A jelek szerint Észak-Korea, az egyik utolsó "információs fekete lyuk" is megkezdte óvatos felzárkózását az információtechnológia világához, ami egyelőre távolról sem jelent politikai enyhülést, de új iPhone-alkalmazásokat mindenképpen.
Az amerikai Computerworld beszámolója szerint az elmúlt hónapokban több mint ezer darab, Észak-Korea számára fenntartott - de sohasem használt - IP-címet regisztrált egy, a phenjani kormányhoz kötődő cég. (A Star Joint Venture részben a thaiföldi Loxley Pacific ellenőrzése alatt áll - utóbbi volt az a vállalat, amelyik 2002-ben segédkezett Észak-Korea első mobiltelefon-hálózatának kiépítésében.) Azon túl, hogy a címeket minden bizonnyal állami, katonai, esetleg vállalati felhasználásra szánják, semmit sem lehet tudni a hagyományosan zárkózott észak-koreai vezetés terveiről. Tény, hogy az ország egyre jobban elszigeteli magát, amin az elsüllyesztett dél-koreai hadihajó ügye sem sokat segített; valószínű, hogy Észak-Korea nem halogathatta tovább az internet felé való közeledést, aminek ez lehet az egyik első lépése. A helyzet azért érdekes, mert a jelenlegi KNDK-ban semmi keresnivalója a világhálónak.

Ha Kim Dzsongil vagy utódai nem rendelkeznek öngyilkos hajlamokkal, akkor Észak-Koreában sohasem lesz sem internet, sem másféle szabad média - fogalmaz Leonid Petrov, a Sidney Egyetem szakértője. A lakosság hatvan éve él csaknem tökéletes karanténban, amit a világhálóhoz való általános hozzáférés azonnal lerombolna. Az észak-koreaiak jelenleg egy tíz éve létesített, országos intranet hálózatra csatlakozhatnak, ami könyvtárak és különböző intézmények oldalait és levelezését köti össze, de a külvilágtól el van vágva. Mindössze néhány ezerre becsülik azoknak a számát, akik egy China Netcom hurok révén valódi internetkapcsolattal rendelkeznek; a diplomaták és vállalatok német műholdas megoldást használnak. Az állami hírügynökség oldala is egy japán szerveren található.

Be- és kiszervezés | Mindezek után meglepőnek tűnik, hogy Észak-Korea mégis folyamatosan fejleszti IT-iparát, és lessan az egyik legvalószerűtlenebb outsourcing-helyszínné válik. Az egyetemeken már évek óta képeznek informatikusokat és szakembereket a számítógép-tudomány területén, és nem egy külföldi vállalat meg is jelent a piacon. Mivel az iparág fejlesztése mögött kormányzati szándék áll, emberi erőforrásból nincs hiány - helyi outsourcing-cégek méretére jellemző, hogy némelyik ezer munkavállalót is foglalkoztat, szemben a fejlődő országokra jellemző, tizedakkora nagyságrenddel. A KNDK-ban megjelenő cégek természetesen nehézségekről is beszámolnak, mint amilyen például a nyelvtudás és a tapasztalat hiánya a  nemzetközi együttműködésben. Ezzel együtt kiemelik, hogy globálisan is versenyképes országról van szó, ami a szakmai tudást és a költségeket illeti.

A Computerworld US beszámolója szerint a legjelentősebb outsourcing-szolgáltatót, a Nosoteket nyugati tőkealapok 2007-ben, Phenjanban hozták létre. A cég vezetője, Volker Eloesser szerint hiába állnak rendelkezésre képzett szoftveresek Észak-Koreában, ha a kommunikációs csatornák hiánya miatt képtelenség együtt dolgozni velük - ezért döntöttek amellett, hogy az országon belül hoznak létre vállalkozást. Eloesser tapasztalata alapján az összes jelentősebb programozási nyelvben, a 3D-s fejlesztésben és modellezésben, vagy a különféle szervertechnológiákban is könnyű észak-koreai szakembereket találni. A Nosotek egyik fő területét a telefonokra írt játékok jelentik, és egyik alkalmazásuk éppen június elején került be a német Apple Store top 10-es mezőnyébe. A szigorú korlátozások persze kellemetlenségekkel is járnak: azokat a fejlesztői tevékenységeket, amelyekhez elengedhetetlen a működő internetkapcsolat, a határ túloldalára, Kínába telepítették.

Gyomor kérdése | A politika természetesen nem csak a koreai fél viselkedését határozza meg. A különféle szankciók miatt amerikai cégek nem üzletelhetnek Észak-Koreában. Máshol, mondjuk az Európai Unióban, már kevésbé szigorúak a szabályok, azonban komoly csorbát szenvedhet az olyan vállalatok megítélése, amelyek kapcsolatba kerülnek a koreai diktatúrával. A Nosotek egyik megrendelője, a berlini Exozet Games például nem aggódik: a cég kereskedelmi vezetője szerint "nem a kormánnyal, hanem nagyszerű emberekkel dolgoznak együtt, akik nem tehetnek róla, hogy diktatúrában élnek."

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.