2012 elején nehezebb lesz jó merevlemezt találni a piacon, és minden bizonnyal az árcédulákat is vastagabb filccel írják majd: az iSuppli jóslata szerint a thaiföldi áradások miatt hatalmas kiesés várható a gyártásban.
Világviszonylatban 28 százalékkal kevesebb merevlemezt gyártanak majd az idei utolsó negyedévben az iSuppli előrejelzése szerint. A fontos hardverből ugyanis kifejezetten sokat gyártanak Thaiföldön, ahol a katasztrofális méreteket öltő áradások miatt egymás után kénytelenek bezárni üzemeiket a legfontosabb gyártók. A hiány mellett a merevlemez-piac részesedési arányai is megváltozhatnak.

Türelemjáték Egyre-másra adnak hírt az érintett összeszerelő üzemeik bezárásáról a legnagyobb hardvergyártók: a Toshiba és a Western Digital már hivatalos közleményben jelentette be, hogy bizonytalan ideig leállítják az országban működő gyáraikat, és a Seagate szóvivője is megerősítette, hogy a katasztrófa "jelentősen visszaveti" termelési mutatóit.


Az áradások kiterjedése 2011. november első napján (forrás: Google Maps)

Több helyen ráadásul nem csak elővigyázatosságból állították le a termelést, a Toshiba thaiföldi gyárában például két méter magasan áll a víz. Ebből tehát az következik, hogy rögtön az ár elvonulása után nem indulhat újra az üzem, amelyet először ismét működőképessé kell tenni. A gyártó szerint természetesen más országokban működő üzemekbe próbálják átrendezni a merevlemezek gyártását, ám elismerték: a rendelkezésre álló kapacitás nem elegendő a korábban meghatározott mennyiség előállításához.

Fájdalmas érvágás A mezevlemezek gyártásának terén Thaiföld a második helyen áll Kína után, és az ázsiai ország az összeszerelés mellett a háttértárak alkatrészeinek gyártásában is kiemelkedik. A már említett Western Digital, a Seagate és a Toshiba mellett a katasztrófa által érintett területen a Hitachinak és a Samsungnak is vannak összeszerelő üzemei. Ráadásul a háttértárak egyik fő alkatrésze, a mágnestányért hajtó motor legfontosabb szállítója is itt működik: a Nidec nevű cég termeli ki a világ merevlemez-iparához szükséges motorok 70 százalékát.

A thaiföldi termelés megakadása ezért jelentős, mindenki által érezhető hatással jár majd az iSuppli elemzése szerint. A harmadik negyedév 173 millió darabos kapacitása helyett az utolsó három hónapban 125 millió merevlemezt gyártanak majd világszerte, és ez a 27,7 százalékos csökkenés az előrejelzések szerint akár 10 százalékos áremelkedést is jelenthet.

A cunami sem állította meg az IT-ipart
Helycsere a lassuló PC-piac dobogóján
Top 10: 2012 legfontosabb technológiái

Kényszerű átrendeződés A gyártás akadozása további változásokat is indukálhat a piacon. Egyrészt esélyes, hogy a legjobban érintett Western Digital elveszíti a legnagyobb merevlemez-gyártó címet, és egyenesen a harmadik helyen landol az év végére. A vállalat thaiföldi üzemeit már októberben bezárta a berendezések megóvására és a személyzet védelmére hivatkozva, azóta pedig az áradás már elérte az épületeket.

A hagyományos háttértárak áremelkedése és készlethiánya miatt a hardvergyártók és a végfelhasználók közül is többen válthatnak majd SSD-re. A gyorsabban és gazdaságosabban működő szilárdtest-meghajtók eddig éppen drágaságuk miatt terjedtek viszonylag lassan, ám az arányok a közeljövőben könnyen megváltozhatnak.

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.