A kormány elrendelte, hogy a közigazgatási szervezetek összes, 2008. január 1. és 2010. június 30. között aláírt informatikai szerződéseit felül kell vizsgálni, beleértve a nemzeti adatvagyon körébe tartozó adatnyilvántartások kapcsán magánvállalkozásokkal kötött szerződéseket is.
Jövő április végéig kell kivizsgálnia a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak a kormány és az egyes minisztériumok  felügyelete alá tartozó szervek informatikai állapotát egy friss kormányhatározat alapján. Az államra nézve hátrányos szerződéseket a tervek szerint felmondanák és helyettük új, értékarányos megállapodásokat kötnének. A kiemelt adatokat tartalmazó nyilvántartások kezelésére és üzemeltetésére magánvállalatokkal megkötött szerződések felbontására a nemzeti adatvagyon védelméről szóló törvényjavaslat alapján sort kell keríteni.

Kétséges finanszírozás Az NFM szerint a kormányzati informatika helyzetének konszolidálása azért szükséges, mert annak elmaradása már rövidtávon is finanszírozhatatlanná teszi a területet. Az állapotfelmérés alapján olyan intézkedéseket lehet hozni, amelyek megszüntetik a felesleges párhuzamosságokat, egységesítik az egymástól független alkalmazásokat, kihasználják a méretgazdaságossági előnyöket.

Egységesek lesznek a kormányzati informatikai fejlesztések
Használható e-ügyintézést ígérnek az informatikai stratégiában
Nyitrai Zsolt: őszre eldől a Nemzeti Digitális Közmű sorsa


A vizsgálatot követő konszolidáció, amely a telekommunikációs szolgáltatásokat is érinti, a szaktárca szerint alapvető változásokat fog eredményezni az üzemeltetés, a beszerzés és a fejlesztés területén. A minisztérium reményei szerint a konszolidációval csökkenthető lesz a bürokratizmus és egyszerűsödhetnek az eljárások, így- összességében olcsóbban és gyorsabban lehet a kormányzati informatikai feladatokat ellátni.

A kormányhatározat felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy december 31-ig terjessze elő a kormány infokommunikációs stratégiáját. Információnk szerint akár már a jövő héten közzétehetik a 2014-ig szóló stratégia véglegesített változatát.

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.