Bár a hivatalos születésnap csak júniusban lesz, az IBM megkezdte a visszatekintésekkel tarkított ünnepségsorozatot. Az anyacég 100. évfordulója mellett idén fontos mérföldkőhöz ért a hazai leányvállalat is, amely 75 éve van jelen hazánkban.

Júniusban lesz száz éve, hogy az Egyesült Államokban megalakult a Computing Tabulating Recording Company, amely 1924-től International Business Machines (IBM) névvel folytatta működését. A vállalat sikerét nehéz lenne eltagadni, hiszen a századik születésnap magáért beszél.

Történelmi tabló A cég centenáriumi ünnepségsorozata már most februárban elkezdődött. Az IBM előadássorozattal, tudományos és üzleti fórumokkal, a cég történetét bemutató könyvvel, rövidfilmekkel és önkéntes dolgozói programokkal készül az évfordulóra.

IBM 100 néven külön honlapon lehet böngészni a cég tekintélyes történetének emlékezetes találmányai, projektjei között, melyeket történetek, képek és kisfilmek formájában mutat be a cég.

Szerencsés egybeesés, hogy az anyavállalat mellett 2011. az IBM Magyarország számára ugyancsak fontos évfordulót jelent, hiszen 1936-ban, azaz 75 éve alapították a hazai leányvállalatot.

A sajtszeletelőtől... Az IBM-et manapság szervereiről és egyéb informatikai megoldásairól ismerhetjük, de kezdetben – többek között – kereskedelmi mérlegek, órák, sőt hús- és sajtszeletelők gyártásával foglalkoztak. Az indulása utáni évben már 1300 fős New York-i cég azonban alapvetően már akkor is technikai újításaival próbált kitűnni. A lyukkártyás technológia alapjaiban változtatta meg az adatfeldolgozás akkori folyamatát.

Az azóta eltelt évszázad során számos innovációval gazdagította a cég a technika, illetve a számítástechnika történetét. Az IBM 18 éve vezeti a legtöbb szabadalmat benyújtó amerikai cégek listáját. Nevéhez fűződik például az első, teljesen automatikusan működő, bonyolult kalkulációkra is képes számítógép és az első számítógépes repülőjegy-foglalási rendszer.

...Watsonig A vállalat szakemberei fejlesztették ki a flopit, a vonalkódot és a bankkártyák mágneses azonosítóját. Az IBM részt vett az amerikai Apollo űrprogramban, technológiája az 1969-es Holdra-szálláskor is segítette az űrhajósokat. A közelmúlt két nagy számítástechnikai mérföldkövén is a cég logója virít: 1997-ben az IBM Deep Blue számítógépe egy hat játszmából álló mérkőzésen legyőzte Garri Kaszparovot, az aktuális sakkvilágbajnokot, míg alig pár napja egy összetett kvízjátékban küldték harcba az első vezérigazgatóról elnevezett Watsont, amely szintén diadalmaskodott a humán bajnokok felett.

Kvízjátékban győzött az IBM mesterséges intelligenciája
A nagygépek iránti kereslet hizlalta az IBM-et

„Szeretek arra gondolni, hogy cégünk 2061-ben és talán 2111-ben is a Fortune magazin 500-as listájának élén áll majd. Hiszek benne, hogy az IBM története nemcsak az IBM részvényesei és munkatársai, de mindannyiunk számára a jövőbe vetett reményt jelképezi” – fogalmazott ünnepi köszöntőjében a vállalat vezetője, Sam Palmisano.

500 ezer megrendelőnél jár a Starlink űrinternete

Már majdnem másfél ezer holdat állítottak pályára, a rendszer bétatesztjét is lezavarnák a nyár végéig.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.