz meghatni a ChatGPT mutogatásával

Eddig is voltak ügyek az MI-robot által összehazudott dokumentumokból, nemrég pedig kiderült, hogy a bírók a ChatGPT véleményére sem feltétlenül kíváncsiak.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.