Nagy adatmennyiségek elemzése, 3D nyomtatás, NFC, internetes tévézés, felhő és tabletek - aki ilyesmibe fektet mostanában, a Gartner szerint jó lóra ül fel. Amiben pedig az elemzőcég szerint semmiképp nem csalódhatunk, az a prediktív analízis akár napokon belül várható robbanása.
A Gartner nyaranta adja ki az aktuális évre vonatkozó Hype Cycle felmérését, amelyben az év első felének tapasztalataira alapozva vázolja fel, mely területek lehetnek sikeresek a különféle technológiai iparágakban. Az informatikai témákat összefoglaló mellékelt ábra azt is érzékelteti, melyek azok az irányzatok, amelyek mostanában kerülnek az érdeklődés középpontjába, de azt is láthatjuk, milyen trendek nem váltották be a hozzájuk fűzött korábbi reményeket.

Nyertesek és vesztesek Az ábra első oszlopa azokat az új területeket mutatja, amelyek a technológia legújabb vívmányainak köszönhetően felfutónak számítanak. Ezek azonban (mint a holografikus kijelzők vagy a biológiai célú háromdimenziós nyomtatás) akár 10 vagy több év múlva érhetik el az utolsó oszlopot, az úgynevezett produktív platót - ez a fejlesztések "nirvánája", amikor bevált, közismert és jól jövedelmező termék vagy szolgáltatás válik az addig hányatott sorsú ötletből.Manapság leginkább a második oszlopban található csúcsra érdemes figyelni: ezek azok a technológiák, amelyekre már gyakorlatban is készen áll a világ mind fejlesztés és gyártás, mind pedig felvevőpiac tekintetében. A Gartner szerint többek között ide tartozik az üzleti tevékenységeket játékokra alapozva kihívásként kezelő gamifikáció, a hibrid cloud alapú megoldások, a háromdimenziós nyomtatás, a saját eszközök munkahelyi használatának gyakorlata (BYOD), vagy épp a közösségi analitika.

A harmadik oszlop egy időleges leszálló ágat mutat: ez az a szakasz, amikor a nagy elvárások után a termékeknek vagy szolgáltatásoknak bizonyítaniuk kell életképességüket, profitabilitásukat, máskülönben eltűnnek a süllyesztőben. Ilyen például a felhő alapú számítástechnika egésze, a memóriában végzett analitika, vagy épp az egyelőre kissé akadozva terjedő mobilfizetés.

A negyedik oszlopba sorolt témakörök már kifejezetten jó helyzetben vannak: ezek túlélték az előző oszlop megpróbáltatásait, kiállták az idő és a piac próbáját, így újra felszálló ágba kerülve menetelnek a siker felé: a Gartner szerint ide sorolhatók a számítástechnikában végleges helyet találó táblagépek, az üzleti folyamatokban is használt konzumer eszközök gyakorlata, vagy épp a biometrikus azonosítási technológiák. A közeljövő sztárja pedig a kutatás szerint egyértelműen a prediktív analitika, amely az adatok elemzéséből kiindulva jövőbeli eseményeket, trendeket képes előrevetíteni.

Kerékpártól a melltartóig bármit nyomtathatunk
Jövőkutatás: félkész sci-fi eszközök a Microsofttól
Gamifikáció: amikor a játék nem játék

Európában is épít egy óriási gyárat a Tesla

Az Egyesült Államok és Kína után Németországban is beindul majd a Tesla járműveinek gyártása, a Berlin melletti üzem a tervek szerint a Model Y termelésébe kapcsolódik majd be.
 
A 21. századi vállalatok legjobbika is csak félkarú óriás informatika nélkül, rugalmasság és hatékonyság tekintetében azonban jelentősek a különbségek ezen a téren. Vajon az évtized végén hogyan néz ki egy jól működő IT szervezet?

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.