Mindhárom üzletág bevételei visszaestek, de számos területen sikerült megtartania, vagy növelnie piaci részesedését a HP Magyarország Kft.-nek az október 31-én zárult üzleti évben.

A 2008-as gazdasági évben elért, az iparági átlagot meghaladó forgalombővülés után 2009-ben csökkent a HP Magyarország árbevétele. A gazdasági válság okozta visszaesés eltérő mértékben érintette az egyes üzletágakat, illetve a termék- és szolgáltatásértékesítést, jóllehet a HP árbevétele legtöbb esetben nem csökkent olyan mértékben, mint a piac átlagos visszaesése - derült ki a cég közleményéből.

A HP globálisan átnevezte Technológiai megoldások divízióját, amelyet ezentúl Vállalati Megoldásoknak (EB) hívnak. Az EDS vállalattal az év során lezajlott integráció eredményeképpen az EDS szolgáltatásait a továbbiakban a HP Vállalati megoldások divízióján belül a cég Vállalati szolgáltatások (ES) termékkategória néven nyújtja.

A vállalat ebben az évben is tovább bővítette portfolióját, így a nyár folyamán a nagyvállalati kategóriájú fájlkiszolgáló szoftverek vezető szállítójaként ismert IBRIX-et vásárolta meg, míg ősszel a hálózati eszközgyártó 3Com-ra tett ajánlatot a cég. A nagyvállalati szerverek és tárolórendszerek termékkategória idei újdonságait a hatodik generációs ProLiant, illetve a nyár folyamán bemutatott, kifejezetten nagy teljesítménysűrűségű környezetbe szánt ProLiant SL szervercsalád jelentette.

A szerverek és tárolók értékesítésének csökkenése ellenére számos vállalat és szervezet döntött a HP termékei mellett, így a vállalat tárolóeszközeit választotta a TEVA generikus gyógyszergyár új, debreceni kutató és fejlesztő központjának adattárolásához. A HP Magyarország Kft.-t választotta a Lombard Lízing Zrt. is informatikai rendszere kialakítására.

A HP szoftver termékcsoport a dokumentummenedzsment terén, illetve a Project Portfolio Management (PPM) szoftverrel ért el sikereket az év során: a PPM szoftverrel készült az MKB Bank fejlesztéseinek egységes nyilvántartására szolgáló - szeptember során üzleti díjjal elismert - alkalmazása.

- Jóllehet az eszközbeszerzések, illetve fejlesztések szintje 2010 során várhatóan elmarad a korábbi években megszokottól, az év második felétől már érezhető javulásra számítunk – nyilatkozta Hegedüs Gábor, a HP Magyarország vezérigazgatója.

Visszatért a Compaq márka
A HP  Személyi Számítógépek Divíziója (PSG) 2009-ben megtartotta előző évi értékesítési darabszámát a zuhanó magyar személyi számítógép piacon; a PC-kből származó árbevétele csökkent, de a visszaesés mértéke kisebb volt, mint a piac átlagos zuhanása.

A vállalat tovább erősítette jelenlétét a fogyasztói szegmensben, és új termékcsaládokat vezetett be az év során. Tavasszal Magyarországon ismét bevezették a Compaq márkát, ami hozzájárult a HP piacrészének megtartásához. A Compaq irodai gépei különösen az árérzékenyebb kis- és középvállalatok között voltak sikeresek, míg a lakossági piac számára kínált Compaq Mini és a Compaq Presario család már megjelenésüket követően jelentős részét adták a teljes eladásnak. A HP 2010-ben a termékpaletta további bővítését tervezi.

A nagyvállalati és államigazgatási szegmensekben - ahol az értékesítésnek mintegy felét a HP mondhatja magáénak - még mindig jóval nagyobb kereslet mutatkozik az asztali eszközök, mint a mobil munkaállomások iránt. Egyre több vállalat, illetve államigazgatási szervezet használja a HP vékonykliens-alapú, valamint virtualizációs megoldásait: a fővárosi Szent János kórházban például a HP vékonykliensei és pengeszerverei révén a számítógépek 99,9 százalékos rendelkezésre állása mellett 30 százalékka sikerült csökkenteni az IT-költségeket, illetve mintegy 80 százalékkal a felhasznált energia mennyiségét.

Takáts Kristóf, a PSG divízió vezetője szerint a 2010-es évre vonatkozó piaci kilátások továbbra is bizonytalanok. Az üzleti oldalon a 2009-ben bevezetett költségcsökkentési lépések elhúzódására számítanak, amelyek következtében a számítógépek cseréje, vagy bővítése várhatóan továbbra sem fog prioritást élvezni. Ugyanakkor vannak olyan kivételes szegmensek is, amelyekben a cégek nem fogják kockáztatni a biztonságos működést, és várhatóan az év második felében már a beszerzések, cserék mellett döntenek.

A Képalkotási és Nyomtatási Divízió 2008-ban kiemelkedő évet zárt, ezért a tavalyi esztendőnek egy magasabb bázisról vágott neki. Az év során a nyomtató-másoló piacon tevékenykedő cégek világszerte 15-25 százqalékos visszaesést voltak kénytelenek elkönyvelni.

Bővül a nyomtatási szolgáltatási piac

A tintasugaras eszközök terén a HP-nek egy csökkenő piacon is sikerült növelnie a részesedését, amivel már a piac közel felét mondhatja magáénak. A lézerkészülékek esetében a vállalat piacrésze csökkent, ez jórészt a piacon megtalálható alsókategóriás lézertermékek irreálisan alacsonyra zuhant árszintjének köszönhető. A HP eladásai itt a piac valamivel több, mint egyharmadát adják. A nagy formátumú nyomtatók piacán a vállalatnak sikerült megtartania pozícióját, s a piac közel kétharmadát uralja – mondta Czinege László, a Képalkotási és Nyomtatási Divízió igazgatója.

A kellékanyagok területén volt a legkevésbé érezhető a csökkenés: a visszaesés a GDP-változás arányát követte.A nyomtatási és képalkotási szolgáltatások viszont jelentős növekedésnek indultak az év során, a HP árbevétele megtöbbszöröződött ezen a területen. 2009-ben újították meg a Kereskedelmi és Hitelbanknál 2005 óta működő dokumentumkezelési szolgáltatást.

Czinege László hozzátette: amíg Európa egyes országaiban a HP képalkotási és nyomtatási üzletága jövőre már növekedésre számít, addig Magyarországon 2010 során sem bíznak jelentős javulásban; a nyomtatási piac további csökkenése mellett konszolidációra számítanak, és piaci részesedésük megőrzésére törekednek.

Nincs megállás, a Marsot is elkezdtük teleszemetelni

Eddig 7 tonnányi hulladékot sikerült elhinteni a vörös bolygón, ami egyelőre nem sok, de már most is érdemes odafigyelni rá.
 
Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.