A Nokia kivásárolja a Siemens üzletrészét a Nokia Siemens Networksből, a tőzsde boldog.
A Nokia legutóbbi üzleti jelentései szerint egyedül a hálózati megoldásokkal, eszközökkel foglalkozó Nokia Siemens Network (NSN) miatt volt képes nyereséget termelni. Sőt a vegyesvállalat már 2012 utolsó negyedévében is pluszban volt, így akár kézenfekvő is lehetett volna (de nem volt az), hogy a Nokia a vállalat mai bejelentése szerint 1,7 milliárd eurós vételáron megvásárolja a Siemens 50 százalékos üzletrészét, aminek következtében a vállalat teljes egészében a Nokia tulajdonába kerül. 

Az LTE a siker kulcsa  A megállapodást mind a Nokia, mind a Siemens igazgatótanácsa jóváhagyta, így a cégek becslése szerint (ha a szabályozó hatóságok is mindent rendben találnak) az ügylet 2013 harmadik negyedévére le is zárulhat. A Nokia hivatalos közleményében a finnek vezérigazgatója, Stephen Elop az NSN vezetőségét méltatja, hiszen az ő stratégiájuknak köszönhető a vállalat működésének stabilitása, illetve kimagasló pénzügyi teljesítménye, ami az LTE piacon megszerzett elsőségnek tudható be. Joe Kaeser, a Siemens pénzügyi vezetője annyit fűzött hozzá a megállapodáshoz, hogy a vállalat a jövőben az energetikával kapcsolatos technológiákra, az ipari, infrastrukturális és egészségügyi megoldásaira fog koncentrálni.
 


A NSN működését irányító központ továbbra is Finnországban, Espooban marad, illetve abban sem lesz változás, hogy a Nokia a jövőben is fenntartja müncheni irodáját, sőt, a vezetőséghez, valamint a futó projektekhez, fejlesztésekhez sem nyúl hozzá. Az üzlet következményeként a Siemens szó eltűnik a vállalat nevéből, logójából, az új cégnevet, illetve az egyéb, a márkával összefüggő változásokat a tranzakció lezárása után hozzák nyilvánosságra. Az 1,7 milliárd eurós vételárból 1,2 milliárd készpénzben kerül kifizetésre, a fennmaradó fél milliárdot pedig a Siemens biztosítja fedezett hitel formájában a Nokia részére az ügylet lezárásától számított egy éves határidővel. 

Pozitív reakciók  A Nokia és a Siemens 2007-ben alapították közös vállalatukat, ami az utóbbi időben az LTE hálózati megoldásokra kezdett fókuszálni, és többek között ez hozta meg a várva várt pozitív mérleget. A piacot némileg meglepte a lépés, hiszen eddig inkább a finnek mobilos üzletágának felvásárlásáról volt szó, nem pedig arról, hogy a Nokia fog közel két milliárd eurót költeni cégvásárlásra. Mégis ez történt, aminek következtében a Nokia papírja 9 százalékot emelkedtek a tőzsdén. Az elemzők is bizakodóak, hiszen a bukdácsoló mobilkészülék üzletág mellé odakerült egy prosperáló terület, amire a Nokia támaszkodhat a jövőben.

Levegőt vett a fuldokló Nokia 
Optikai üzletágától is megvált a Nokia Siemens Networks
Az Ericsson veheti meg a NSN BSS üzletágát 
 

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.