A Microsoft vezérigazgatója optimista az új Windows Phone 7-tel kapcsolatban, de elismerte: a vállalat egy egész nemzedékre való felhasználóról maradt le a mobil operációs rendszerek területén.
A Windows Mobile lemaradt a felhasználók egy teljes generációjáról - ismerte el Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója a vállalat júliusi partnerkonferenciáján. Ezt a mulasztást a Windows Phone 7 és a Windows 7 operációs rendszerekkel érkező mobil eszközök serege lesz hivatott orvosolni: Ballmer megfogalmazása szerint az a cél, hogy az otthoni felhasználók mellett vállalati környezetben is mindenki Windows rendszert futtató slate PC-ket és okostelefonokat követeljen az informatikai részlegtől.

A tévedés beismerése és a Microsoft tervei egyaránt távolra mutatnak, sokan mégsem látják rózsaszínben a mobil Windows jövőjét. Az AP hírügynökség például a Global Equities egyik elemzőjét idézi, aki úgy véli, nem csak a vállalat mobilstratégiájával van probléma, mivel maga a Windows család veszítette el a kapcsolatot a felhasználók legújabb generációjával. Ezt a Global Equities Research friss tanulmánya szerint jól érzékelteti, hogy a Windows tagadhatatlan fölénye ellenére egyre több cégnél engedik Mac-en dolgozni az embereket, az amerikai egyetemeken pedig már a gólyák 70 százaléka vág neki Apple számítógéppel az első félévnek.

A könnyűlovasság támadása | Tény, hogy a Microsoft a RIM vagy a Symbian mellett az okostelefon-piac egyik korai, vezető innovátora volt, az utóbbi években azonban a vállalat mobilstratégiájáról Tony Richardson klasszikus filmje juthatott eszünkbe. A saját fejlesztésű Kin telefonok kudarca a vállalat tanácstalanságának állatorvosi lova: a fejlesztők cserbenhagyása, a késlekedő megjelenés és a szolgáltató bizalmának elvesztése, a hiányos tudás és hajmeresztő ár, legfőképpen pedig az alapjaiban elhibázott marketing két hónap alatt megpecsételte a készülékek sorsát.

Mindez nem a legjobb előjel, mert megelőlegezhetjük, hogy a Windows Phone 7 esetében is a fejlesztők és a felhasználók bizalmának megnyerése lesz a legfontosabb feladat. A Microsoft sajnos pont ezen a területen mozog teljesen idegenül. A vállalati piacon elért tartós és jelentős sikerek receptje nem alkalmazható a fogyasztói termékek esetében, ám az informatika általános konzumerizációja azt vetíti előre, hogy a fogyasztói szempontok a vállalati piacon is megkerülhetetlenné válnak – ahová az Apple-nek például éppen ez a trend jelentheti a belépőt.

Az Apple 2007-ben bebizonyította, hogy világos koncepcióval és a hozzá tartozó, jól kitalált felhasználói felülettel egy meglehetősen középszerű telefont is sikerre lehet vinni. Az iPhone OS (azóta iOS) kezdetben ugyancsak távol állt a tökéletességtől, ám az Apple pókerarccal folytatta az okostelefon promócióját, mert tisztában volt vele: a felhasználót nem érdekli, mi fut a készüléken, amíg nem érzi úgy, hogy az operációs rendszer esetleg le volna maradva a konkurenciától. A vállalat idejében meglátta, hogy a felhasználói felület fejlesztését már jó ideje mindenki elhanyagolta, ezt kihasználva pedig a semmiből is egy élvonalbeli termékkel tudott belépni a piacra.

A Microsoft ebből a szempontból régóta nem tett le semmit az asztalra, és nemsokára kiderül, hogy most sikerül-e javítania. Mindenesetre a Ballmer-korszakot eddig a tökéletes értetlenség jellemezte a felhasználói trendekkel kapcsolatban, ami az összes terv és eredmény mellett sem tanúskodik előrelátásról.


A Nielsen adatai szerint az Egyesült Államokban az Android eladásai már megelőzték az iOS-t, a BlackBerry pedig egyetlen év alatt annyit zuhant, mint a Windows Mobile teljes részesedése. A gyorsan változó mobilpiacon ősszel nagy feladat vár a Windows Phone 7-re


Az IE-jelenség | A Windows Phone 7 körülbelül akkor jelenik meg, amikor a riválisok már az Android 3 és az iOS 4.1 rendszerekkel jelentkeznek. Kérdés, hogy a Microsoft sikeresen alkalmazza-e majd ellenük a saját fegyverüket, vagyis sikerül-e olyan termékkel előrukkolnia, ami az első pillanattól kezdve csábító alternatívát jelent a nagy versenytársakkal szemben. A (mobil) Windows története egyelőre az Internet Explorer böngésző fejlesztését idézi, amennyiben a vállalat a saját dolgát nehezítette meg kényelmességével.

A Microsoft részvényeinek árfolyama egyelőre a kevésbé optimista álláspontot tükrözi: az elmúlt 12 hónap 32 dolláros április végi csúcsa után ismét 20-25 dollár körül mozog. Ennek ellenére jól látható, hogy a Windows Phone 7 már egy átgondolt stratégia része, amelyben az irodai alkalmazásoktól kezdve a nappaliban épített hídfőállásokig (Xbox, Media Center) minden szerepet kap; a vállalat lassú irányváltása fontos időszak előtt áll, felhasználóként pedig csak nyerhetünk vele, ha sikerrel veszi a soron következő akadályokat.

500 ezer megrendelőnél jár a Starlink űrinternete

Már majdnem másfél ezer holdat állítottak pályára, a rendszer bétatesztjét is lezavarnák a nyár végéig.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.