Az AMD a szerverek piacán erősítene. 2012-ben érkeznének a kiszolgálók teljesítményét növelő grafikus processzorok, a szerverek terén is általánossá téve a CPU és a GPU hatékony együttműködésén alapuló rendszereket.
Az Advanced Micro Devices termékfejlesztési igazgatója, Gina Longoria tegnapi közleményében vázolta fel a vállalat elképzelését a szerverek fejlődéséről. Szerinte a közeljövő kiszolgálóiban a rendszer processzora(i) mellett megannyi grafikus processzor fog osztozni a feladatokon, és ezekbenn akár GPU magok ezerei dolgoznak majd. Az AMD célja, hogy olyan szervermegoldásokat szállítson, amelyekben a CPU-k és GPU-k közösen működtetik az erőforrásigényes, párhuzamos alkalmazásokat.

Mire jó ez a vállalatoknak?  |  Az AMD szerint a szerverek csak egyre drágábbak lesznek azáltal, hogy teljesítményüket manapság szinte kizárólag a rendszerprocesszor (CPU) fejlesztésével növelik, pedig a grafikus vezérlők processzorai (GPU) sok minden egyébre képesek amellett, hogy asztali gépekben a játékok kinézetét varázsolják szebbé. A kétfajta processzor erejét egybegyúró szerverek a vállalat szerint a kisebb költség mellett jóval hatékonyabbak is lesznek.

A grafikus meghajtók processzorai köztudottan hatékonyabbak egyes tudományos és matematikai feladatok terén, mint a "hagyományos" processzorok, amelyek inkább általános számítási feladatokban teljesítenek jól. Elvétve már ma is léteznek olyan szerverek, amelyek a grafikus processzorok célzott használatával is segítik az összteljesítményt, igaz, ezek eddig leginkább a rivális NVIDIA GPU-ira épülnek. Az Appro szuperszámítógép-gyártó HyperPower Clusterében több ezer szálon fut az adatok feldolgozása, és az összekapcsolt szerverekben Intel CPU-k NVIDIA grafikus processzorokkal együtt végzi el a számításokat. Hasonló megoldást találunk a Tokiói Technológiai Intézet 77,48 teraflopos teljesítményű, Tsubame nevű szuperszámítógépében, amelynek összesen 30 ezer processzormagja van - CPU-k és GPU-k egyaránt.

Érdekes, hogy a hatalmas szuperszámítógépek mellett pont a másik véglet, a játékra vagy éppen grafikai feladatokra alkalmas asztali számítógépek és noteszgépek terén találhatunk olyan megoldásokat, ahol egyes grafikai és multimédiás funkciókat szinte kizárólag a grafikus vezérlő processzora végez, ezzel felszabadítva a rendszer processzorát olyan alkalmazások hatékonyabb futtatására, mint a vírusvédelem vagy a rendszerszoftverek kezelése.

Kényszerű várakozás  |  Az AMD közleménye szerint a vállalat pont a két véglet közötti piaci rést felmérve döntött úgy, hogy a szerverek terén is általánossá teszi a CPU és a GPU hatékony együttműködésén alapuló rendszereket. Longoria elmondta: az AMD elsődleges fókusza természetesen továbbra is a processzorok fejlesztése lesz - 2011-ben például az Interlagos kódnevű, 16 magos szerverprocesszor megjelenésétől várnak nagy sikereket. Azonban az elkövetkezendő években változhat a trend.

"Ahogy a GPU-k egyre inkább előtérbe kerülnek, egyértelmű lesz, hogy fejlesztésükkel nagyobb teljesítménynövekedés érhető el, mint csupán a CPU-k fejlesztésével" - magyarázta Longoria. - "Addig viszont semmiképpen nem lehet ez elsőrendű fókusz, amíg az alkalmazások többsége nem a párhuzamos feldolgozásra van optimalizálva".

A hibrid szerverek haszna  |  Az AMD szerint megannyi ilyen alkalmazási területet lehet felsorolni, az arcfelismeréstől és egyéb vizuális alapú biztonsági megoldástól a tömeges képszerkesztésen át a videószerkesztésig. Arra a kérdésre, hogy a hagyományos adatközpontú alkalmazások, mint például az adatbáziskezelők, mennyire profitálhatnak a GPU-teljesítmény növelésétől, Gina Longoria egyelőre nem válaszolt.

Az elméletet mindenesetre szakértők is megerősítették. Dan Olds, a Gabriel Consulting Group vezető elemzője szerint is a GPU a következő lépcsőfok a szerverek fejlődéséhez. A vállalatok egyre több grafikához, vizuálisan is leképezhető analitikához kapcsolódó feladatot bíznak majd a szerverekre, amelyekben sokat számít majd egy, a fentiekhez hasonló hibrid megoldás. Olds szerint azonban az AMD-nek először fel kell építenie a valós piaci igényt, el kell érnie, hogy a vállalatok valóban érezzék, hogy szükségük van erre a megoldásra. Az AMD hagyományosan egy technológia-követő, igényeket kiszolgáló szereplője a piacnak, míg ellenfele, az NVIDIA sokkal erősebb az igények előzetes alakításában, a zászlóvivő típusú fejlesztésekben - magyarázta az elemző.

Eszközök a fejlesztőknek  |  Gina Longoria szerint erre is megvan már a módszerük, hiszen a fejlesztőket célozták meg az OpenCL szabványhoz kapcsolódó fejlesztőeszközökkel - így egy C nyelvhez hasonló programnyelv és API-k (alkalmazásfejlesztő felületek) segítségével máris nekikezdhetnek olyan alkalmazások megírásának, amelyek a GPU és a CPU együttes kihasználásával gyorsabb működést és nagyobb teljesítményt eredményeznek. Longoria szerint ez a szabvány jóval hatékonyabb, mint a Microsoft által használt DirectX, vagy az NVIDIA CUDA keretrendszere. Az AMD hibrid szerverei az ígéret szerint 2012-ben érkezhetnek - addig pedig kiderül, a piac valóban felkészült-e rájuk.

Az Asust használták álcának a százezreket érintő hekkelésnél

Az orosz Kaspersky kutatói még januárban fedezték fel, hogy valami nem stimmel a tajvani gyártó automatikus frissítéseivel.
 
A kis és közepes méretű vállalatok körében gyakorlatilag megkerülhetetlen a CMS-ek használata, de számos pozitívumuk ellenére akad néhány sötét folt is a területen. Mik ezek és mit lehet ellenük tenni?

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Tartalomkezelés az üzleti céloknak megfelelően

A konkrét üzleti folyamatokat segítő online lépésekre még mindig az útkeresés a jellemző. Pedig az internetet mindenki használja, és egyre többen készségszinten – mégis, valami hiányzik.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.