Bár a különadó kedvezőtlenül érinti a Magyar Telekom eredményeit, hosszabb távon a tulajdonosok számára fontosabb, hogyan dönt a kormányzat a szélessávú mobilfrekvenciák elosztásáról, illetve a frekvenciadíjakról - tették világossá a Magyar Telekom vezetői.
Hirdetés
 
A Magyar Telekom csütörtökön kiadott gyorsjelentése szerint a a társaság 452,6 milliárd forint bevételről számolt be. Csak a harmadik negyedévben a nettó nyereség 24,51 milliárd forint volt, 7,7 százalékkal több a bázisnál. A portfolio.hu által megkérdezett elemzők 3,3 százalékos éves növekedéssel 23,51 milliárd forintot vártak a harmadik negyedévben. Az év első kilenc hónapjában a kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereség (EBITDA) 7,6 százalékkal 186,9 milliárd forintra esett vissza.

Halvány reménysugarak Chris Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen úgy nyilatkozott, hogy továbbra is érzékelhető a fogyasztás visszaesése a makrogazdasági hatások miatt, de már érzékelhető néhány olyan fejlemény, amely bizakodásra ad okot. Kiemelte: a harmadik negyedévben mind az árbevétel, mind az EBITDA 3 százalékkal csökkent; ez már lényeges más, mint amit az első két negyedévben láttak. A negyedik negyedév fog választ adni arra, hogy tartós lesz-e ez a trend.

Mattheisen, szerint a cég elmúlt néhány évben megfogalmazott stratégiáját - amely alapján néhány kulcspiacon a piaci részesedés maximálása volt a cél - megerősítik a jelenlegi piaci trendek is. Így például a tévépiacon 28 százalékos részesedése van a Telekomnak a műholdas és az IPTV szolgágáltatások terjedésének hatására, és októberben már a 100 ezredik IPTV előfizetőt ünnepelték.

A másik kulcspiac a mobil szélessáv: közel 50 százalékos részesedésssel abszolút piacvezető a Magyar Telekom, és a hálózat minősége is elsőrangú - fogalmazott Mattheisen, aki szerint forradalmi változásnak vagyunk a kezdetén. Ennek szemléltetéséül magával hozott négy olyan általa használt készüléket - iPad, BlackBerry, Samsung Galaxy Pad, iPhone - amelyben SIM kártya van. Az elnök-vezérigazgató szerint a jövő évben még több újdonságra lehet számítani az okostelefonok és a tabletek terén, ami a távközlési szolgálatók számára további adatforgalmat generálhat.

Christopher Mattheisen a gyorsjelentésben is hangsúlyozta, hogy a távközlési szektorra is kivetett különadó jelentősen befolyásolja a társaság eredményeit. Ebben az évben a különadó teljes összege körülbelül 27 milliárd forint lesz, és várhatóan érinti majd az EBITDA-t is. A társaság a kormányzati megtakarító intézkedések nyomán 5-7 milliárd forintos negatív hatással számol, de várhatóan kisebb hatással lesznek az idei eredményekre.

Hosszú távú előnyökben bízva A sajtótájékoztatón a különadó kapcsán a Magyar Telekom első embere megismételte, hogy hogy a különadó nagy tehert jelent a számukra, de azt remélik, hogy az intézkedések segítenek az ország mihamarabbi kilábalásában; a fogyasztás, a gazdasági növekedés újraindulása pedig a Magyar Telekom hosszú távú érdeke is.

Az igazgatóság várhatóan csak decemberben hoz döntést arról, hogy milyen intézkedéseket tesznek a különadó hatására - várhatóan azonban beruházásokat és az osztalékot érintheti kedvezőtlenül a döntés.

Egyeztetne az IVSZ a különadó utáni lehetőségekről
Leállhatnak a fejlesztések a távközlési különadó miatt
A Vodafone-nak nem ízlik a különadó

Máthé Balázs, a jogi és társasági ügyekért felelős felelős vezérigazgató-helyettese hozzátette: a különadó "egy dolog", a tulajdonosok számára azonban fontosabb a hosszútávú perspektívák feltérképezésére, hogy a kormányzat hogyan dönt majd a szélessávú frekvenciák elosztásáról, illetve a frekvenciadíjak mérsékléséről - ezügyben a Magyar Telekom a többi szolgáltatóval közösen folyamatosan egyeztet a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal. Mattheisen megismételte: a Magyar Telekom állaspontja szerint nincs szükség negyedik mobilszolgáltatóra, a jelenlegi cégek között elég nagy a verseny.

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.