A piacelemzők szerint féléves növekedést követően a következő két negyedévben csökkenhet a személyi számítógépek világpiaca a thaiföldi áradások miatt.
Komoly károkat szenvedtek a gyárak és az infrastruktúra a monszun következtében Thaiföldön, ahol a PC-kbe és szerverekbe szerelt merevlemezek több mint 40 százalékát gyártják. Az IDC piackutató cég felmérése szerint a teljes thaiföldi merevlemez-kapacitás felét érinti a természeti katasztrófa, aminek következtében az idei utolsó negyedévben a korábban vártnál 10 százalékkal kevesebb PC-t szállíthatnak a gyártócégek.

Az IDC szerint azonba a merevlemez-iparra gyakorolt tényleges hatást csak akkor tudják majd felmérni, ha levonult az árvíz. A legrosszabb esetben akár 20 százalékkal is eshetnek a PC-eladások globálisan - véli az amerikai elemzőcég.

Gondban lehetnek Hasonló elemzést tett közzé a Goldman Sachs befektetési bank, amely szerint az idei utolsó, és a 2012 első negyedévi számítógép-eladások 3, illetve 8,5 százalékkal zsugorodhatnak. Mindkét elemzés úgy véli, a legnagyobb gyártók, mint a HP vagy a Dell képesek lesznek kielégíteni az igényeket a merevlemez-gyártás visszaesése ellenére; ugyanakkor a költségerk növekedése miatt várhatóan csökken a profitrátájuk.

A hosszú távú szerződésekkel nem rendelkező kisebb gyártók ugyanakkor kifuthatnak a készletekből, mire sikerül megállapodni az új beszállítókkal. A Goldman Sachs szerint a HDD-hiány inkább jövő év elején lesz majd kritikusabb, ami hatással lehet többek között a Dell eredményeire is.

A thaiföldi árvíz elmossa a merevlemezek piacát is
A drága SSD helyett győz a hibrid merevlemez?

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.