Az elmúlt egy évben ugrásszerűen megnőtt hazánkban az interneten keresztül végrehajtott bankkártyás vásárlások száma – közölte a MasterCard. A cég adatai szerint jelenleg a kártyatulajdonosok 10 százaléka vásárol rendszeresen a világhálón.

A MasterCard közleménye szerint az elmúlt 12 hónapban jelentősen nőtt a bankkártyák internetes használata Magyarországon. Miközben az egy évvel korábbi adatokhoz képest a hagyományos, üzletben történő kártyás vásárlások is 15 százalékkal nőttek, az internetes tranzakciók aránya ennél háromszor gyorsabb bővülést mutat.

Jelenleg körülbelül minden tízedik magyar bankkártya-tulajdonos használja rendszeresen online vásárlásnál a kártyáját. A részletesebb elemzésből az is kiderült, hogy azért az országhatárt még így is ódzkodnak átlépni a fogyasztók. A vásárlások többsége ugyanis hazai portálokon realizálódik.

Karácsonyi áttörés A megnövekedett vásárlási kedv mögött a MasterCard szerint két alapvető indok húzódik meg. Az egyik, hogy a tavalyi karácsonyi szezon alatt sok kártyabirtokosnál „megtört a jég”, és első ízben vásároltak interneten keresztül az ünnepekre. A másik ok az előbbi következménye is egyben, hiszen a bankkártya-társaság tapasztalatai szerint az első lépés megtétele után a többség már bátrabban és rendszeresen használja ezt a megoldást.

Nem garasoskodnak az online vásárlók
Egyre többen vásárolnak itthon is mobilról

A cég MTI-hez eljuttatott közleményében azt is hangsúlyozza, hogy reklamáció, hibás teljesítés esetén a magyar jogszabályok a kártyabirtokost védik, ezért az internetes vásárlással kapcsolatos ilyen jellegű aggályok alaptalanok.

 

A Meta előre figyelmeztet rá, hogy új robotja néha túllő a célon

A BlenderBot 3 sértő vagy valótlan dolgokat is közölhet, sőt időnként arról is elfeledkezhet, hogy ő maga egy chatbot. A Meta azonban nem ennek ellenére, hanem éppen ezért kezdi most meg a publikus tesztelését.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.