A kormány december 4-i hatállyal létrehozta a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséget, amitől a kiemelt projektek gyorsabb megvalósítását és "ésszerű költséggel" megvalósuló fejlesztéseket várnak.
A Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központ (PMISZK) általános jogutódjaként december 4-i hatállyal a kormány létrehozta a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséget (KIFÜ). A kiemelt informatikai fejlesztések központosított lebonyolítását végző szervezet létrehozásával a kormány reményei szerint a jövőbeni fejlesztések reális és ésszerű költségek mellett, a határidők betartásával, magas színvonalon valósulhatnak meg.

Az elmúlt években a PMISZK végezte a jelentősebb hazai központi kormányzati informatikai fejlesztések zömét, így az egyablakos vámügyintézéssel, az elektronikus fizetéssel, a Költségvetés Gazdálkodási Rendszerrel (KGR), az adóalany-centrikus adatszolgáltatási modellel (ACM) vagy a családtámogatási ellátások folyósításának korszerűsítésével (TÉBA) kapcsolatos projekteket is.

Milliárdos költségek A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hétfőn kiadott közleménye szerint a hatékonyabb, egységes módszertan szerinti projektfolyamatok csökkentik az érintett befogadó intézmények adminisztrációs terheit és növelik az átláthatóságot. Az uniós társfinanszírozású informatikai fejlesztéseknél pontosabb, gyorsabb forráslehívás és elszámolás várható az intézkedéstől. A centralizált működés következtében a projektirányításhoz kapcsolható közvetlen és közvetett költségek területén a tapasztalati adatok alapján akár 40-50 százalékos csökkenés is remélhető.

A vártnál hamarabb elkészülhet az infokommunikációs stratégia
Használható e-ügyintézést ígérnek az informatikai stratégiában
Nyitrai Zsolt: őszre eldől a Nemzeti Digitális Közmű sorsa


A közlemény szerint az elmúlt időszakban a kormányzati szférában az informatikai fejlesztések megvalósítása központi irányítás nélkül, összehangolatlanul zajlott  A kiemelt projektek projektgazdáinak kiválasztása egységes koncepció híján esetlegesen folyt le, a projektgazda szervezetek szakmai és projektmenedzsment felkészültsége egyenetlen volt.

Az előző kormányzat alatt rendszeres gyakorlattá vált a projektszervezetek és projektirodák kiszervezett működtetése, ami milliárdos nagyságrendű költséggel járt az államnak, ráadásul a projektek megvalósítása során megszerzett tudás és gyakorlat sem intézményesült. Az új, vegyes modell egy meghatározott szintű, állandóan rendelkezésre álló belső kapacitásra alapozza a működést, amelyet csak különösen indokolt esetben egészíthet ki külső projektirodai közreműködés - áll a minisztérium közleményében.

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.