A friss adatok szerint hiába végzett eladott darabszám alapján csak harmadik helyen az iPhone az USA-ban, a teljes piacon növelte szerepét, és már nincs messze a vezető BlackBerry sem.

Miután még májusban nyilvánosságra került, hogy több androidos okostelefont adtak el az USA-ban az első negyedévben, mint iPhone-t, az Apple gyorsan megpróbálta cáfolni az abban leírtakat. A szerencsétlen hevességgel megszövegezett reakció azonban minden volt, csak nem cáfolat. Az Apple PR-esei az iPhone világszintű térnyerését és a küszöbön álló 4G-s változatott emlegették, ami mind szép és jó, csak éppen köze sincs az NPD által készített, az Egyesült Államok területén 2010 első negyedévében eladott okostelefonokra vonatkozó kimutatásának.

Most azonban valódi ász érkezik az almás kommunikációért felelős csapat kezébe, hiszen nyilvánosságra került az USA okostelefon-piacának első negyedéves alakulása. Azaz nem a periódusban eladott készülékek szerint, hanem a teljes piacon elfoglalt pozíció alapján rangsorolták a mobil operációs rendszereket.

Szederre támad az alma | A Nielsen kutatása 11 724 fős mintán becsülte meg az amerikai piacot. Az eredmények alapján elmondható, hogy az iPhone OS (és így maga az iPhone is) erős pozícióban van: 28 százalékos részesedésével már komoly veszélyt jelent a sokáig egyeduralkodó BlackBerry OS-re. Különösen a tendenciát tekintve, hiszen az Apple 2 százalékot erősödött az elmúlt negyedévben, míg vetélytársa ugyanennyit gyengült.

Az Apple készülékének fogyasztói ráadásul a leginkább elégedettek okostelefonjukkal. Közülük tízből nyolcan úgy nyilatkoztak, hogy következő készülékük is iPhone lesz. Ez az arány csak az Androidot futtató okostelefonok gazdáinál volt hasonlóan magas (70%), a többi gyártó megoldása ezektől a számoktól jócskán elmaradt, és nem is érte el az 50 százalékot.

A harmadik legtöbbet használt operációs rendszer helyén a Microsoft Windows Mobile-t találjuk. Ez az alkalmazás szintén teret vesztett: a jelenlegi 19 százalékos részesedés 2 százaléknyi visszaesést jelent 2009 utolsó negyedévéhez képest.

Okostelefon-piac megoszlása operációs rendszerek szerint
(USA - 2010. első negyedév)


(Forrás: Nielsen)

Hosszú még az út | A nagyon kelendő, erősen fejlődő androidos készülékeknek azonban még van mit behozni, hiszen a kiugró eladásokkal is mindössze 9 százalékos a részesedésük a teljes piacból. Ez azonban negyedéves összehasonlításban – az iPhone-hoz hasonlóan - szintén 2 százalék erősödést jelent, ami arányaiban a legnagyobb fejlődést jelenti az élmezőny alkalmazásai között, ami biztató előjel lehet a Google számára.

A maradék tortaszeleten a Palm OS, Linux és a Symbian OS osztozik, darabonként alig néhány százalékkal.

A Meta előre figyelmeztet rá, hogy új robotja néha túllő a célon

A BlenderBot 3 sértő vagy valótlan dolgokat is közölhet, sőt időnként arról is elfeledkezhet, hogy ő maga egy chatbot. A Meta azonban nem ennek ellenére, hanem éppen ezért kezdi most meg a publikus tesztelését.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.