A korábban közölt decemberi dátumnál hamarabb elkészülhet a kormányzati infokommunikációs stratégia a nemzetfejlesztési miniszter szerint.
Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkár is részt vett a Balatonfüreden megrendezett kétnapos, Informatika a Társadalomért (Infotér) című konferencián. Az Informatika a Társadalomért Egyesület és az Informatikai Vállalkozások Szövetségének közös rendezvényének megnyitóján - tette közzé a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Javaslat a nemzeti adatvagyonról Fellegi Tamás jelezte, a Digitális Magyarország vitairat eredményes konzultációja két héten belül lezárul, és november végére elkészül az infokommunikációs stratégia a digitális megújulás jegyében. A miniszter szerint a digitális megújulás során nagy hangsúlyt kell fektetni egyrészről a kínálati oldal fejlesztésére, másrészről az informatikai infrastruktúra átalakítására. A közigazgatás informatikai reformja is része ennek a megújulásnak, amelynek során a kormányzati informatika konszolidációhoz és a párhuzamosságok felülvizsgálatához szükséges törvényi hátteret már előkészítették.

A kormány szerdai ülésén elfogadott nemzeti adatvagyonról szóló törvényjavaslatot hamarosan benyújtják az Országgyűlésnek és annak megszavazása után megkezdődhet a 23 nevesített adatbázis konszolidációja - folytatta Fellegi Tamás, aki szerint tarthatatlan, hogy nemzetbiztonsági szempontból kényes adatokat magáncégek kezeljenek.

Cél a teljes szélessávú lefedettség Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár előadásában hangsúlyozta: a Digitális Magyarország vitairat az első olyan ágazati stratégia, amelyet teljeskörűen egyeztettek olyan szakterületekkel, mint az egészségügy vagy az oktatásügy. Az államtitkár elmondta, hogy több, mint 100 érdemi észrevétel érkezett eddig a vitairathoz, amelyeket be tudtak építeni a koncepcióba. Fő célokként a digitális írástudatlanság mérséklését és az európai digitális menetrend által megszabott feladatok teljesítését (mint például a 100 százalékos szélessáv lefedettség).

Nyitrai Zsolt államtitkár az Infotér konferencián

Az állam körében végrehajtandó feladatok közül kiemelte a bürokrácia csökkentését, a szerverek, alkalmazások és hálózatok konszolidációját, amelyben a Kopint-Datorg Zrt. és a közeljövőben létrehozandó, az informatikai infrastruktúra fejlesztését szolgáló Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség lesz a fő partner.

Az új ügynökség létrehozásáról szóló jogszabálytervezet még elfogadásra vár, de az olcsóbb és átláthatóbb állam működéséhez konszolidálni kell a szervezeteket, az alkalmazásokat és a hálózatokat - tette hozzá az államtitkár, aki előadása után az IVSZ elnökségével egy külön egyeztetésen is áttekintette a Digitális Magyarország vitairat legfontosabb pontjait.

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.