A vezeték nélküli hálózatok fejlesztésére és támogatására létrehozott szövetség szerint jelenleg még mindig túl körülményesen lehet csatlakozni a Wi-Fi hotspotokhoz, mindez mehetne akár automatikusan is.
Hirdetés
 
A nonprofit Wi-Fi Alliance 1999-ben jött létre olyan vállalatok bevonásával, mint az Intel, az Apple, A Broadcom, a Dell vagy a Motorola. Céljuk a megalakuláskor egyértelműen a vezeték nélküli hálózatok elterjedésének és fejlesztésének segítése volt, mára pedig a szabványok és kapcsolódó technológiák javítására és ezáltal a mindenki által könnyen hozzáférhető és egyszerűen kezelhető élmény megteremtésére törekednek.

A web női sofőrei A szövetség által kiadott közlemény szerint, bár már általánosan elterjedt a Wi-Fi használata, még mindig túl körülményes az a módszer, ahogy a felhasználók a különféle vezeték nélküli hálózatokhoz kapcsolódhatnak. Magyarországon még kissé utópisztikusnak tűnhet a kezdeményezés háttere, hiszen itthon még mindig relatíve kevés a publikus, szabadon használható hotspotok száma, a hazai mobilszolgáltatók pedig saját hotspotok elindítása helyett még görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy a felhasználók minél nagyobb részét mobilnetre csábítsák.


A hotspotter.hu térképe szerint azért Budapesten is
szépen gyarapodik a Wi-Fi hotspotok száma

A "webileg fejlett" országokban azonban már a szolgáltatók számára is egyre fenyegetőbb probléma, hogy az adatkommunikáció túlságosan leterheli a mobilhálózatokat, amelyek jelenlegi állapotukban egyszerűen nem erre a felhasználási eloszlásra és módszerre lettek tervezve. Épp ezért az Egyesült Államok nagyobb városaiban, vagy épp Európa nyugati felén már teljesen magától értetődően települnek mobilszolgáltatók által üzemeltetett Wi-Fi hotspotok. Ezek használatával a telefonról vagy egyéb mobil eszközről gyorsabban és "netbarátabban" lehet csatlakozni és adatokat pattogtatni ide-oda, és ezzel a módszerrel egyre többen élnek is.

A Wi-Fi Szövetség azonban egyfajta "kezdő női sofőr" hasonlattal él a Wi-Fire vágyókkal kapcsolatban: nagyon sokan leveleznek vagy neteznek mobil eszközökkel, ám nincsenek feltétlenül tisztában azzal, hogyan is kell kapcsolódni különféle hálózatokhoz. Szerintük azonban technológiailag megvalósítható lenne egy jóval könnyebb módszer is, ezért a gyártókat egy friss szabvány felé terelnék.

Bezzeg a mobilhálózatok! A mára több száz vállalatot tömörítő szövetség szakértői szerint a Wi-Fi csatlakozás teljesen egyszerűen megvalósítható lenne a mobilhálózatok módszeréhez hasonlóan: a telefonok automatikusan váltanak át egy másik mobilcellára akkor, ha az erősebb, stabilabb jelet ad. Ha a mostanihoz hasonló ütemben terjednek a hotspotok, akkor lehetségessé válik, sőt inkább ajánlott lesz egy olyan metódis bevezetése, amikor a mobil eszköz automatikusan egyik hálózatról a másikra vált, és a felhasználó bármilyen beavatkozása nélkül felépíti a kapcsolatot. Bármilyen interakcióra csak akkor lenne szükség, ha csak olyan hálózat van a közelben, amely valamilyen titkosítással, jelszóval van levédve.

Böngészőháború: brutálisan nyitott a Firefox 4
Ponródomain: már gyakorlatban is lehetséges
Közel kétmillió hazai szélessávú előfizetés

Arra is gyógyírt jelentene a megoldás, ha a felhasználó valamelyik szolgáltató fizetős Wi-Fijét venné igénybe: miután előfizet a szolgáltatásra, a személyes bejelentkezési információit eltárolná az új szabványok alapján legyártott hálózati eszközök kezelőszoftvere, így ezekben az esetekben sem lenne szükség manuális bejelentkezési procedúrára.

A Wi-Fi Alliance idén már elindított egy gyártók felé irányuló kezdeményezést arról is, hogy a Wi-Fi jeleket közvetítő vagy továbbosztó berendezések egymás közötti kapcsolódását automatikusabbá tegye, mostani javaslatuk gyakorlati megvalósításának lehetőségein pedig már dolgoznak a tagok szakemberei.

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.