Az informatikai vezetők éves seregszemléjének második napja magukról a CIO-król, valamint a mobil eszközök vállalati felhasználásának kérdéseiről szólt.
Bár a résztvevők a hosszú első nap előadásai és a szekcióülések végeztével, az esti "networking" során is derekasan helytálltak, a CIO'11 második napja már reggel kilenckor elindult. Elsőként egy "motivációs előadás" során Papp István ENSZ-békefenntartó beszélt többek között arról a három hónapról, amit afrikai emberrablók fogságában töltött. Valódi bilincsekből szabadult - a konferencia címéhez kapcsolódva a további előadások is azzal foglalkoztak, maga az informatikai iparág, és ennek "vállalati helytartói" hogyan rázhatják le a válság által felrakott bilincseket.

Csak pozitívan! Dobay Róbert, a Menedzsmentor Kft. ügyvezetője a konferencia egyik legdinamikusabb előadását tartotta arról, hogy sokszor az informatikai hibák, IT-problémák megoldása nem hardverek és szoftverek bütykölésével oldható meg, hiszen az esetek nagy többségében emberi hibák, rossz gondolkodás áll a háttérben.


A pszichológia határait súroló húsz percben egy újfajta szemlélettel ismerkedhettek meg a résztvevők. A legtöbben úgy oldják meg a problémákat, mint amikor a gyerek bizonyítványában két kitűnő jegy mellett egy harmadik tárgyból egy csúnya kettes virít: ráveszik a gyereket arra, hogy feküdjön rá a problémás tárgyra. Ehelyett az új szemlélet arra helyezi a hangsúlyt, hogy az eleve jól működő dolgokat kell tovább erősíteni, az általános átlag-eredmény helyett egy speciális terület szakértőit képezve ezzel. "Üljetek le a beosztottakkal, és kérdezzétek meg tőle, melyik volt a legjobb napja a múlt héten. Faggassátok, mit csinált akkor, és ezt a munkakört erősítsétek, ő ugyanis valószínűleg ebben igazán jó" - ezt és hasonló tanácsokat adta laza de kifejezetten hatásos előadásán a szakember.

CIO-k a válság után Székely Zoltán a KPMG Tanácsadó Kft. képviseletében az informatikai vezetők konkrét mai helyzetképét vázolta fel. Ez az előadás az "értékteremtő IT" gondolatában határozta meg a lehetséges kiutat: bizonyítsuk be, mennyi üzleti előnyt hozhat az informatika, és mennyi költséget takaríthat meg a vállalat teljes egészére nézve.

Józsa Erika, a sanofi-aventis/Chinoin Zrt. CIO-ja, előadásában pontosan azt mesélte el, milyen "érzés" ma informatikai vezetőnek lenni - a bonyolult nagyvállalati követelményrendszer, a költségek szabályozása és az innováció iránti törekvés erős harapófogót jelent, ahol egyszerre sokféle frontokon kell helyt állni. A szakértő az egyik kivetített dián csupán a legfontosabb követelményeket és kockázatokat sorolta fel - még apró betűvel szedve is tele volt a slide...

Az első panel kerekasztal-beszélgetésében az előadók mellett két további CIO is részt vett: Papp Albert a TVK Nyrt, Tóth Attila Zoltán pedig a MOL Csoport képviseletében érkezett. Mester Sándor moderátor igyekezett a diskurzust szintén a pozitív üzenetek irányába terelni, így a résztvevők saját példaértékű projektjeik tapasztalatait osztották meg, de arról is beszéltek, hogy a rosszul sikerült projektekből miket sikerült tanulni.

Átok és áldás A program folytatásában a mobil eszközök vállalati felhasználását járják körbe a közreműködők. Bátky Zoltán, lapunk szerkesztőjének moderálásával szolgáltatók, szakértők és informatikai vezetők osztják meg gondolataikat az okostelefonok és tabletek elkerülhetetlen áradatával kapcsolatban.

Dobó "Doransky" Mátyás, a Peer Applications ügyvezetője az Apple bevételi forrásainak megoszlásával érzékeltette, miként változik át a cég és maga a világ is. Az iPhone és az iPad összességében már kábé a teljes bevétel felét teszik ki a néhány évvel ezelőtt szinte csak számítógépeladásokból élő vállalatnál. Arra figyelmeztetett, hogy a táblagépek néhány éven belül számban felülmúlhatják majd a laptopokat, és ezért nem lehet elkényelmeskedni a vállalatoknak az új technológiákhoz történő adaptálódást.

Az okostelefonok és táblagépek céges felhasználási lehetőségeiből villantott meg egy szeletet Arató Bence, a BI Portál főszerkesztője. Szerinte a mobil formában elérhető üzleti intelligencia (business inteligence) azért praktikus, mert egyrészt mindig kéznél van, másrészt lehetőség van a beépített szenzorok információinak kihasználásra, és nem utolsó sorban, mert a felhasználó számára könnyű és látványos a kezelése. Egy amerikai kutatás adatai alapján egy éven belül a nagyvállalatok 51 százalékánál lesznek tabletek és további 16 százalék beengedi a munkavállalók saját eszközeit a céges környezetbe.

A záró kerekasztal-beszélgetés keretében Kertészné Gérecz Eszter, a Magyar Országgyűlés Hivatalának informatikai főosztályvezetője elmondta, hogy a képviselők alapesetből saját eszközeikkel a zárt hálózathoz nem tudnak hozzáférni, csak a biztonságos kapcsolatot lehetővé tevő token használatával. Lilin Ferenc, a Vodafone Magyarország CIO-ja szerint a mobil eszközök teljes tiltása a biztonsági félelmek miatt értelmetlenül túlzó megoldás. A Vodafone házon belül is támogatja ezek - kontrollált és ésszerű - elterjedését. Érdekes módon a Deutsche Telekomnál nem lehet tabletet, illetve egyéb mobil kütyüket bevinni a cégbe, de a hazai leányvállalatnál ennél megengedőbb a hozzáállás - tudtuk meg Danyi Páltól a Magyar Telekom IT stratégiai vezetőjétől.

A konferencia zárásaként Braun Péter, a Vezető Informatikusok Szövetségének elnöke méltatta a konferencia programját és helyszínét, viszont felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy álláspontja szerint még egyáltalán nincs túl a válságon a gazdaság, és így az IT-szektor sem. Ennek megfelelően józan tervezést és megfontolt munkát ajánlott a CIO-knak.

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.