Nem sok változott a népszerű fotómegosztó szolgáltatás működésében azután, hogy megvette a Facebook. Mostanáig. Az új szabályozás pillanatok alatt kiverte a biztosítékot sokaknál, a szolgáltatás saját fotóinkkal kezdhet kereskedni.
Az Instagram legfrissebb közleménye szerint január 13-tól új felhasználási feltételek alapján üzemel a szolgáltatás, és változások lesznek a személyiségi jogok kezelésében is. A felhasználók által a legfontosabbnak ítélt újítás miatt máris háborognak a kommentelők, mivel az Instagram mostantól értékesítheti bárki fotóját, ráadásul mindenféle értesítés, engedélykérés vagy épp jogdíj megfizetése nélkül.

Így készül a fotóügynökség A hivatalos megfogalmazás szerint a felhasználóknak nincs lehetősége kivonni magukat az új szabályok egésze vagy egyes részei alól. Az egyetlen, amit tehetnek az áruciké válás ellen, hogy még a januári váltás dátuma előtt leiratkoznak a szolgáltatásról.

A pontos megfogalmazás szerint a jelenlegi tulajdonos Facebook az új rendszerben fenntartja a jogot arra, hogy az Instagramra feltöltött bármilyen fotót licencelhessen más cégek vagy szervezetek számára professzionális felhasználásra, többek között marketing és reklám célú tevékenységekre.


Az új szabályok értelmében januártól ez a magánjellegű kép, rajta Vasquez
macskával bárki által megvehető. Ezt sem Vasquez, sem a fotós nem tilthatja
meg, és jogdíjra sem számíthat egyikük sem...


Hasonló tevékenységre online ügynökségek százai működnek, amelyekről szintén képeket lehet rendelni különféle célokra, csak épp akad pár apró különbség. Az ilyen célú professzionális oldalak jogdíjat fizetnek a fotók készítőinek minden üzlet után, sőt akadnak olyan szolgáltatások is, ahol a licencelt fotókért fizetett összeg egy bizonyos százalék levonása után rögtön a fotóshoz kerül. A képeket szelektálják, és természetesen eleve professzionális célokra készítik.

Az Instagram változtatásán felháborodók legnagyobb aggálya, hogy mostantól egy tengerparti szálloda bármikor rendelhet olyan képeket az Instagramtól, amely náluk készült: ezen viszont a felhasználók, családtagjaik is láthatóak strandolás vagy egyéb tevékenységek közben. Úgy csinálnak tehát "modellt" belőlünk, hogy erről talán nem is tudunk, az engedélyt megadja "helyettünk" az Instagram, és persze egy modell fizetségét is hiába kérnénk a szereplésért.

Feltámadó népharag Az új szabályozások egyébként több más ponton is támadhatók vagy épp problémásak. A fotók felhasználása több amerikai állam és egyéb ország személyiségi jogi törvényeivel áll ellentétben (például kiskorúak csak szüleik írásos beleegyezésével szerepelhetnek reklámcélú fotókon).

Az sem tetszik sokaknak, hogy a "mész vagy maradsz" döntésre január 13-ig van lehetőségük. A szövegezés trükkje miatt ugyanis ha valaki már az új rezsim alatt lép ki az Instagramról, a fotói a szöveg jogértelmezése szerint megmaradnak, és továbbra is felhasználhatóak lesznek.

A fotóügynökségek sem épp örömükben ugrálnak az égig. Egyrészt természetesen saját üzletüket ronthatja egy olyan új szolgáltatás, ahol egymilliárdnál is több kép várja a vevőket, ráadásul a fotók frissek (hiszen az Instagram is alig pár éve működik). Emellett azonban szakmai szemmel sem előnyös az új stockfotó-szereplő megjelenése, hiszen a hagyományos versenyzők több méretre, többek között nyomdai felhasználásra optimalizált nagy felbontású képekkel kereskednek, míg az Instagram fotók maximális felbontása 612×612 képpont.

Update: egy nappal később az Instagram igyekszik megnyugtatni mindenkit, "az egész csak félreértés, nem adjuk el a fotókat" - részletek legfrissebb írásunkban.

Csak pozitívan: cenzúrába kezd az Instagram
A Facebook zsebébe kerül az Instagram

A boltosok is ránk uszítják a mesterséges intelligenciát

Egyre több adat gyűlik össze a vásárlók minden lépéséről, amit egyre fejlettebb algoritmusok elemeznek. A kiskereskedelmi MI-eszközök piaca gyorsan növekszik, a gyártók szerint pedig a közösségi előnyökre kell figyelni az egyéni hátrányokkal szemben.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

Sokakban van valami zsigeri félelem az online adatmentéssel és –helyreállítással szemben. Cikkünkből kiderül, mennyire jogosak ezek az aggodalmak.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.