Bizonyára mindenkinek van első- vagy másodkézből származó tapasztalata gyenge térerőről, akadozó internetkapcsolatról, mégis úgy tűnik, ebből a szempontból Európa szerencsésebb feléhez tartozunk – derült ki a Corvinus Egyetem távközlési szektorról készült tanulmányából.

Az infokommunikációs (IKT) szektor szállítóinak érdekvédelmi tömörülése, az IVSZ adott megbízást a Budapesti Corvinus Egyetem E-Business Kutatóközpontjának, hogy egy tanulmányban tekintse át a hazai távközlési piac elmúlt két évtizedét.

High-tech igásló A szervezet honlapjáról letölthető anyag megállapítja, hogy európai viszonylatban is kiemelkedő arányban van jelen a távközlési szektor az ország GDP-jének megtermelésében. Az IKT szektor egészének 40 százalékát, míg nemzetgazdasági szinten a javak 4,2 százalékát adják a telekommunikációs vállalatok.

Emellett a szektor évente igen jelentős összeget utal az államnak adók és különböző díjak formájában, miközben élenjárónak számít a befektetések, fejlesztések területén. A tavaly bevezetett különadók miatt az adóterhelés az utóbbi időszakban jóval magasabb lett, amiért a cégek nem is felejtettek el panaszkodni.

A leggyakrabban felhozott érv az volt, hogy a magas terhek miatt elmaradnak, vagy legalábbis csökkennek a jelentős beruházások, ami hosszú távon okoz károkat az ország fejlődésének. Szintén nem szerencsés az a kiszámíthatatlan gazdasági környezet, amiben mostanság dolgozni, tervezni kell a vállalatoknak – hangzott el gyakran egy másik gond a különadók kapcsán.

Minden nagyon jó... A tanulmány kitér arra is, hogy a szektor milyen szerepet tölt be a fogyasztok életében. 2010-ben a magyar háztartások több mint 95 százaléka fizetett elő valamilyen távközlési szolgáltatásra.

Jóllehet mi is gyakran találkozunk negatív visszajelzésekkel a szolgáltatások minőségével kapcsolatban, a tanulmányban közölt lakossági felmérések eredményei szerint a fogyasztok többnyire nagyon elégedettek. Az uniós átlagnál nagyobb az elégedettség a szolgáltatások választékával, azok minőségével, az ügyfélkezeléssel és a hibaelhárítással kapcsolatban egyaránt.

A 20+ Mbps sebességű internetelérés árai az EU tagállamaiban (euró)

(forrás: NFM)

A KSH adataira alapozva a tanulmány kimutatta, hogy a távközlési szolgáltatások árindexe reálértéken 2000-től folyamatosan csökken, de 2006-tól a távközlési fogyasztói árak nominálisan is évente 3-5 százalékkal mérséklődtek. Ehhez persze azt is illik hozzátenni, hogy a korábbi évek árszintje meglehetősen magas volt, főleg, ha vásárlőerő-paritáson vizsgáljuk az értékeket. Jelenleg azonban már ez utóbbi tekintetben is az uniós átlag környékén, sok esetben az alatt vannak a hazai díjak. A szélessávú-előfizetések tekintetében pedig globális mércével mérve is kiemelkedően alacsony tarifákat kaphatnak a magyarok a világ más pontjain élőkhöz képest.

Közös célok Az összeállítás készítői hangsúlyozzák: a távközlési szektor előtt álló nagy kihívás a digitális gazdaság és az információs társadalom alapinfrastruktúrájának kiépítése. A szektor kedvező helyzetből indul, mert intenzív, infrastruktúraalapú verseny jellemzi. Ennek tudják be a tanulmány készítői a fent említett fogyasztói elégedettséget is. Ugyanakkor némileg ellent mond mindennek, hogy épp a minap kezdeményezett változásokat az NMHH, amitől a verseny élénkítését, egyben a fogyasztók olcsóbb szolgáltatásokhoz jutását várják.

Menetrendetlenség: átállás digitális műsorszórásra
Lezajlott az Információs Társadalom Parlamentjének első napja


A dokumentum összegzéséből kiderül, hogy az információs társadalom alapinfrastruktúrájának további kiépítése a szektor vállalatainak ugyanúgy érdeke, mint a társadalomnak, ezzel összhangban pedig magának a kormányzatnak is.

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.