Az IWIW már tavaly elvesztette a magyar felhasználókért vívott csatát. Azonban az idei adatok alapján úgy tűnik, a Facebook nem tudja felszívni az elszivárgókat, és a Zuckerberg-birodalom is hanyatlik.
A sokáig itthon teljes dominanciát élvező IWIW közösségi oldal tavaly októberben volt kénytelen átadni az első helyet a jelenleg szinte a világ összes országában egyeduralkodó Facebooknak. Ezt követően, ahogy azt sokan jósolták, gyors ütemben nyílt az olló, és már csak az volt a kérdés, mikor jön el az a pont, amikor teljesen le lehet írni a hazai versenyzőt. Az IWIW tavaly decembertől elérhető, átrajzolt, Facebook-lehetőségeket átvevő új dizájnja is csak egy kétségbeesett és erőtlen kísérlet volt a hanyatlás időleges megállítására.


A Facebook hazai jelenléte 2010-ben... (napi egyedi látogató)

Fent és lent A Google Trends adatai, azaz a napi látogatószám relatív változását mérő statisztika szerint a Facebook itthon 2010-ben szédületes ütemben hódított. Év elején még csupán 350 ezer honfitársunk használta napi szinten az oldalt, ami év végére körülbelül 1,5 millióra duzzadt.

Érdekes módon azonban a legfrissebb adatok tanúsága szerint a Facebook lendülete csak idén februárig tartott. Akkor elért csúcsa óta pedig elkezdte követni az IWIW trendjét, és ha lassabb ütemben is, de szintén veszít a hazai internetezők figyelméből.


...és az elmúlt 12 hónapban

Ezt az új, a Facebooknál még nem tapasztalt erodálódási folyamatot nehéz lenne mondjuk a szezonalitással magyarázni, hiszen a trend már közel fél éve tart. Ráadásul az elvileg erősnek számító tavaszi hónapokban indult a lejtmenet.

Papíron minden oké Persze másban is lehet mérni egy közösségi oldal sikerességét, például a regisztráltak számában. Ebben a tekintetben teljesen más adatsort látunk, hiszen a Socialbakers grafikonja szinte töretlen bővülésről számol be az elmúlt hat hónap során.


Regisztráltakból nincs hiány

Az mondjuk a szolgáltatott adatok megbízhatóságát kicsit megkérdőjelezi, hogy márciusról áprilisra fordulva hirtelen óriási mértékben, 250 ezerrel nőtt a magyarországi regisztráltak száma, szinte egyik napról a másikra. Ettől függetlenül az adatsor látszólag tökéletes ellentéte a Googe Trends számainak, ám ez nem jelenti azt, hogy bármelyik is hibás lenne.

A Facebookra természetszerűleg érkeznek az új regisztrálók, többek között az egyre bővülő internet-elérési lehetőségek, másrészt az IWIW-től elfordult felhasználók miatt. Ennek ellenére a közösségi oldal láthatóan nem tudja megtartani egyre bővülő bázisát, és azok egy része vagy felhagy a használattal, vagy jelentősen csökkenti aktivitását. Így fordulhat elő, hogy a növekvő regisztráció ellenére napi szinten teret veszít a Facebook.

Csak egy maradhat? És ez a folyamat az elkövetkezőkben leginkább negatív irányban erősödhet, hiszen a Google május közepén indította hasonló, de rengeteg további lehetőséggel kecsegtető szolgáltatását Google+ néven. A keresőóriás megoldása ugyan még csak tesztfázisban üzemel és a feliratkozás is csak több hullámban engedélyezett, mégis rengeteg pozitív visszajelzést kapott már.

A külső alkalmazásokat fejlesztő szakemberek például elsöprő többségben nyilatkoztak úgy, hogy az elkövetkező másfél évben dolgozni fognak a rendszerrel. Tették ezt úgy, hogy jelenleg nem is érhető el API, azaz alkalmazásfejlesztéshez szükséges interfész a Google+-hoz. A Mashable hétvégi felmérésén szintén komoly előnnyel végzett a Google megoldása a legkedveltebb közösségi oldalak versenyében.

A Google+ hazai jelenléte egyelőre még eltörpül a Facebookhoz képest, de már itthon is megfigyelhető az új technológák iránt fokozottan édeklődő kör elszivárgása a Zuckerberg-birodalomtól. Ez persze még esetükben sem jelenti azt, hogy végleg elpártolnának a Facebooktól, de egy időre bizonyosan csökkentik a lájkok számát.Sokan átpártolnak

Alig hirdettek tehát új győztest a hazai közösségi oldalak piacán, máris újabb kihívó érkezik. Ha minden jól alakul a Google-nél, nem kizárt, hogy nem csupán a fejlettebb régiókban, de nálunk is gyors ütemben fogja megközelíteni a jelenlegi királyt, a Facebookot.

Új iWiW-dizájn: futás a Facebook után
A Facebook sorban eszi az országokat
A Google elkezdte átgyúrni az internetet

Iráni és orosz hekkerek zsonglőrködnek az amerikai választók adataival

Erős aktivitásba kezdtek az amerikai választások előtt külföldi csoportok - állítja az FBI. Az irániak például demokrata szavazóknak küldtek hamisított levelet.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.