Az elektronikus kormányzati gerinchálózattal kapcsolatos beruházásokról és szolgáltatások nyújtásáról döntött a Magyar Villamos Művek rendkívüli közgyűlése.
A Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) pénteki közgyűlési döntéseiről szóló közlemény szerint a nemzeti energetikai társaságcsoport jelentős szerepet vállal a telekommunikáció területén azáltal, hogy részt vesz a Nemzeti Tulajdonú Távközlési Hálózat Fejlesztési Projektben (NTTHFP), az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat kiváltásában és üzemeltetésében.

A beruházással a társaság [...] új lehetőségeket is lát telekommunikációs hálózatának üzleti célú hasznosítása területén...

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által létrehozott NTTHFP projekt célja, hogy az MVM tulajdonában álló hálózatra alapozva konszolidálja az állami távközlési gerinchálózatokat, illetve 44 kiemelt központra kiterjessze azt. "A beruházással a társaság az állami intézmények igényeinek magas szakmai színvonalú kiszolgálásán túl új lehetőségeket is lát telekommunikációs hálózatának üzleti célú hasznosítása területén" - hangsúlyozza a közlemény.

A kormány tavaly decemberben határozott a kormányzati informatika helyzetének rendezéséről és a hálózatüzemeltetés hatásfokának növeléséről. A kormányzati célú távközlési hálózatok konszolidációjának és az új hálózati modell kidolgozásának koordinálását Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter idén júliusban miniszteri biztosként Both Zoltánra, állami tulajdonú Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (korábbi nevén Kopint-Datorg Zrt.) elnökére bízta. Ő kapott megbízást arra is, hogy december 5-ig dolgozza ki a teljes állami intézményrendszert lefedő új hálózati szolgáltatási konstrukció első lépcsőjét.

Állami befolyást szeretnének Az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat (EKG) a kormányzati és közigazgatási adatbázisokat, hálózatokat és informatikai rendszereket kapcsolja össze a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott kormányzati körnek, valamint a különböző kormányzati szolgáltatások elérhetőségét biztosítja a civil szféra számára. Az EKG első lépésként egy évtizeddel ezelőtt a budapesti nagysebességű hálózat kiépítése kezdődött meg, 2002 közepére 83 telephellyel alakult ki a központi kormányzati intézményeket szélessávú csatlakozással összekötő rendszer.

Az országos intézményi rendszerek kapcsolódása következtében 2006 májusára összesen már mintegy 740 intézményi telephely 58 ezer felhasználója dolgozott az EKG-n. Jelenleg a Magyar Telekom üzemelteti és nagyrészt birtokolja a közigazgatási szervek informatikai összekapcsolását szolgáló alaphálózatot. A tavaly év végén bemutatott infokommunikációs stratégia célja ehhez képest az, hogy többségi vagy kizárólagos állami befolyás alatt legyen a terület.

Biztos felügyeli a kormányzati IT átalakítását
Messzebbre érhet a hazai infosztráda


Valami nagyon félrement rovat: ha nem mosolyogsz, nem is nyomtathatsz

A Canon egyik irodai megoldása egészen sajátos módon próbál jó munkehelyi hangulatot teremteni, ami pont az ilyen ötletek miatt lesz egyre nehezebb dolog.
 
A technológia jó védelmet nyújt – ha a felhasználó is betartja a játékszabályokat.

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.